Duben
ohodnotit

Adamova jablka

Adams æbler

Další název:
Adam's Apples; Adams Äpfel; Adamove jablká
Žánr:
Rok:
2005
Délka:
94 minut
„Fanatický farář v roli Joba a jablečný koláč jako cesta k nápravě neonacisty.“

Obsah filmu Adamova jablka

 
Neonacista Adam přijíždí na venkovskou faru, kam byl přidělen v rámci veřejně prospěšných prací. Blouznivě věřící farář Ivan zadá Adamovi za úkol, aby upekl jablečný koláč z plodů farního stromu napadeného hejnem havranů. Vyprávění o konfrontaci protichůdných fanatických postojů má místy podobu až magického realismu, ale v duchu nadhledu a nadsázky typických pro skandinávskou kinematografii, jsou tyto momenty na hranici každodennosti a zázraku podané jako bizarní a nekorektně černohumorné situace. Díky tomu se také příběh o napravování agresivního extremisty nenese v duchu polopatické agitky, ale má podobu absurdního mixu komedie a dramatu....
 
TIP: Nastavení pořadí obsazení si můžete nastavit zde >>
režie:
Anders Thomas JensenAnders Thomas Jensen  
hraje:
Ulrich ThomsenUlrich Thomsen.....Adam [41]   
Mads MikkelsenMads Mikkelsen.....Ivan [39]   
Nicolas BroNicolas Bro.....Gunnar [33]   
Ole ThestrupOle Thestrup.....Dr. Kolberg [57]   
Gyrd LøfqvistGyrd Løfqvist.....Poul Nordkap [83]   
Nikolaj Lie KaasNikolaj Lie Kaas.....Holger [31]   
Paprika SteenPaprika Steen.....Sarah [40]   
Lars RantheLars Ranthe.....Esben [35]   
Tomas Villum JensenTomas Villum Jensen.....nový vězeň [34]   
Ali KazimAli Kazim.....Khalid [31]   
Peter ReichhardtPeter Reichhardt.....nový vězeň   
Emil Kevin OlsenEmil Kevin Olsen.....Christoffer   
scénář:
Anders Thomas JensenAnders Thomas Jensen  
hudba:
Jeppe KaasJeppe Kaas  
kamera:
Sebastian BlenkovSebastian Blenkov  
střih:
Anders VilladsenAnders Villadsen  
trailer
Barevný:
Ano
 
 
Jazyková verze:
anglická
 
 
Distribuční verze:
s titulky, s anglickými titulky
 
 
Zvuk:
Dolby surround
 
 
Ohodnoťte
n12345
n678910
Zobrazit všechny herce a tvůrce filmu Adamova jablka >

Řadit dle:  Bodů uživatele  |  Od nejnovějších  |  Podle hodnocení

Nejnovější komentáře k filmu

m6k
Hodnocení: 9 / 10
Přidáno: 20.8.2021
Tento starší film od režiséra filmu   „Rytíři spravedlnosti“ rozhodně není   méně šílený. Opět v něm exceluje Mads   Mikkelsen tentokrát v roli fanaticky   altruistického faráře. Hraje tu člověka,   kterého pokouší sám ďábel a sám je ďábel,   (minimálně co se hereckého výkonu týče).   Ztvárňuje postavu, která je ten typ absolutně   v Boha věřícího člověka, který, když ho   jeho bližní udeří do tváře, (a to nijak   symbolicky), tak mu ochotně nastaví druhou   tvář. Jak dopadne jeho setkání s neonacistou,   kterého má napravit? Samozřejmě velmi   groteskně, místy až katastroficky. Film ale   není pouhá jednoduchá komedie, ale má v sobě   hluboké okamžiky lidství ve svých   různorodých podobách, i těch které si raději   nechcete připouštět. Třeskutý mix víry a   cynismu, síly i slabosti, velkorysosti s   trapností a to vše zcela bez patosu. Je to film   nabitý třeskutými fóry, které vás určitě   nerozesmějou, spíš rozmetají na mraky. Jestli   vás tenhle film neuzemní, tak už jste   uzemněný...
meli4444
Hodnocení: 8 / 10
Přidáno: 24.11.2015
Syrové a studené jako ryby ze severních moří   a do toho se ironicky mrazivě směje hlas racka.   Na dánské filmy musí být nálada.   Psychologické, drsné a překvapující drama se   spoustou uznávaných dánských herců a   černého humoru, líbilo se mi to.
volam.sa.pistik
Hodnocení: 8 / 10
Přidáno: 9.4.2014
Ako sa napravujú hriešnici
Škandinávske filmy moc nemusím, a aj tu to   vyzeralo na slušné fiasko hlavne zo začiatku.   Na prekvapenie ako to pokračovalo, tak môj obdiv   stúpal a na konci musím vyjadriť uznanie. Ono   to komédia nie je, i keď zopár brutálnych   čiernych frkov tu je. Je to akési podobenstvo a   absurdná dráma. Vlastne žiadna postava nie je v   poriadku, ale každá ma niečo do seba. Na   prekvapenie to dokonca skončilo akousi nádejou a   pozitívnym nábojom, čo u škandinávskych   filmoch často nevidieť. Z postáv bola brutálna   postava Adama, ako nechápavo sa díval na ten   svet okolo na fare a prišlo mu to všetko ako z   inej dimenzie. A vrchol bola tá streľba na   havrany odzbrojujúcim týpkom Khalidom (môžeme   strieľať pri kostole? - jiste - čo si mi to   nepovedal skôr Ivan? - prásk prásk). Potom   brutálne čierno čierne vtípky (aký fešák.   to je tatínek? - to je Hitler - nie, on mal   plnofúz... máš pravdu, splietol som si ho s   tým Rusom). Ako som spomínal, začiatok vyzeral   na peknú blbosť, ale ku konci sa to menilo na   mystérium, podobenstvo, drámu a hlavne to aj   nútilo popremýšľať. Zvláštny film
liskamm
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 23.9.2013
Zvláštní, zábavné, pitomé, geniální,   vtipné, tragické. Vše v jednom. Opravdu jsem si   tuhle záležitost užil! Mikkelsen a Thomsen jsou   úžasní (hlavně v absurditách). Sledovat   popírání reality, střelbu na ptactvo a lidi,   kázání, rozmlácený ksichty, ožírání se,   zlodějnu a obraz Hitlera. Opravdu jsem nečekal   že by mě takovýhle děj zaujal, ale jak je   vidět zmýlil jsem se.
Omnibus
Hodnocení: 9 / 10
Přidáno: 26.8.2013
Tak tímhle filmem mě někdo zkouší. Někdo po   mě jde. A já jsem asi udělal chybu. Velkou   chybu. Pustil jsem si to, aniž bych tušil, že   to prý má být komedie, byť černá. A vzal   jsem to vážně. Tak se pak nemůžu divit, že   jsem z toho byl zaraženej. Moc zaraženej. A   nasranej na... Já vlastně ani nevím na koho.   Proč vůbec mi tohle někdo udělal!

A vzal   mi moji víru, moje jistoty. Řeknu vám, tohle   mě zneklidnilo. Velice zneklidnilo. Navíc mi   při urážení Toho, kdo je nad námi nade   všemi, málem taky začala téct krev z ucha.   Ačkoli, když nad tím tak přemýšlím – s   vousy by možná byl ještě charismatičtější,   než s knírkem. À propos, abych nezapomněl,   nevíte někdo, jestli měl Hitler rád jablkový   koláč? P.S. Filmu jsem dal původně jen jednu   hvězdu. Proč? Prostě proto, že jsem   racionalista (neplést s nacionalistou!). A   nesnášenlivej a zlej ateista (mám to napsaný i   v papírech, že jsem zlej). Ale po čase, zhruba   po po šesti týdnech, jsem to hodnocení změnil.
Ostrovan
Hodnocení: 8 / 10
Přidáno: 22.7.2013
Velmi zajímavý koprodukční počin pod   taktovkou Anderse Thomase Jensena.
Snímek který   ve vás zanechá dojem dozrávající jako   samotná jablka na adamově jabloni i vám ten   dojem sem tam nakousne nějakej ten hnusnej pták   či červ, ale když ten koláč ochutnáte,   uznale přikývnete vydající pouze souhlasné   ,,hmm".
Pitryx
Hodnocení: 1 / 10
Přidáno: 8.7.2013
Protože za celých dvacet minut nebyli tvůrci   schopni film rozjet, začal jsem přejiždět. To   jsem činil až do čtyřicáté minuty, ale   protože jsem viděl jen kecy a kecy, nedodíval   jsem to do konce. Tohleto opravdu není z mého   „ranečku“. Pokud měl film myšlenku tak mi   unikla, ale ne že bych ji tam v tom jalovém   plácání hledal. 201307034000/8807bts.u.
Petantino
Hodnocení: 8 / 10
Přidáno: 12.4.2013
Nácek peče jablečný koláč, kněz nastavuje   ranám osudu další a další tváře,   napravovaní jedinci chodí ozbrojeni a celé té   absurditě dávají korunu moudra cynického   doktora. Sice to není komedie, ale v důstojně   poklidném prostředí každá hláška dokonale   vynikne a tak mohu konstatovat, že jsem se   několikrát opravdu od srdce rozesmál. A kdo   chce řešit otázky víry či dobra a zla, tak si   svůj prostor určitě najde, ale mě rozhodně   více zaujal dokonale absurdní humor.
olgab
Hodnocení: 9 / 10
Přidáno: 7.2.2013
Ze začátku mi připadal film takový divný,ale   to jen do doby,než jsem pochopila jeho smysl.Pak   jsem se fakt výborně bavila.Skvělé   situace,skvělé dialogy.Perfektní černá   komedie.Dánský film v posledních letech   nepřestává překvapovat.
vojtam
Hodnocení: 7 / 10
Přidáno: 21.6.2012
Nácek a jablíčka
Mno, souhlas hodně zvláštní snímek,   nepřišlo mi to moc jako komedie, i když jsem se   párkrát zasmál. Souhlas s prvosenkou, ze   začátu mě to moc nebavilo, ale byl jsem   zvědavej jak to dopadne. Takové syrové drama s   prvky hodně černé komedie...Mads Mikkelsen mně   moc nepřesvědčil v roli faráře, já ho mám   radši jako zaporáka, ty mu jdou na jedničku.   Chudák ten furt dostával, a ten konec   joj:)Nejvíc mně pobavila scénka se zastřelenou   kočkou, přepadení na benzince, finální   scéna. Dávám 7, vidět to znova už nemusím.
 

10 filmů, které komentovali někteří uživatelé co tento film
minih65737minih65737Muž v pokušení (2009) 
Solitary Man n
minih24402minih24402Život je pes (1933) 
Život je pes n
minih24882minih24882Zásah v pravou chvíli (1963) 
A Stitch in Time n
minih152504minih152504Experiment Belko (2016) 
The Belko Experiment n
minih152043minih152043Cesta za králem trollů (2017) 
Askeladden - I Dovregubbens hall n
minih16319minih16319Policejní hodina (1960) 
n
minih164925minih164925Chata (2019) 
The Lodge n
minih71167minih71167Garde (2011) 
The Chaperone n
minih49840minih49840Den, kdy unesli papeže (1995) [TV inscenace] 
Den, kdy unesli papeže n
minih164358minih164358Ježek Sonic (2020) 
Sonic the Hedgehog n


Hodnocení:n12345678910
Adamova jablka (2005)Adamova jablka (2005)Adamova jablka (2005)Adamova jablka (2005)
Český lev Oscar

Filmová databáze v číslech

Filmů: 190567
Osobností: 697848
Fotografií: 763986
Plakátů: 376597
Obsahů a biografií: 178284

Poslední komentáře

Jak chutná smrt (1995)

Jak chutná smrt
Pokus o psychologický   thriller v režii Milana   Cieslara nemohl dopadnout   jinak, než jako řádnej   průser. Bohužel jsem nečetl   předlohu více >

Autor: topipig | Hodnocení: 2 / 10

Mrtví muži nenosí skotskou sukni...

Mrtví muži nenosí skotskou sukni
Na tenhle film se dá dívat   pod různými zornymi úhly a   podle toho ho i hodnotit. Carl   Reiner byl většinou zárukou   docela originální podívané více >

Autor: klasifikátor | Hodnocení: 8 / 10

Body Bags - Historky z márnice (...

Body Bags - Historky z márnice
Proč tak nízký hodnocení   na jiných stránkách? Dyť   je to celkem velká kultovní   klasika devadesátek...

Autor: svitani

Sud (1998) [TV epizoda]

Sud
Spíš nadprůměrnej díl,   ale pobavilo duo Ničitel &   Vraceč určitě   přejmenování Kelso na Blbso   to mě rozbilo! Holt párty se   sudem piva se nakonec vyvinula   drobek jinak.

Autor: FLA | Hodnocení: 7 / 10

Erikova první práce (1998) [TV e...

Erikova první práce
Díl začne normálně, pak to   jede na plný plyn. Poté co   Eric Forman získá práci ve   Fatso Burger a nemá na nic   čas, nestíhá ani párty   více >

Autor: FLA | Hodnocení: 8 / 10