Duben
ohodnotit

V jako Vendeta

V for Vendetta

Další název:
V ako vendeta (SK)
Rok:
2006
Délka:
134 minut
Premiéra v ČR:
20.4.2006
„Svoboda navždy!“

Obsah filmu V jako Vendeta

 
Příběh filmu je zasazen do futuristického prostředí totalitní Británie a vypráví příběh dívky z dělnického prostředí Evey, která je zachráněna z nebezpečné situace maskovaným mužem, který se ukrývá pod krycím jménem V. Ve svém boji si tento muž klade za cíl osvobodit lid Británie od korupce a násilí a vyzývá své spoluobčany, aby se k němu dne 5. listopadu připojili a vyšli ruku v ruce proti Parlamentu, v den, kdy je po celé zemi připomínán čin Guye Fawkese a jeho spojenců z roku 1605. Jejich plán vyhodit budovu Parlamentu do povětří se nikdy neuskutečnil. V duchu této rebelie a při vzpomínce na onen slavný den se V pokouší dotáhnout...
 
Související odkaz
 
RECENZE V jako vendeta: Komiks o odplatě s kráskou a revolucí

V jako vendeta, filmový přepis slavného komiksu umí svou jedinečnost vykřesat z milých maličkostí. číst dál

Hodnocení: 70 %

 
 
TIP: Nastavení pořadí obsazení si můžete nastavit zde >>
režie:
James McTeigueJames McTeigue  
hraje:
Natalie PortmanNatalie Portman.....Evi Hammondová [24]   
Hugo WeavingHugo Weaving.....V/William Rookwood [46]   
Stephen ReaStephen Rea.....Finch [59]   
John HurtJohn Hurt.....Adam Sutler [66]   
Roger AllamRoger Allam.....Lewis Prothero [52]   
Sinéad CusackSinéad Cusack.....Dr. Delia Surridge [58]   
Nicolas de PruyssenaereNicolas de Pruyssenaere.....starosta [36]   
Christopher FoshChristopher Fosh.....V Follower [40]   
Stephen FryStephen Fry.....Gordon Deitrich [48]   
Rupert GravesRupert Graves.....Dominic [42]   
Forbes KBForbes KB.....Futuristický voják [40]   
Ben MilesBen Miles.....Dascomb [39]   
Tim Pigott-SmithTim Pigott-Smith.....Creedy [59]   
Cosima ShawCosima Shaw.....Patricia [32]   
John StandingJohn Standing.....Bishop Lilliman [71]   
Natasha WightmanNatasha Wightman.....Valerie   
scénář:
Lilly WachowskiLilly Wachowski  
Lana WachowskiLana Wachowski  
námět:
Alan MooreAlan Moore.....text stejnojmenný komiksový román nakl. Vertigo/DC Comics (1989, česky BB art, Praha 2005) [52]   
David LloydDavid Lloyd.....(ilustrace) – stejnojmenný komiksový román nakl. Vertigo/DC Comics (1989, česky BB art, Praha 2005)   
hudba:
Dario MarianelliDario Marianelli  
Bradley MilesBradley Miles.....dodatečná   
Petr Iljič ČajkovskijPetr Iljič Čajkovskij.....předehra 1812, op. 49   
kamera:
Adrian BiddleAdrian Biddle  
střih:
Martin WalshMartin Walsh  
dvd obal trailer
Distributor v ČR:
Warner Bros. ČR
 
 
Barevný:
Ano
 
 
Jazyková verze:
anglická
 
 
Distribuční verze:
česky, dabováno, s titulky
 
 
Zvuk:
Dolby Digital (SDDS/DTS)
 
 
Přístupno:
od 15 let
 
 
Ohodnoťte
n12345
n678910
Zobrazit všechny herce a tvůrce filmu V jako Vendeta >

Řadit dle:  Bodů uživatele  |  Od nejnovějších  |  Podle hodnocení

Nejnovější komentáře k filmu

Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 15.7.2022
V jako vítěztví
Komiksová adaptace inspirovaná druhou světovou   válkou, holocaustem a fašismem přenesená do   fiktivní budoucnosti s maskovaným samozvaným   mstitelem za spravedlnost. Casting herců i   příběh se povedli. Působí vcelku civilním a   britským dojmem. Jeden z mála filmů co zaujme i   nekomiksové fandy a diváky.
klasifikátor
Hodnocení: 7 / 10
Přidáno: 23.3.2022
Filmová zpracování komiksových předloh nejsou   rozhodně můj šálek kávy, ale tady musím   zcela objektivně ocenit alegorický nádech,   trošky psychologie a hereckou kvalitu. Navíc   jsem si mohl užít dost slušnou koncentraci   herců na které se rád dívám. Takže z mého   pohledu je to na palec nahoru i když podruhé už   bych to asi vidět nemusel.
Scifista
Hodnocení: 8 / 10
Přidáno: 11.5.2020
Tento film pripomina dnesni korona-virovou   diktaturu velice presvedcive. Ze by podoba ciste   jen nahodna?
red.mann
Hodnocení: 7 / 10
Přidáno: 20.12.2019
Filozoficky pojaté zpracování úžasného   komiksu o revoltě a revoluci. Kladem půvabná   Natalie Portman a skvělý Hugo Weaving. Slabší   je vyobrazení totalitního režimu a také více   akce by spádu filmu prospělo.
martin.stusak.9
Hodnocení: 9 / 10
Přidáno: 22.10.2019
Bojovník za svobodu, známý pod přezdívkou V,   plánuje v tvrdém britském totalitním řádu   svrhnout režim. Snímek natočený na základě   stejnojmenného komiksu od Alana Moora, jehož   tvorba ani v Česku není neznámá. Fenoménem je   hlavně maska V, která se stala synonymem a   znakem boje za absolutní svobodu i v realitě.   Snad není nikoho, kdo by se s tím ještě   nesetkal. A může za to nejen famózně   zpracovaný snímek, ale převážně naprosto   dokonalý scénář. Příběh obsahuje spoustu   dráždivých prvků, které se mocipánům   samozřejmě nelíbí kvůli obsahu příliš   zaujatých ideologických poznámek. Mnohá   kritika podle toho také vypadá. Stylový a   vzrušující film je ale tak úžasné vizuální   a tématicky rezonující ve svých hrátkách s   inteligencí a jemností, že ve své smyslu svou   ohromnou hloubkou je takováto filosofie hluboce   provokativní a svým způsobem svádí k   'terorismu' v zájmu svobody. Ale přijde na to, z   jaké strany se na to člověk dívá. A když se   na to podíváme úplně jinak, tak onen   maskovaný V je vlastně něco jako Zorro a mnozí   další, kteří pro vládnoucí režim byly   teroristé zrovna tak. V se stal bojovníkem za   svobodu v současné době a jak je již výše   zmíněno, setsakramentsky vážně. Je to film,   který se musí hlavně poslouchat. Co argument,   to důvod k zamyšlení. Snímek se drží hluboce   intelektuální úrovně, která dokáže mnohé   přesvědčil. Nakonec, k diskusi je i onen znak   V. Používal se už za války a znamenal   'Victory', - 'Vítězství'. Tady však znamená   'Vendetta' - 'Krevní msta'. A tak už je jen na   divákovi, jak se k takovému maskovanému   bojovníkovi za svobodu postaví.
MARi0
Hodnocení: 8 / 10
Přidáno: 30.1.2019
V jako Vendeta
Podle slavných komixů vznikla už pěkná   řádka filmů. Momentálně teď sice frčí   Marvel a DC, ale je třeba si připomínat i   klasiky, jako je V for Vendetta od Moora s   Lloydem. Začneme nejdříve kritikou. Takže za   prvé, původně je to o anarchysmu, ne o nějaké   svobodě a vládě nad autoritářskou institucí.   Vždyť tohle už v sobě zahrnuje právě   myšlenka anarchysmu, proto škoda jí vynechat.   Za druhé, Evey se v komixu producíruje dost   nahá. To Natalie Portman dělat nemohla, proto   jsme přišli i o erotiku.
Hlavní role se chopil   Hugo Weaving, kterého ale těžko kdo pozná,   jelikož pořád nosí stejnou masku, jakou má   skupina Anonymous (všichni samozřejmě víme,   že je to odkaz na Guye Fawkese, že ano, remember   the fifth November).
Za mě tedy dost dobré   zpracování původní předlohy, pár věcí mi   tam chybělo, ale to tak prostě být musí. Jinak   jsem se bavil od začátku do konce, a to i přes   pomalejší tempo...
SNCIS
Hodnocení: 7 / 10
Přidáno: 19.3.2018
70%.
"Náš příběh začíná, jak už to často   bývá, u mladého a slibného politika. Je to   hluboce věřící muž, člen Konzervativní   strany. Jde pevně za svým cílem a neohlíží   se napravo ani nalevo. S rostoucí mocí bobtná i   jeho fanatismus a jeho stoupenci jsou stále   agresivnější. Až jeho Strana podpoří projekt   ve jménu národní bezpečnosti. Nejdřív se   tváří, že vyvíjejí biologické zbraně, a   proto se na náklady nehledí. Nicméně, pravým   cílem projektu je moc." Příběh o svobodě   a demokracii ve světě, kde vládne násilí a   korupce. Film nemá svižné tempo, což může   někoho nudit, nicméně má v sobě hloubku a   předává jisté poselství. Když tam je akce,   tak to stojí za to. No, ale buďme upřímní,   akce je nejvíc až v závěru. Roztomilá Natalie   Portman byla skvělá. Nejvíce mne zaujala, když   byla oblečená jako lolitka. Nejméně tehdy,   když byla vězněna a přišla o vlasy. Hugo   Weaving alias agent Smith, co k němu dodat. Za   celý film jeho obličej neuvidíte a pokud   koukáte s dabingem, tak ani neuslyšíte jeho   hlas... V podstatě jakoby tam nebyl. "Jsi   jako já." - "My dva máme společné   jen to, že brzy oba zemřeme." - "Jak   by sis to představoval?" - "S rukama   kolem vašeho krku." - 70%.
Barney94
Hodnocení: 8 / 10
Přidáno: 16.10.2017
Působivé politické drama. Ve filmu je krásně   vidět, jak stačí jedna silná osobnost, aby   zburcoval lidi k revoluci. V je šarmantní   šílenec, který chce pomoci obyčejným lidem.
enejčel
Hodnocení: 2 / 10
Přidáno: 28.3.2015
Od bratrů Wachowských jako scénáristů jsem   čekal kvalitní film, ale pos hlédnutí prvních   minutách jsem si řekl, že ten film měli i   natočit, protože z toho vznikla pěkná kravina.   Režisér James McTeigue je pro mě neznámý,   film hodně špatně natočil a proto nechápu,   jak tento snímek může mít takové hodnocení.   Natalii Portman jsem vždy bral, jako výbornou   herečku, ale v tomto filmu nehrála, nevěřil   jsem ji prvním pohledem do očí. Hugova postava   mi místy připomínala Jockera z Batmana, hlavně   díky jeho výstupům taktikám, to nemyslím ve   zlém, rozhodně za to neubírám body. Snímek   ale je tak hloupě natočen, že z toho vznikne   hloupé, nezajímavé béčko. Rozhodně propadák   a velké zklamání.
Pitryx
Hodnocení: 1 / 10
Přidáno: 6.2.2014
Další z řady rádoby filosofhrdinů, další   nezničitelný pablb v masce, další v řadě   -manů, ať už super, nebo spider. Pro jistotu se   sem hodí spousta filosofických žvástů,   střihneme tam i trošku Shakespeara, k hrdinovi   dívčinu, sem tam digi efekt a máme to uvařeno.   Že to bude ve výsledku blivajz už nikoho   nezajímá, konzumní společnost to prostě žere   a jde přece o to vytřískat prachy. Do toho   ještě zviditelňování lesbiček... Ne opravdu   tohle nemusím. Nepomohl ani hlavní podtext,   totiž ukázka hrůzovlády teroru. Možná, kdyby   bylo více akce a kratší stopáž?? Dal bych   něco za efekty ovšem při stopáži, kterou film   má si to nezaslouží. 271120119932/12705
 

10 filmů, které komentovali někteří uživatelé co tento film
minih24529minih24529Švadlenka (1936) 
Švadlenka n
minih106718minih106718Jamesy Boy (2013) 
Jamesy Boy n
minih164358minih164358Ježek Sonic (2020) 
Sonic the Hedgehog n
minih26795minih26795Spravedlnost pro Selvina (1968) [TV film] 
Spravedlnost pro Selvina n
minih42057minih42057Ruth to vidí jinak (2004) [TV film] 
Ruth to vidí jinak n
minih21833minih21833Návštěva z vesmíru (1953) 
It Came from Outer Space n
minih43084minih43084Robinsonovi (2007) 
Meet the Robinsons n
minih24619minih24619Ta chvíle, ten okamžik (1981) 
Ta chvíle, ten okamžik n
minih65089minih65089Amish Grace (2010) [TV film] 
Amish Grace n
minih8391minih8391Hodina života (1981) 
Hodina života n


Hodnocení:n12345678910
V jako Vendeta (2006)V jako Vendeta (2006)V jako Vendeta (2006)V jako Vendeta (2006)
Český lev Oscar

Filmová databáze v číslech

Filmů: 190567
Osobností: 697849
Fotografií: 763986
Plakátů: 376598
Obsahů a biografií: 178285

Poslední komentáře

Satan přichází (1998) [TV epizod...

Satan přichází
Do kin míří horor a Eric a   Donna v tom vidí šanci se v   autě u filmu pomuchlovat, ale   Jackie a Kelso chtějí jet a   být s nima. Red Forman zas více >

Autor: FLA | Hodnocení: 7 / 10

Učitelka tance (1998) [TV epizod...

Učitelka tance
Paní Formanová učí   "Hájda" tančit, protože   parta se chystá na   diskotéku. Výbornej je Blbso   a jeho taneční kreace,   pobavil i Fez. Celkově   zábavnej díl s dobrejma   frkama - 80%.

Autor: FLA | Hodnocení: 8 / 10

Jak chutná smrt (1995)

Jak chutná smrt
Pokus o psychologický   thriller v režii Milana   Cieslara nemohl dopadnout   jinak, než jako řádnej   průser. Bohužel jsem nečetl   předlohu více >

Autor: topipig | Hodnocení: 2 / 10

Mrtví muži nenosí skotskou sukni...

Mrtví muži nenosí skotskou sukni
Na tenhle film se dá dívat   pod různými zornymi úhly a   podle toho ho i hodnotit. Carl   Reiner byl většinou zárukou   docela originální podívané více >

Autor: klasifikátor | Hodnocení: 8 / 10

Body Bags - Historky z márnice (...

Body Bags - Historky z márnice
Proč tak nízký hodnocení   na jiných stránkách? Dyť   je to celkem velká kultovní   klasika devadesátek...

Autor: svitani