Duben
ohodnotit

Inland Empire

Rok:
2006
Délka:
181 minut
Premiéra v ČR:
12.7.2007
„Nový film Davida Lynche. Mysteriózní drama s Laurou Dern a Jeremy Ironsem.“

Obsah filmu Inland Empire

 
DAVID LYNCH – INLAND EMPIRE 2006

Už samotný název tohoto podivného tři hodiny dlouhého snímku je zvláštní a odvolává se (stejně jako původní film Mulholland Drive) na určitou lokalitu. Ovšem název se dá také přeložit jako „Vnitřní území“. To je podstatné pro tento film, protože toho „uvnitř“, je tam mnoho.

Lynch nám servíruje své podivném výmysly už delší dobu, ale tímto snad překonal sám sebe. Jeho rukopis je velmi znatelný a hlavně nezaměnitelný. Jeho typicky tmavé interiéry osvětlené podivnými lampami, kouř, blikání i blesky, šum, zpěv ženy s oponou …. patří k jeho tvorbě a neobjevují se ve snímcích bez účelně. Mají vždy své...
 
TIP: Nastavení pořadí obsazení si můžete nastavit zde >>
trailer
Distributor v ČR:
SPI International
 
 
Barevný:
Ano
 
 
Distribuční verze:
dabováno
 
 
Zvuk:
Dolby Digital (SDDS/DTS)
 
 
Přístupno:
od 15 let
 
 
Ohodnoťte
n12345
n678910
Zobrazit všechny herce a tvůrce filmu Inland Empire >

Řadit dle:  Bodů uživatele  |  Od nejnovějších  |  Podle hodnocení

Nejnovější komentáře k filmu

Hodnocení:
Přidáno: 9.5.2016
Objeveno přes toto video s hudbou od kapely   Throbbing Gristle - Dream machine,videoklip s   hudbou je možné zhlédnout zde:   https://www.youtube.com/watch?v=mxJ88d7P4hY a   mám-li to hodnotit,tak to pro mě byl další   nepochopitelný film,co jsem kdy viděla.   Králíci,pak nějaký hotel a vyděšená hlavní   hrdinka. Pořád samý křik,vyděšené výrazy a   hodně strašidelné prostředí.
Vlastovka89
Hodnocení: 1 / 10
Přidáno: 26.3.2016
Po Lost Highway a Mulholland Drive něco, u čeho   bych byla ráda spala. Jediné, co mě sem tam   bavilo, byla králičí soap opera.
uodevr
Hodnocení: 8 / 10
Přidáno: 12.2.2014
Hollywoodu vévodí králíci, nesoudržnost je   umělá, ze zla se rodí vina, z viny se rodí   šílenství. Tolik k těm obecným motivům,   které spojují většinu Lynchových filmů   (alespoň tedy z těch, které jsem viděl).   Inland Empire trpí na podobnou slabinu, jako Fire   Walk With Me - alespoň základní znalost   ostatních Lynchových filmů a jeho stylu   natáčení je naprosto nezbytná (u FWWM to byla   znalost seriálu). A proč? Protože Inland Empire   je jako masivní koláč složený z naprosto   každé individuální ingredience, kterou kdy   mistr kuchař použil ve svých dřívějších   pokrmech. Je v tom ten Mulholland Dr., Lost   Highway, Eraserhead, a trochu toho Blue Velvet   jakbysmet (a ti králíci, ulala). Úroveň   symbolismu dosahuje závratných výšin, stopáž   zase závratné délky. Příběh je uhrančivý,   třebaže se v něm Lynch hodně opakuje. A Laura   Dern podává, zejména v těch pouličních   scénách, naprosto famózní výkon. Nicméně ta   digitální kamera mým očím moc nelahodila, a   ta stopáž je fakt zbytečně přepálená. A on   ten celej film je vlastně zbytečně   překombinovanej. On je ten film možná úplně   zbytečnej sám o sobě. Ale je to Lynch, kurňa.
volam.sa.pistik
Hodnocení: 6 / 10
Přidáno: 19.11.2013
S pocitom železa v tele
Tak očividne sa Maestro lúčil s filmom (aspoň   tým "veľkým"), tak sa pokúsil   divákov vytočiť ešte viac ako obyčajne.   Očividne sa mu zapáčilo v Poľsku, kde okrem   pár bláznivých hercov ho zrejme potešila a   vidina menších nákladov v rozpočte, kedže   doňho producenti vrážať moc financií nechcú,   pretože na jeho filmoch sa biznis robiť príliš   nedá. Opäť je to snový a chotický film, bez   zjavného uceleného deja. A tak ja tiež tak   trošku pochaosim v komentári. Začnem ako sa mi   páčil. Nie je najhorší, ale nechytá sa to ani   na autorove nesporné kvality a umenie, z ktorého   sa dalo vydať viac. Je až príliš obyčajný   (na jeho pomery) a nezáživný. Na rovinu, dej   som tiež nepochopil. Kým v Twin Peaks bola   záhadnosť a mysterióznosť, kým v Lost Highway   bol chlad a futuristické ostré hrany, kým v   Príbehu Alvina Staighta bola potickosť a vôňa   polí, kým v Mulholland Drive bola pompéznosť a   desivosť, tu chýba tomu niečo, čo by ho   charakterizovalo. Veľká stopáž chvíľami   ubíja, neustále sny hlavnej predstaviteľky boli   zmätočné a preháňali to ona i tvorcovia.   David Lynch tentoraz ignoroval aj taký zbytočný   detail ako je scenár, tak pochybujem, že sám   vie o čom vlastne točil. Áno, základ išiel   pochopiť, prelínanie skutočného života a   filmu, film o točení filmu a neskôr chaos v   tom, čo je vlastne čo, avšak dalo sa tušiť. A   korunu tomu dala príšerná kamera. Tie neustále   detaily na tváre boli kontraproduktívne a   namiesto jeho povestného lahôdkovo podaného   desu skôr prinášali pre díváka utrpenie, ale   nie také asi aké zamýšľal. Ďalej mi tu Laura   Dern píliš nesadla, teda nejak ma to jej hranie   tu nepresvedčilo. Avšak to som vymenoval, čo mi   vadilo. Samozrejme to točil Lynch, takže tu   nájdeme aj mnoho nádherne spravených vecí.   Jeremy Irons a Harry Dean Staton boli famózni.   Epizódy s králičím sitkomom boli choré a   uletené. Atmosféra niekdy krásne hustla a   niektoré šialené zábery a scény boli elitne   luxusné, ako napríklad bizarný gril párty s   východoeurópskou bandou cirkusantov alebo jej   šialené chaotické blúdenie po nočnej   (očividne vykričanej) ulici s famóznou   pesničkou na pozadí či súper dýchanok   mladých slečien, u ktorých som čakal, že sa   nakoniec pomazlia, kedže boli už troška   nažhavené, che. A samozrejme čo snímok dvíha   je úžasná hudba, ktorú na počudovanie nerobil   Badalamenti, ale samotný Maestro. Nie je to pre   mňa od neho najlepší film, je zvláštny,   kedže si povedal zrejme, to je môj posledný   kúsok na dlhšiu dobu, tak ja vám ukážem. A   ukázal. Avšak neviem, či nebolo v jeho silách   natočiť niečo desivejšie, atmosferickejšie a   hlavne magickejšie
mat.ilda
Hodnocení: 1 / 10
Přidáno: 13.11.2012
Jak já to vidím, Lynch si od minule zvýšil   svou dávku halucinogenů, horečnatě zašeptal   něco ve smyslu, že scénář je přežitek, vzal   do ruky kameru, ozvláštnil obraz kukátkovým   efektem a pěkně naostro improvizoval - v   "díle" se střídají chvilky   jasnější mysli s totálním zatměním a budiž   mu ke cti, že králíky obsazoval jen, když byl   úplně na kaši. Nevím, nakolik se natáčení s   "géniem" podepsalo na Lauře Dernové,   neboť jsem natrefila na zajímavost - jeden a   týž výraz, který měla postava Nikki, nebo   chcete-li Sue - ono je to vlastně jedno - během   celé projekce, se zračí i na hereččiných   fotografiích, jestli jí to, chudině,   nezůstalo... No a Lynch, ten se bude dál   chechtat pod duchnou všem rádobyznalcům,   vynášejícím jeho magorie do filmových nebes,   odvolávajíc se na magický realismus,   surrealismus, tvůrčí svobodu a další   berličky, o které se opírají ve svých   pokulhávajících argumentech.
cerfik
Hodnocení: 8 / 10
Přidáno: 8.8.2012
Jestli po rocích Jógy pana režiséra se   ukáže, že takhle vypadá náš vnitřní svět   obrazů, myšlenek a emocí, pak se nelze divit   tomu bordelu ve světě. A že to tak zřejmě je   mi napovídá magická přitažlivost jeho filmů,   přestože děj byste hledali marně. Jsem dost   šílenej, ale na tuhle experimentální   šílenost budu muset ještě dozrát. Rozhodně   je to ale film, na který jen tak nezapomenete.
FLA
Hodnocení: 2 / 10
Přidáno: 21.11.2011
Ač jsem velký fanda D. Lynche tento film, byl   pro mě velkým zklamáním a jednoduše vůbec   mě nezaujal a ke všemu hrozná NUDA!!!
Uchylvkleci
Hodnocení: 4 / 10
Přidáno: 30.3.2011
Kult režiséra a dříve shlédnuté snímky mě   přinutily stát v 6 hodin ráno, před hotelem   Thermal. Byla zima, bylo mi zle z předešlého   večera, fronta byla dlouhá, konec v nedohlednu.   Můj otupělý mozek zíral do davu, potřeboval   jsem odejít na WC, ale nemohl jsem. Jaké bylo   moje překvapení, když jsem o pár hodin poté   sledoval Inland Empire a moje pocity byly   totožné. Bohužel ani David Lynch není   neomylný. Při filmu Vás bude drásat pocit, že   už jste to někdy viděli, jen lépe   promyšlené. Z filmu mám pocit jako při   sledování studentské seminární práce na   téma: Lynch- tisíckrát stejně a přeci trochu   jinak.
Zimmy871
Hodnocení: 9 / 10
Přidáno: 19.3.2011
Nový a neotřelý styl kamery. Lynche si cením   už jenom pro tu jeho schopnost experimentovat a   přitom nehledět na ostatní, co si o tom myslí.   Antikonzervativní idol. Nenapodobitelný. Děj je   složitý a nutí se diváka nad tím zamyslet   ostatně jako všechny jeho filmy, ale hlavně si   myslím, že než dějová linie je   důležitější cítění. Pocit strachu a   nevyřešitelnosti. Na každý film koukáme   hlavně kvůli vyřešenému konci. Kvůli   spokojenosti z toho, jak to dopadlo. Lynchovo   filmy tyhle typické konce nemají a navíc se   pokaždé dají hodnotit jinak. Jednou se nám   líbí a podruhé už ne tolik a když se ně   koukneme po roce, jsme okouzlení genialitou jeho   díla.
vojtam
Hodnocení: 6 / 10
Přidáno: 18.2.2011
Jsem fanda Davida Lynche,ale tomuhle filmu fakt   nerozumim a to jsem na nej poctive koukal cele tri   hodiny.Asi se to chapat nema a mam pocit ze to   nechape ani Lynch :-)
 

10 filmů, které komentovali někteří uživatelé co tento film
minih22041minih22041Valerie a týden divů (1969) 
Valerie a týden divů n
minih86439minih86439Vítejte v džungli (2013) 
Welcome to the Jungle n
minih28161minih28161Pearl Harbor (2001) 
Pearl Harbor n
minih162080minih162080Greyhound: Bitva o Atlantik (2020) 
Greyhound n
minih37187minih3718721 gramů (2003) 
21 Grams n
minih24467minih24467Ročník 21 (1957) 
Ročník 21 n
minih55574minih55574Malý televizní kabaret (1977) [TV pořad] 
Malý televizní kabaret n
minih38384minih38384Upír ve věžáku (1979) [TV inscenace] 
Upír ve věžáku n
minih25225minih25225Tisícročná včela (1983) 
Tisícročná včela n
minih44126minih44126Neznámá (2006) 
La Sconosciuta n


Hodnocení:n12345678910
Inland Empire (2006)Inland Empire (2006)Inland Empire (2006)Inland Empire (2006)
Český lev Oscar

Filmová databáze v číslech

Filmů: 190569
Osobností: 697849
Fotografií: 763986
Plakátů: 376599
Obsahů a biografií: 178287

Poslední komentáře

Ulovit miliardáře (2009)

Ulovit miliardáře
Tomáš Vorel je určitě   dobrý režisér a většina   jeho filmů se mi, pro jeho   docela osobitý přístup,   líbí, ale musím se   přiznat, že tohle více >

Autor: klasifikátor | Hodnocení: 5 / 10

Satan přichází (1998) [TV epizod...

Satan přichází
Do kin míří horor a Eric a   Donna v tom vidí šanci se v   autě u filmu pomuchlovat, ale   Jackie a Kelso chtějí jet a   být s nima. Red Forman zas více >

Autor: FLA | Hodnocení: 7 / 10

Učitelka tance (1998) [TV epizod...

Učitelka tance
Paní Formanová učí   "Hájda" tančit, protože   parta se chystá na   diskotéku. Výbornej je Blbso   a jeho taneční kreace,   pobavil i Fez. Celkově   zábavnej díl s dobrejma   frkama - 80%.

Autor: FLA | Hodnocení: 8 / 10

Jak chutná smrt (1995)

Jak chutná smrt
Pokus o psychologický   thriller v režii Milana   Cieslara nemohl dopadnout   jinak, než jako řádnej   průser. Bohužel jsem nečetl   předlohu více >

Autor: topipig | Hodnocení: 2 / 10

Mrtví muži nenosí skotskou sukni...

Mrtví muži nenosí skotskou sukni
Na tenhle film se dá dívat   pod různými zornymi úhly a   podle toho ho i hodnotit. Carl   Reiner byl většinou zárukou   docela originální podívané více >

Autor: klasifikátor | Hodnocení: 8 / 10