Duben
ohodnotit

Kontakt

Contact

Rok:
1997
Délka:
150 minut
Premiéra v ČR:
13.11.1997
„Tajemné hlasy z vesmíru konečně dešifrovány. Jodie Foster jako první pozemšťan porozumí poselství mimozemských civilizací.“

Obsah filmu Kontakt

 
Jako malá mluvila nadšená radioamatérka Ellie Arrowayová s otcem o možnosti spojení s mimozemskými civilizacemi a po jeho předčasné smrti se její touha zachytit signály z vesmíru proměnila v posedlost. Nyní pracuje v Portoriku na projektu zachycování signálů z vesmíru, a když se vláda rozhodne podporu projektu zastavit, pokusí se získat peníze jinde. Zaujme miliardáře Haddena, který začne její práci financovat, a o čtyři roky později se jí podaří zachytit signály z vesmíru. Ty vzbudí mimořádnou pozornost, zástupci Bílého domu, především poradce pro národní bezpečnost Michael Kitz, jí však vyčítají, že výsledky pozorování zveřejnila. Po...
 
TIP: Nastavení pořadí obsazení si můžete nastavit zde >>
režie:
Robert ZemeckisRobert Zemeckis  
hraje:
Jodie FosterJodie Foster.....Ellie Arrowayová [34]   
Matthew McConaugheyMatthew McConaughey.....Palmer Joss [27]   
James WoodsJames Woods.....Michael Kitz [50]   
John HurtJohn Hurt.....S.R. Hadden [57]   
Tom SkerrittTom Skerritt.....David Drumlin [63]   
William FichtnerWilliam Fichtner.....Kent [40]   
David MorseDavid Morse.....Ted Arroway [43]   
Angela BassettAngela Bassett.....Rachel Constantineová [38]   
Geoffrey BlakeGeoffrey Blake.....Fisher [34]   
Max MartiniMax Martini.....Willie [27]   
Rob LoweRob Lowe.....Richard Rank [33]   
Jake BuseyJake Busey.....Joseph [25]   
Jena MaloneJena Malone.....malá Ellie [12]   
Tucker SmallwoodTucker Smallwood.....šéf mise [53]   
Larry KingLarry King.....Himself [63]   
Jay LenoJay Leno.....sám sebe [46]   
scénář:
James V. HartJames V. Hart  
Michael GoldenbergMichael Goldenberg  
námět:
Carl SaganCarl Sagan.....román, příběh [62]   
Ann DruyanAnn Druyan.....příběh [47]   
hudba:
Alan SilvestriAlan Silvestri  
kamera:
Don BurgessDon Burgess  
střih:
Arthur SchmidtArthur Schmidt  
trailer
Distributor v ČR:
Gemini Film
 
 
Barevný:
Ano
 
 
Jazykové verze:
anglická, španělská, německá, ruská
 
 
Distribuční verze:
česky, dabováno, s titulky
 
 
Zvuk:
Dolby Stereo
 
 
Přístupno:
od 12 let
 
 
Ohodnoťte
n12345
n678910
Zobrazit všechny herce a tvůrce filmu Kontakt >

Řadit dle:  Bodů uživatele  |  Od nejnovějších  |  Podle hodnocení

Nejnovější komentáře k filmu

klasifikátor
Hodnocení: 7 / 10
Přidáno: 28.5.2020
Robert Zemeckis už mnohokrát dokázal, že svou   práci umí a také tento film je po technické   stránce precizní. Navíc má i vysoce   nadstandardní obsazení. Sestava Foster,   McConaughey, Woods, Hurt, Morse, Skerritt a   Fichtner by stačila zatraktivnit i dva filmy!!   Tento typ inteligentní scifi, která se obejde   bez celé záplavy nákladných efektů a triků   není v kinematografii příliš běžný   (obzvláště od doby kdy lze pomocí počítačů   stvořit a natočit v podstatě cokoliv). Jenom se   trochu obávám, že to asi určité skupině   diváků mohlo přijít málo akční jinými   slovy nudné.
martin.stusak.9
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 4.1.2019
Obsáhlou knihu převést do scénáře a natočit   podle toho uspokojující film není žádná   legrace. Kupodivu, tady se to povedlo. Příběh   Dr. Ellie Arroway už od dětských let zapálenou   do rádiových signálů, což ji ani v dospělém   věku nijak neopustilo, přináší rozvahu,   neochvějnost a držení se svých zásad na   cestě za svým snem a dosažení cílů. Tvrdě a   zásadově prosazuje zachytávání rádiových   signálů z vesmíru ve smyslu důkazu o existenci   mimozemské civilizace. Velice realistický pohled   očima vědce přicházející po dlouhých dnech   neúspěchu s nepochopením nadřízených a   neochoty dál průzkum dotovat. A když se jako   zázrakem nějaký signál objeví, politická   rozvaha zúčastněných ve snaze se na tom   zviditelnit je takřka nekonečná. Tajemný   signál sebou přinese plány na výstavbu   tajemného stroje a to, co se následně začne   dít, předčí filmové románové očekávání.   Jedná se o jeden z mála filmových sci-fi   příběhů, ve kterém se nelétá kosmickými   koráby vesmírem a neválčí se. Tady je celý   děj na pomezí skutečné vědy ve spojení s   různými teoriemi o stavu věcí. Má to své   příznivce i odpůrce, dokonce i z řad   vyslovených fanatiků schopných jít až k   teroristickému činu. Věda je hodně   konfrontována s bohem, což má do činění   hlavně fakt, jestli si člověk na boha po   vědecké stránce vůbec může hrát. V pozadí   je morálnost a přesvědčení v logice věci.   Příběh doprovázejí velké myšlenky vedoucí   k diskuzi. K diskuzi o vědě a náboženství,   které nijak nemůžeme dokázat. Co je blíže k   pravdě? Existence boha a nebo mimozemské   civilizace? A lze to vůbec dokázat? To je fakt,   o který tu jde především. Snímek je dějově   ohromným počinem s impozantním obsazením a   stejně působivými vizuálními efekty, které   mají za úkol pouze ozvláštnit děj k   vyvolání určitého vzrušení. To samé se   týká i hereckých es. Každý má po herecké   stránce své pevné místo, což vede k   uvěřitelnosti svých postav. Např. Rob Lowe   jako konzervativní politik, James Woods mající   obavy ze strachu z neznámého viděním dané   situace jako možný útok, Tom Skerritt jako   někdo, kdo se snaží jen využít situace k   zviditelnění když je příležitost, jinak   spíše hází klacky pod nohy, atd. Film má tedy   dvě roviny. V jedné působí jako velkolepý   zábavný sci-fi snímek, v druhé přináší   myšlenku a stav zcela reálné věci k   zamyšlení. A záleží jen na divákovi, jakým   způsobem snímek pojme. Nejlepší je oboje.   Potom už nezbývá nic jiného, než doporučit   knihu od autora Carla Sagana, která vyšla i v   češtině. Stojí za to.
rimmerova-motorka
Hodnocení: 5 / 10
Přidáno: 2.1.2017
Jooo, takovou práci by bralo spousta lidí.   Sedět na zadku a poslouchat šum svistu z   vesmíru. A ještě být přesvědčený, že jsem   společnosti fakt užitečný. Filmařská   nadsázka...dobrá. Ale že jedna ženská to   spláchne od zachycení signálu, přes   dekódování zprávy, obsazení letu (i když na   druhý pokus) až po úspěšný první   kontakt...to už je trochu moc. Toho boha tam taky   nemuseli motat tolik. Nechápu souvislost víry s   letem červí dírou a prvním kontaktem. Z   celého filmu se mi vlastně líbí jen část s   nálezem signálu a pak průlet červími dírami.   Ten zbytek je nezáživná vata.
geojezek
Hodnocení: 6 / 10
Přidáno: 17.3.2015
Prilis nabozenstvi
v tomto filmu mi vadi. Take je dost legracni, ze   Ellie proste prijde na vsechno a nakonec ji i   vyberou k letu (byt na druhy pokus), ale ta   sekvence s lustenim kodu i s letem Cervi dirou je   dobra. Taky je fajn, ze jsme se obesli bez   vetrelcu, predatoru a jinych potvor.
pjotri
Hodnocení:
Přidáno: 5.2.2015
Chybicka se vloudila
chyba ve filmu (v dabingu): kdyz je Ellie v   posteli s Palmerem, rekne mu, ze otec zemrel, kdyz   ji bylo 8 let. Pozdeji v letadle u Heyse, ji tento   rika jeji zivotopis, ze se narodila v roce 1969 a   otec zemrel na infarkt v roce 1974. Pokud umim   pocitat, byloji tou dobou ne 8, ale 5 let.
cerfik
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 13.6.2014
Opravdu inteligentní sci-fi, které nepotřebuje   hromadu efektů a jež drží výborný scénář   a famózní Jodie Foster v hlavní roli. Film o   tom jak sdělit nesdělitelné a jak se   vypořádat s tím, kdy chceme otevřít oči   druhým s tím , že v nich vidíme sebe sama   neochotného naslouchat a opírajícího se o   premisy, jež nám brání se hnout z místa ze   zaběhaných myšlenkových stereotypů.
Robinson
Hodnocení: 7 / 10
Přidáno: 9.2.2013
Z tohoto sci-fi jsem poněkud rozpačitý, celý   film je značně rozvláklý, ne nudný, ale   některé části mi zde přijdou zbytečné.   Hlavně musím dát za pravdu uživatelce   prvosenka, neustálé tlachání o náboženství   mi tu opravdu vadilo, stejně tak Matthew   McConaughey v roli, která se mi zdá jeho opakem.   Je mi jasné, že se režisér snažil o víc,   než o sci-fi s barevnými světélky, ale ten   film by na to měl i tak. Nemluvě o závěru,   který byl rozjet naprosto výborně, aby skončil   takto divně. Nebýt těchto rušivých věcí,   ani u mě by Kontakt neměl daleko k absolutnímu   hodnocení.
Naki
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 21.1.2013
Cítili jste to filmové napětí? Já ano.   Věříte a vzápětí řeknete, to není možné.   Co je vlastně možné a nemožné? A proč je   všechno tak záhadné? Věříte v to, co teď   píšu? Vždyť i náš výplod fantazie se z   něčeho urodit musel. Všechno je možné, tak   věřte a naslouchejte.
fandaaa
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 29.10.2012
Můj nejoblíbenější sci-fi film vůbec, takže   nemohu dát nic jiného, než deset bodů.   Pochybuji, že ještě někdy bude natočen   nějaký další, který by mne až tak uchvátil.   Pokud snad někomu vadí přílišná délka   stopáže, ať se nedívá tam, kde je film   prošpikován množstvím reklamy. Stojí za to si   tento film koupit na dvd! Dnes už jsou ceny velmi   rozumné. V papírovém obale i za 10 Kč. :-)
Pecik
Hodnocení: 8 / 10
Přidáno: 23.7.2012
Krásný film o tom jak lidstvo k něčemu spěje   a ve chvíli kdy toho dosáhne a je kontaktováno   a vybavenou nadsmyslovou technikou nastává   otázka jak ji efektivně použít a zároveň   zjistit výsledky. Být mírumilovný nebo   nachystán na boj? A co víry - na celém světě   byly a jsou krveprolití kvůli odlišným vírám   a náboženstvím, lze vše shrnou do pytle a   rozdělit na věřící(čemukoli) a nevěřící?   Co s extrémisty a sektami, které se dostávají   díky boomu do více viditelné pozice? Kdo je   ideální zástupce - a to se ještě neřešila   stránka psychické a fyzické zátěže   astronauta=) Skvělý film na otázky, na které   asi nikdy nenajdeme odpovědi - a ve chvílích   kdy by se lidstvo mohlo posunout ve vesmíru dál   vlastně ztroskotá na sobě samém. Těžko   říct zda měl film k těmto otázkám vůbec   navést, ale mě nadchnul a rozhodně doporučuji.
 

10 filmů, které komentovali někteří uživatelé co tento film
minih21168minih21168Tom Horn (1980) 
Tom Horn n
minih39436minih39436Legenda o Jiřím a drakovi (2004) 
George and the Dragon n
minih19221minih19221Smrtící léčba (1996) 
Extreme Measures n
minih43853minih43853Pekelná maturita (2002) [TV film] 
n
minih21353minih21353Tři Amigos! (1986) 
Three Amigos! n
minih40572minih40572Madagaskar 2: Útěk do Afriky (2008) 
Madagascar: Escape 2 Africa n
minih3977minih3977Bídníci (1982) [TV minisérie] 
Les Misérables n
minih43265minih43265Zóna smrti (2005) 
Saat po long n
minih10213minih10213Kickboxer 3 - umění války (1992) 
Kickboxer 3: The Art of War n
minih43103minih43103Úhel pohledu (2008) 
Vantage Point n


Hodnocení:n12345678910
Kontakt (1997)Kontakt (1997)Kontakt (1997)Kontakt (1997)
Český lev Oscar

Filmová databáze v číslech

Filmů: 190566
Osobností: 697848
Fotografií: 763974
Plakátů: 376593
Obsahů a biografií: 178281

Poslední komentáře

Body Bags - Historky z márnice (...

Body Bags - Historky z márnice
Proč tak nízký hodnocení   na jiných stránkách? Dyť   je to celkem velká kultovní   klasika devadesátek...

Autor: svitani

Sud (1998) [TV epizoda]

Sud
Spíš nadprůměrnej díl,   ale pobavilo duo Ničitel &   Vraceč určitě   přejmenování Kelso na Blbso   to mě rozbilo! Holt párty se   sudem piva se nakonec vyvinula   drobek jinak.

Autor: FLA | Hodnocení: 7 / 10

Erikova první práce (1998) [TV e...

Erikova první práce
Díl začne normálně, pak to   jede na plný plyn. Poté co   Eric Forman získá práci ve   Fatso Burger a nemá na nic   čas, nestíhá ani párty   více >

Autor: FLA | Hodnocení: 8 / 10

Santa je úchyl! (2003)

Santa je úchyl!
Tohle opravdu není pro   diváky, kteří nezvládají   drsnější a svéráznější   humor, který se ještě   navíc opírá o vánoční   atmosféru. Období, více >

Autor: Karius | Hodnocení: 8 / 10

Etiketa (2004) [TV seriál]

Etiketa
Opravdu hodně povedený a   hlavně velmi užitečný   dokumentární cyklus o tom,   co by měl vědět každý z   nás, ale většina z nás to   buď neví, více >

Autor: klasifikátor | Hodnocení: 9 / 10