Duben
ohodnotit

Dorian Gray

Žánr:
Rok:
2009
Délka:
112 minut
„Navždy mladý, navždy prokletý. Hororově laděné zpracování nesmrtelného příběhu z pera Oscara Wildea.“

Obsah filmu Dorian Gray

 
Příběh s fantastickými prvky se odehrává v 19. století v Londýně. Krásného Doriana Graye portrétuje malíř Basil Hallward, který je Dorianovým vzhledem uchvácen a naivně si myslí, že sličný mladík je a vždy bude ztělesněním dobra. Uzavřený malíř se přátelí s lordem Henrym, ten je povahově zcela jiný. V každé společnosti je ozdobou, oslňuje hlubokomyslnými úvahami, nemá žádné morální zábrany. Na bohatého sirotka Doriana, původně stydlivého a nezkaženého mladíka, má Henry zničující vliv. Také před nadaným malířem rozpřádá neuctivé teorie o zbytečnosti portrétování. Portrétovaný člověk stárne, kdežto obraz zůstává nepříjemným svědectvím o...
 
TIP: Nastavení pořadí obsazení si můžete nastavit zde >>
režie:
Oliver ParkerOliver Parker  
hraje:
Colin FirthColin Firth.....Lord Henry Wotton [48]   
Ben BarnesBen Barnes.....Dorian Gray [27]   
Rachel Hurd-WoodRachel Hurd-Wood.....Sybil Vane [18]   
Rebecca HallRebecca Hall.....Emily Wotton [26]   
Ben ChaplinBen Chaplin.....Basil Hallward [38]   
Emilia FoxEmilia Fox.....Lady Victoria Wotton [34]   
Fiona ShawFiona Shaw.....Agatha [50]   
Caroline GoodallCaroline Goodall.....Lady Radly [49]   
Maryam d'AboMaryam d'Abo.....Gladys [48]   
Douglas HenshallDouglas Henshall.....Alan Campbell [43]   
Michael CulkinMichael Culkin.....Lord Radley [54]   
Johnny HarrisJohnny Harris.....James Vane [34]   
David SterneDavid Sterne.....The Theatre Manager [62]   
Pip TorrensPip Torrens.....Victor [48]   
Jo WoodcockJo Woodcock.....Celia Radley [20]   
Paul WarrenPaul Warren  
scénář:
Toby FinlayToby Finlay  
námět:
Oscar WildeOscar Wilde.....román "Obraz Doriana Graye" (The Picture of Dorian Gray, 1890)   
hudba:
Charlie MoleCharlie Mole  
kamera:
Roger PrattRoger Pratt  
trailer
Distributor v ČR:
HBO
 
 
Barevný:
Ano
 
 
Jazyková verze:
anglická
 
 
Distribuční verze:
česky, dabováno
 
 
Zvuk:
Dolby Digital (SDDS/DTS)
 
 
Přístupno:
od 15 let
 
 
Ohodnoťte
n12345
n678910
Zobrazit všechny herce a tvůrce filmu Dorian Gray >

Řadit dle:  Bodů uživatele  |  Od nejnovějších  |  Podle hodnocení

Nejnovější komentáře k filmu

klasifikátor
Hodnocení: 7 / 10
Přidáno: 19.3.2021
Celkově zdařilý film podle slavného románu   Oscara Wildea. Má to tu potřebnou atmosféru a   podařilo se dobře převést na plátno   charaktery hlavních postav. Děj filmu se sice s   knihou trochu rozchází ale to je spíše   pravidlo než výjimka. Colin Firth v roli lorda   Henryho byl vynikající a líbil se mi i Ben   Chaplin. Z mého pohledu byl největší   nedostatek v obsazení hlavní role. Ben Barnes   opravdu pro roli Doriana Graye nebyl ideální   volba. Ale jak jsem předeslal celek působí   pozitivně a dá se rozhodně doporučit.
volam.sa.pistik
Hodnocení: 4 / 10
Přidáno: 8.11.2015
Keď nepozáš opicu
Čítal som to už dosť dávno a nejako ma to   nechytilo, ale viem, že tu vo filme sa koniec   líši, myslím hlavne to zobrazenie, na druhej   strane, keď som išiel sledovať film, vedel som   už do čoho zhruba idem. Autor Oscar Wilde, jeden   z prvých hipsterov, ktorý predbehol dobu tým,   že vyzeral skôr ako ženská a bol na chlapov.   Dnes štandard, ak chcete v umení niečo   dosiahnúť, vtedy o problémy postarané. Ono tá   britská aristokracia je staromódnejšia a   pohorší ich viac vecí ako u nás vyznávačov   tradícii na kopaniciach či osadenstvo v   kláštoroch. Lord Wotton je snáď najslabší   článok, toto sa Colinovi Firthovi teda   nepodarilo, tie jeho trápne akože revolučné   kecy išli na nervy a náš hlavný hrdina druhá   tragédia, keď sa ním dal ovplyvniť. Ono   užívanie si pôžitkov také jednoduché nie je,   treba na to hlavne žalúdok, po tridsiatke tá   borovička dole krkom už nejde a človek ďakuje   za každý triezvy deň, triezva myseľ je to   najkrajšie na svete. Lord Wotton mal vtedy   spraviť nejakú exkurziu do kysuckých hôr a   chlapci by mu tu ukázali ako sa požíva, po   týždni by zutekal do nejakého anglického   kláštora a ginu by sa už nedotkol. Uff. Tieto   dve postavy boli tragédia. Naproti tomu krásna   Sybil a jej krutý osud a sympatický Basil... a   tiež krutý osud. Pozitíva by som ešte videl v   pekne temnom prostredí a páčilo sa mi keď   zašli kuknúť medzi tú spodinu, všade hnus a   špina. Paráda. Kniha mohla byť na svoju dobu   odvážna, ale dnes ju už môžu čítať v   pohode aj žiaci a preto film tiež nemôže   prekvapiť, a už vôbec nie šokovať
Frolíček
Hodnocení: 7 / 10
Přidáno: 28.10.2014
Colin Firth v roli pokušitele, jehož učeň měl   odvahu zajít dál a nakonec mu přerostl přes   hlavu i rodinu. Příběh s ponurou atmosférou,   umocněnou kulisami Londýna,se slušným   hereckým výkonem Bena "Prince   Kaspiana" Barnese, který se z   neviňoučkého mladíka etabloval velmi rychle v   solidního hajzla, který využíval a zneužíval   kde koho a kde co. Pokud by bylo více   zdůrazněno, jak hlavní hrdina už neví, kudy   kam, protože musí zaplatit za svůj život a za   svoje prohřešky a přidalo se více ponuřejší   atmosféry, ještě bych hvězdu navrch   přihodila.
xxlch
Hodnocení: 5 / 10
Přidáno: 29.6.2014
Jeden z dobře zpracovaných filmíků na námět   knihy O.Wilda, s perfektní atmosférou   starého,ponurého a špinavého Londýna.Myslím   že provozování sexu s kýmkoliv,kdykoliv a   kdekoliv není přesně to,co autor, jako   zkaženost myslel,ale to je asi úhlem   pohledu.Hodně dobrý je v tomdle filmíku C.Firth   a díky němu a té krásně ponuré atmosféře   se dá skouknout jistě vícekrát ,což se o   mnohách filmících z poslední doby říci   nedá.
mat.ilda
Hodnocení: 6 / 10
Přidáno: 30.10.2013
Přikláním se k názorům, které kritizují   zobrazení Dorianova úpadku formou sexuálních   orgií všeho druhu a skutečně temná zákoutí   lidské duše zkratkovitě odbývá jen hororovou   podobiznou, jakkoli nechutnou a děsivou. Naproti   tomu však stojí povedená starolondýnská   atmosféra, andělský zhýralec Ben Barnes   (ježíš, kdo to je?? :-)) a ďábelský cynik   Colin Firth jako prožitkový voyaer, nicméně si   myslím, že proplesknutí rukavicí Oscara Wildea   by se Oliver Parker nevyhnul...
PORTER
Hodnocení: 4 / 10
Přidáno: 18.8.2013
Chvílemi docela děsivý film,pár vražd ,pár   fantastických scén ale do hororu to má   daleko,nechalo se na to koukat ale jednou to   stačilo.
sarhod79
Hodnocení: 7 / 10
Přidáno: 25.11.2012
Knihu jsem nikdy nečetla, ale po shlédnutí   tohoto snímku, si ji určitě přečtu. A je   pravdou, že už si budu vždy představovat pod   Dorianem, herce Bena Barnese. Skvělý film.
Hodnocení: 7 / 10
Přidáno: 13.7.2012
Tak jsem se konečně dozvěděl, jak to s tím   obrazem Doriana Graye mohlo být :-). Nikdy jsem   nečetl knižní předlohu a ani neviděl jiný   film na toto téma. Přesto jsem měl jisté   tušení, jak to asi bylo.
Takže díky   tvůrcům, za natočení tohoto kousku. Byl jsem   docela spokojen a to jak velmi dobrým hereckým   výkonem Bena Barnese, tak i příběhem.
prvosenka
Hodnocení: 7 / 10
Přidáno: 3.6.2012
DORIAN GRAY

Obraz Doriana Graye je poměrně   známé dílo Oscara Wilda, několikrát již bylo   více či méně kvalitně zpracováno. Tato   poslední verze je vydávána za horor, což není   úplně přesné. Původní záměr autora byl   míněn jako psychologická sonda do duše   mladého muže. Na úvod je chudák celý   zmatený, plný strachu, který si nese s sebou   ještě z dětství. Tápe a hledá své místo v   životě. Ale bohužel je příliš ovlivněn   člověkem kterého potká, ve kterém se zhlédne   a kterým se nechá lehce zmanipulovat. Je   snadnější zapomenout na slušné vychování,   na zásady, které jej jen svazují a omezují a   když okolo není nikdo, kdo by nad nezkušeným   mladíkem držel ochrannou ruku, stane se   neodvratně obětí celé řady pokušení.   Obdivem ke svému vlastnímu úžasnému způsobu   života, kterým proplouvá jako nůž máslem a   okouzlen neskutečnou krásou své nezkažené   tváře, kterou objeví díky svému nádhernému   portrétu, jež všichni bezmezně obdivují,   podlehne svodům světa a vymění svou duši za   pomíjivé radosti života. Ale i Doriana nakonec   dostihne vlastní osud a přináší mu pocit   zklamání. Jeho duševní rovnováha a   lehkomyslnost se promění ve strach ze sebe sama.   Tváří v tvář svému zmatku a strachu musí i   Dorian bojovat se svou duší o poslední zbytek   toho, co stojí opravdu za to.
Myslím, že toto   filmové zpracování se docela povedlo. Děj je   možná je oproti předloze přenesen příliš do   kruté reality, ale pro dnešního diváka je   posun k současnosti spíše pozitivem, dílo   činí srozumitelnějším a přibližuje jej   mladšímu publiku. Herecké výkony mně byly   sympatické. Za zmínku stojí zejména Colin   Firth, ale i trochu rozpačitý Ben Barnes byl ve   své roli nezkušeného mladíčka přesvědčivý   a přirozený. Mně se to líbilo, já film   hodnotím jako jednu z povedených adaptací dané   předlohy.
decepticon
Hodnocení: 7 / 10
Přidáno: 28.5.2012
Dobry namet, atmosfera a az na par ujetych melodii   velmi dobra hudba - urcite pozrem este   raz.

/28.5.12/ cz dabing - HBO SDI Media 2011
 

10 filmů, které komentovali někteří uživatelé co tento film
minih69883minih69883Holka s prknem (2011) 
Chalet Girl n
minih19249minih19249Smrtonosná past 2 (1990) 
Die Hard 2 n
minih63293minih63293Bludičky (2010) [TV film] 
Bludičky n
minih48448minih48448Až tak moc tě nežere (2009) 
He's Just Not That Into You n
minih52940minih52940Kuře na octu (1985) 
Poulet au vinaigre n
minih11164minih11164Láska s vůní pryskyřice (1984) 
Láska s vůní pryskyřice n
minih21742minih21742Úplné bezvětří (1989) 
Dead Calm n
minih74372minih74372Jeptišky od sv. Archanděla (1973) 
Le monache di Sant'Arcangelo n
minih180719minih180719Údolí slz (2020) [TV minisérie] 
Sh'at Neila n
minih167764minih167764Planoucí duše (2019) 
Vif-argent n


Hodnocení:n12345678910
Dorian Gray (2009)Dorian Gray (2009)Dorian Gray (2009)Dorian Gray (2009)
Český lev Oscar

Filmová databáze v číslech

Filmů: 190566
Osobností: 697848
Fotografií: 763974
Plakátů: 376593
Obsahů a biografií: 178281

Poslední komentáře

Body Bags - Historky z márnice (...

Body Bags - Historky z márnice
Proč tak nízký hodnocení   na jiných stránkách? Dyť   je to celkem velká kultovní   klasika devadesátek...

Autor: svitani

Sud (1998) [TV epizoda]

Sud
Spíš nadprůměrnej díl,   ale pobavilo duo Ničitel &   Vraceč určitě   přejmenování Kelso na Blbso   to mě rozbilo! Holt párty se   sudem piva se nakonec vyvinula   drobek jinak.

Autor: FLA | Hodnocení: 7 / 10

Erikova první práce (1998) [TV e...

Erikova první práce
Díl začne normálně, pak to   jede na plný plyn. Poté co   Eric Forman získá práci ve   Fatso Burger a nemá na nic   čas, nestíhá ani párty   více >

Autor: FLA | Hodnocení: 8 / 10

Santa je úchyl! (2003)

Santa je úchyl!
Tohle opravdu není pro   diváky, kteří nezvládají   drsnější a svéráznější   humor, který se ještě   navíc opírá o vánoční   atmosféru. Období, více >

Autor: Karius | Hodnocení: 8 / 10

Etiketa (2004) [TV seriál]

Etiketa
Opravdu hodně povedený a   hlavně velmi užitečný   dokumentární cyklus o tom,   co by měl vědět každý z   nás, ale většina z nás to   buď neví, více >

Autor: klasifikátor | Hodnocení: 9 / 10