Jeden svět
ohodnotit

Na půdě aneb Kdo má dneska narozeniny?

Na povale alebo Kto má dnes narodeniny?

Další název:
In the Attic or Who Has a Birthday Today?
Rok:
2009
Délka:
75 minut
Premiéra v ČR:
5.3.2009
„Česká animovaná pohádka nejen pro děti.“

Obsah filmu Na půdě aneb Kdo má dneska narozeniny?

 
Legendární režisér Jiří Barta (Krysař, Zaniklý svět rukavic atd.) objevil na zapadlé půdě tajemný svět.
Poklidný život panuje v království odložených hraček na staré půdě do doby, než se krásná panenka Pomněnka stane cílem zájmů krutého vládce Říše Zla. V lítém boji o její záchranu se projeví síla přátelství a také touha zachránit starý dobrý svět. Statečné hračky podnikají dobrodružnou a nebezpečnou cestu půdou k vysvobození kamarádky. Autoři dovedně střídají napětí s komickými situacemi. Téměř hororové sekvence s odlehčenými humornými peripetiemi dávají do vztahu „naivitu dobra“ s lstivostí nepřátel, sílu přátelství s bezmocí krutosti a...
 
Související odkaz
 
Na půdě aneb Kdo má dneska narozeniny?

Myslíte, že na obyčejné půdě vás nic nepřekvapí? Tak to pozor! Tajemný svět snímku Na půdě aneb Kdo má dneska narozeniny? je plný hraček a dobrodružství. číst dál

 
 
TIP: Nastavení pořadí obsazení si můžete nastavit zde >>
režie:
Jiří BartaJiří Barta  
mluví:
Jiří LábusJiří Lábus.....Vládce Říše Zla [59]   
Věra KubánkováVěra Kubánková.....babička [84]   
Johana KrtičkováJohana Krtičková.....holčička [10]   
Lucie PernetováLucie Pernetová.....Pomněnka [30]   
Boris HybnerBoris Hybner.....Mucha [67]   
Ivan TrojanIvan Trojan.....Šubrt [44]   
Vladimír JavorskýVladimír Javorský.....Krasoň [46]   
Barbora HrzánováBarbora Hrzánová.....Sklodowská [44]   
Petr NárožnýPetr Nárožný.....Baron [70]   
Naďa KonvalinkováNaďa Konvalinková.....Růženka [57]   
Miroslav TáborskýMiroslav Táborský.....dr. Skarab [49]   
Jiří PanznerJiří Panzner.....školák [26]   
hraje:
Jiří LábusJiří Lábus.....Hlava [59]   
Ludmila UngrichtováLudmila Ungrichtová.....babička   
Andrea ŽádníkováAndrea Žádníková.....holčička   
Bára DlouháBára Dlouhá.....paní na ulici [48]   
scénář:
Jiří BartaJiří Barta  
Edgar DutkaEdgar Dutka  
námět:
Jiří BartaJiří Barta  
Edgar DutkaEdgar Dutka  
hudba:
Michal PavlíčekMichal Pavlíček  
kamera:
Ivan VítIvan Vít  
střih:
Lucie HaladováLucie Haladová  
trailer
Distributor v ČR:
CinemArt
 
 
Barevný:
Ano
 
 
Jazyková verze:
česká
 
 
Distribuční verze:
česky
 
 
Zvuk:
Dolby Digital (SDDS/DTS)
 
 
Přístupno:
pro všechny
 
 
Ohodnoťte
n12345
n678910
Zobrazit všechny herce a tvůrce filmu Na půdě aneb Kdo má dneska narozeniny? >

Řadit dle:  Bodů uživatele  |  Od nejnovějších  |  Podle hodnocení

Nejnovější komentáře k filmu

Hodnocení: 6 / 10
Přidáno: 17.9.2012
Velmi netradiční a nezvyklá pohádka.
Je tady   spojeno více odvětví umění.Myslím si, že   pro tvůrce to muselo být dost pracné, vytvořit   toto dílko a spojit to všechno dohromady v jeden   celek.
Jeden příklad hovořící za vše :   jenom namaskovat Jiřího Lábuse údajně trvalo   šest hodin.
afer
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 19.2.2012
CO dodat opět dokonalá ukázka
Řemeslné animace, z rukou jednoho s nejlepších   světových animátorů. Jsem rád, že v době   kdy světem vládně americký křečovitý   úsměv z 3D Maxem vytvořeného osla, je naše   animátoské škola stále schona držet si svojí   skutečnou řemeslnost. Je mi jasné, že malé   děti se asi budou nudit asi tak jak jsem se já   nudil při dlouhých pásmech animací Hermíny   Týrlové. Jenže s postupným věkem jsem si k   ní našel cestu a dnes patří mezi mé   nepříjemnější filmy.
Matematicka
Hodnocení: 9 / 10
Přidáno: 22.12.2011
"Pohádka" pro děti i dospělé
Velice pěkná a nápaditá pohádka pro   dospělé. Mně osobně se velice líbilo   nápadité využití různých věcí na staré   zaprášené půdě. Film má díky tomu svou   krásnou poetiku, i když nehýří nejlepšími   efekty a nejmodernější animací. Navíc jde o   otevřenou kritiku všech totalit a absolutní   moci nad jakýmkoliv člověkem - to nepovažuju   za rýpání se v minulosti, ale za stále   aktuální hrozbu, které je potřeba se bránit,   především správným nastavením hodnot. Z   postav se mi nejvíc líbila Pomněnka, která   udržovala "rodinný krb", a proto taky   nikdo neváhal pro její záchranu něco   obětovat. Z mého pohledu velice pěkné a   pohádkové - dobro je tu dobré a zlo zlé. Jak   film působí na děti nemohu bohužel posoudit,   ty naše jsou ještě příliš malé :-)
prvosenka
Hodnocení: 2 / 10
Přidáno: 10.10.2011
NA PŮDĚ

Film jsem koupila dětem jako   pohádku, ale tohle pohádka vůbec nebyla. Tohle   je animák pro dospělé. Já si nemůžu pomoct,   ale z každého českého snímku na mně kouká   politika a kritika minulého režimu. Už je to   tak okaté, jednotvárné, otravné až trapné.   Do dětské pohádky se to absolutně nehodí. Ty   děti nemají páru o nějakém politickém   podtextu a tak je to nudilo a byly zklamané. Ani   pro prezentaci do světa se toto dílo nehodí,   protože tomu nebude nikdo rozumět, kdo tu dobu   nezažil. V době počítačových animovaných   pohádek tento film působil velmi uboze. Nevím,   ale tento film byl nějak celý špatně, od   námětu, přes zpracování a předně, vážně   to není pro děti. Švédům už jsme taky   odpustili třicetiletou válku, a dějiny stejně   změnit nemůžeme, tak už se lidi pojďte   věnovat přítomnosti a budoucnosti. Každý se   stejně se svými křivdami musí vypořádat   sám, tak s tím už neotravujte a dejte pokoj   aspoň těm malým dětem.
renefer
Hodnocení: 5 / 10
Přidáno: 5.9.2010
Tento film je určitě zajímavých režisérským   počinem, ale dívala jsem se na něj spíš já   než děti.... zkrátka taková pohádka pro   dospělé, děj byl dost ponurý, myslím, že by   snesl místy odlehčení. Mažu z hdd a znovu se   dívat nebudu.
MARi0
Hodnocení: 6 / 10
Přidáno: 10.7.2010
Na půdě aneb Kdo má dneska narozeniny?
Když Petr Vacek (s tímto filmem nemá nic   společného, působil pouze jako mederátor)   uváděl na 45. MFF v Karlových Varech tento   snímek, zmínil se, že jako hlavní záporák se   zde objevuje Hlava, která velmi připomíná   jednoho českého herce:) Nezapomněl také   zmínit, že Na půdě je určeno nejen dětem,   ale že se jedná o podívanou pro všechny   věkové kategorie, s čímž velmi souhlasím.   Ani trochu jsem se nenudil, a to pohádky zrovna   dvakrát nemusím.
Jiří Bárta zde odvedl   skvělou práci. Jak už bylo zmíněno, u nás   jeho kvality nejsou až tak úplně doceňovány,   v zahraničí si ho ale hýčkají. Vzhledem k   tomu, že nyní začal učit na ZČU v Plzni na   UUD (fakulta umění a designu), měl jsem při   té příležitosti možnost shlédnout výstavu   loutek a kulis z filmu. Musím říct, že vše   bylo opravdu dokonalé. Busta Jiřího Lábuse   vypadala jako diktátor Jiří Lábus, vláček,   kterým hlavní hrdinové jezdili byl zhruba půl   metru vysoký a dokonale propracovaný, není snad   jediná věc, kterou bych hercům, pardon,   loutkám, vytknul.
Prostě takové netradičně   pojaté Toy Story, bez Hollywoodských patosů:D
Rumenka
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 1.6.2010
Hororová pohádka
Venku zase jednou bylo ošklivé počasí a já se   s počítačem zahrabala do peřin. Přiznám se,   že u tohoto filmu jsem se mimo jiné bála více,   než u českého hororu TMA, který byl dalším v   pořadí.
Co mě však na tomto filmu okouzlilo   byla fantazie tvůrců a tvůrkyň se kterou   vytvářejí tento mikrosvět. Kladně hodnotím i   příběh ve kterém všechny ty příšerky   "táhnou za jeden provaz" a zachrání   svou milou Pomněnku, která vytváří teplo   domova. Více takovýchto filmů!
rankinfitch
Hodnocení: 3 / 10
Přidáno: 29.11.2009
Určitě hezky udělaný, ale tenhle typ animace   mě prostě vůbec nesedí a nebere. Pro mě je   vrchol podobné tvorby Pat a Mat, který mam moc   rád, ale tohle bylo prostě divný, byť   zpracovaný opravdu pěkně.
tafemme
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 17.3.2009
Barta opět boduje
Jiří Barta opět ukázal své výtvarné   mistrovství, bohužel lépe doceňované v   zahraničí než u nás, kde klasickou animaci v   konkurenci 3D dokáží lépe ocenit. Film je   určen nejen dětem, na své si přijdou i   dospělí, pro než je na první pohled příběch   o záchraně panenky Pomněnky kamarády obohacen   o řadu citací a konotací nejen na jiná díla,   ale i dobu minulou, to dost trefně. Jiří Lábus   v nesnadné roli busty - diktátora si sálh až   na dno minimalizačních výrazových prostředku   a s tím málem, co mu bylo dovoleno z jeho   diktátora přece až zamrazí. Za vůj herecký   výkon se stydět nemusí. Pro mne to byl zkrátka   nevšední divácký zážitek a je mi velmi   líto, že je tak málo v nabídce v programu   našich kin, zvláště večer. Není to jen film   pro děti, ale pro všechny. Vyplatí se na něj   zajít. Doporučuju.

10 filmů, které komentovali někteří uživatelé co tento film
minih50663minih50663Jezdci Apokalypsy (2009) 
The Horsemen n
minih40325minih40325Man-Thing (2005) 
Man Thing n
minih16204minih16204Poklad na Stříbrném jezeře (1962) 
Der Schatz im Silbersee n
minih12624minih12624Mladé pušky II (1990) 
Young Guns II n
minih44008minih44008Lovci pokladů (1999) [TV seriál] 
Relic Hunter n
minih37173minih37173Sametoví vrazi (2005) 
Sametoví vrazi n
minih44776minih44776Android: Apokalypsa (2006) [TV film] 
Android: Apokalypse n
minih16960minih16960Princezna se zlatou hvězdou (1959) 
Princezna se zlatou hvězdou n
minih105336minih105336Štvanec (2013) 
Vehicle 19 n
minih68760minih68760Otec (2010) 
Aita n


Hodnocení:n12345678910
střihačka Lucie HaladováJiří Bartaasistent režie M. Svatoš a režisér Jiří BartaDr Scarab
Český lev Oscar

Filmová databáze v číslech

Filmů: 190378
Osobností: 697528
Fotografií: 763185
Plakátů: 375846
Obsahů a biografií: 178001

Poslední komentáře

Deník malého poseroutky: Výlet z...

Deník malého poseroutky: Výlet za všechny peníze
Narozdíl od předchozích   dílů,tohle byl propadák.   Nesympatičtí herci,   stupidní námět, špatný   scénař, žádný humor,   absolutně nepochopitelné   scény. Prostě bída...

Autor: Máša13 | Hodnocení: 2 / 10

Cesta za králem trollů (2017)

Cesta za králem trollů
Já mám pro dobrodružné a   fantasy filmy tak trošku   slabost, takže mě tohle   docela zajímalo. No, byť to   není žádné veledílo v   podobě více >

Autor: Karius | Hodnocení: 7 / 10

Knight Rider 2000 (1991) [TV fil...

Knight Rider 2000
Já nemůžu dát pár hvězd   ani z nostalgie, leda by tam   byl pravý, původní KITT v   černém obalu. To bych byl i   štědřejší, ale takhle?   více >

Autor: Karius | Hodnocení: 1 / 10

Býčí oko (1990)

Býčí oko
Ona je to obsahově vlastně   úplná pitomost, ale je to   taky docela nápadité,   vtipné a má to správný   švih. No a když vám tu   pitomost více >

Autor: klasifikátor | Hodnocení: 7 / 10

Expend4bles: Postrad4telní (2023...

Návrat v dobrej forme...

Expend4bles: Postrad4telní
V nejakom článku som čítal   vyjadrenie Dolpha Lundgrena o   sklamaní zo štvrtého   pokračovania   Expendables.Určite mal na   mysli finančnú více >

Autor: pigal | Hodnocení: 8 / 10