Duben
ohodnotit

Muž na radnici [TV seriál]

Žánr:
Rok:
1976
Délka:
60 minut, 11 dílů
„Osudy Františka Bavora, který se rozhodl přestavět a zmodernizovat město Starý Kunštát.“

Obsah filmu Muž na radnici

 
Předseda MNV v Kunštátě František Bavor (Zdeněk Buchvaldek) žije normální rodinný život po boku své ženy a dospívajících dětí - syna Přemka (Jan Hartl) a dcery Bohunky (Milena Steinmasslová). Kunštát je starší město, nejsou parcely na stavbu nových domů, proto se na městském úřadě "upeče" bourání domů, v plánech je stavba nových domů a bytů. Jednoho slunečného dne dochází v uličce u náměstí k tragické nehodě, kdy Bavorová žena umírá.

K tomu všemu se mezi tátou a Přemkem objevují konflikty, které Přemek, řeší odchodem z domova. Bohunce se zapalují lýtka, miluje Víta Bártu (Jiří Štěpnička), a když není nikdo doma, má s ním rande. Když mu...
 
TIP: Nastavení pořadí obsazení si můžete nastavit zde >>
režie:
Evžen SokolovskýEvžen Sokolovský (11 dílů) 
hraje:
Zdeněk BuchvaldekZdeněk Buchvaldek.....předseda MěstNV František Bavor   (11 dílů)  
Milena SteinmasslováMilena Steinmasslová.....Bohumila Bavorová, Františkova dcera   (11 dílů)  
Josef BláhaJosef Bláha.....poslanec MěstNV Josef Hlavica   (11 dílů)  
Bedřich ProkošBedřich Prokoš.....ředitel Kocman   (11 dílů)  
Ota SklenčkaOta Sklenčka.....Bavorův otec   (10 dílů)  
Miriam HynkováMiriam Hynková.....ředitelka MŠ Vlasta Mrázová, členka občanského výboru   (10 dílů)  
Josef ChvalinaJosef Chvalina.....ředitel školy Šebesta   (10 dílů)  
Bohumil ŠvarcBohumil Švarc.....poručík VB Winter   (10 dílů)  
Karel KoloušekKarel Koloušek.....Adam   (10 dílů)  
Bohumil BezouškaBohumil Bezouška.....hostinský Frič   (10 dílů)  
Martin RůžekMartin Růžek.....předseda MěstNV Chovanec   (9 dílů)  
Věra BublíkováVěra Bublíková.....sekretářka předsedy MěstNV Valentová   (9 dílů)  
Jaroslav MoučkaJaroslav Moučka.....předseda MěV KSČ Václav Brandejs   (9 dílů)  
Jan HartlJan Hartl.....Přemysl Bavor, Františkův syn   (8 dílů)  
Jiřina BohdalováJiřina Bohdalová.....Jitka Martínková   (8 dílů)  
Eva JakoubkováEva Jakoubková.....učitelka MŠ Kateřina Hanáková   (8 dílů)  
scénář:
Jaroslav DietlJaroslav Dietl (11 dílů) 
námět:
Jaroslav DietlJaroslav Dietl (11 dílů) 
hudba:
Zdeněk LiškaZdeněk Liška (11 dílů) 
kamera:
Vladimír OpletalVladimír Opletal (11 dílů) 
střih:
Jiří ŠebelkaJiří Šebelka (11 dílů) 
  Nahrát trailer k filmu
Distributor v ČR:
Československá televize, TV Barrandov
 
 
Typ:
[TV seriál]
 
 
Barevný:
Ano
 
 
Jazyková verze:
česká
 
 
Distribuční verze:
česky
 
 
Zvuk:
mono
 
 
Ohodnoťte
n12345
n678910
Zobrazit všechny herce a tvůrce filmu Muž na radnici >

Řadit dle:  Bodů uživatele  |  Od nejnovějších  |  Podle hodnocení

Nejnovější komentáře k filmu

Krikri
Hodnocení: 7 / 10
Přidáno: 16.12.2017
Objektivně bych dal maximálně 5 * (přece jen   mě tento seriál nezaujal tolik jako Žena za   pultem, Nemocnice na kraji města nebo My všichni   školou povinní), ale po důkladné rozvaze   zvyšuji na 7 *, ať mají pravdoláskaři,   přemluvbáby a modroptačí tuneláři vztek!:) V   porovnání s tím, co za neskutečné sračky a   agitky se na politickou objednávku pro ČT točí   v dnešní době (Zdivočelá země, Vyprávěj a   pod.) je tohle ještě hodně dobré.
Xpojntman
Hodnocení: 2 / 10
Přidáno: 13.6.2017
Bavor ze Starého Kunštatu, to zní jako   feudalismus a ne komunismus. Jenže von to ten   komunismus je. Přezvěst stejně   "kvalitního" Plateníka. Škoda, že   Němci nebyly víc aktivní.
Divizna
Hodnocení: 7 / 10
Přidáno: 7.7.2012
Mě seriál docela zaujal. Koho dneska zajímá   ideologie tehdejší doby? Příběh však oproti   dnešku je nosný, herecké výkony vesměs   dobré, hlavně díky tomuto seriálu člověk   může ocenit herecké umění Zdeňka Buchvaldka,   který jinak "sloužil" zejména divadlu   a epizodkám...
A jestli dnes někdo plive,   nechť nahlédne do dobového tisku, během 14   dnů zvládl Buchvaldek alias Bavor 10 diskusních   večerů, nabito a všeobecná spokojenost...Kdo   dnes plive, tehdy vynášel do nebes, to holt je   osud našeho národa, jednou hot a podruhé   čehý...
Hortensie
Hodnocení: 6 / 10
Přidáno: 25.11.2011
I přes mnohou ideologii se dají nalézt klady
Normalizační tvorba - poplatná své době,   ideologicky zaměřená, s určitou mírou   propagandy. Ano, zpravidla taková díla nemám   ráda a když to jde, vyhnu se jim obloukem.   Jenže ono není jen černé a bílé, některá   díla, byť silně prosocialisticky zaměřená,   lze s určitou dávkou nadhledu, strávit i dnes.   V tomto směru nedám dopustit na Dietlovy   seriály. Některé jsou lepší (Nemocnice na   kraji města, Žena za pultem...), jiné slabší,   jako právě Muž na radnici. Nabízí se   srovnání s Nejmladším z rodu Hamrů. Některé   aspekty jsou shodné - stranická funkce hlavního   hrdiny, jeho určitá nepostradatelnost, výrazný   podíl "schůzovních" scén. U   "Hamrů" je však velmi silný rodinný   příběh, na "Radnici" jej vnímám   jako o něco slabší, ona politická stránka zde   přece jen převládá daleko víc.

Nechci   však svůj komentář směřovat jen politicky a   tak si řekněme klady, které seriál určitě   má. V prvé řadě herecký výkon Zdeňka   Buchvaldka, charismatického herce, jehož postava   je možná trošku ve stylu Mirka Dušína, ale   rozhodně herecký výkon nepůsobí nijak   vtíravě a křečovitě. Velmi překvapující   výkon podává Jiřina Bohdalová, její Jitka je   jedním z nejlepších aspektů celého seriálu -   ženská životná, živelná, i přes až   příliš veselou povahu, žena s velkým srdcem,   plná energie. Byť Jiřinu Bohdalovou ve   většině rolí moc nemusím, zde podává jeden   ze svých nejlepších hereckých výkonů vůbec.   Oproti tomu je k uzoufání postava učitelky   Kateřiny, patetické, nevýrazné, ztělesněné   stejně nevýraznou a unylou Evou Jakoubkovou   odříkávající své repliky v jedné tónině   uspávacím hlasem.

Co se týče postav   Bavorových dětí - Jan Hartl a Milena   Steinmasslová - tyto výkony jsou takové   průměrné. Jan Hartl do role   "frackoidního" studenta vklínil celkem   dobře, ale Milena Steinmasslová je svým   výkonem srovnatelná s Evou Jakoubkovou - unylá,   jednotvárná, bez jakýchkoliv projevů emocí.   Role svobodné matky svedené   "playboyem" Kunštátu jí příliš   nesedla. Oproti tomu tento "playboy" v   podání Jiřího Štěpničky je zajímavým   prvkem seriálu, role působí věrohodně a   rozhodně si tento nezodpovědný a frajerský   mládenec získal mezi postavami mou větší   přízeň nežli nový nápadník Bohunky Jan   Mikuláš, jehož vzorňáctví a ušlápnutost   Františku Němcovi herecky nesedly a celý projev   vyzněl naprosto příšerně a neohrabaně.  

Byla zde mezi komentáři zmíněna role   Josefa Bláhy, označená jako jedna z jeho   nejhorších. Mně se naopak jeho postava velmi   líbila. Josef Bláha uměl hrát naplno a i když   hrál roli slabší, dokázal do ní dát   naprosté maximum. Jeho tajemník Hlavica se   vlastně tříští a odporuje socialistické   morálce. Nebylo přece právě chvályhodné, aby   funkcionář MNV koketoval s mladým zajíčkem a   to ještě v pracovní době. Tohle na seriálu   oceňuji - dokáže i přes určitou propagandu   odhalovat různé nešvary a morální poklesky,   které se dějí často i dnes - ať už je to   záletnictví v práci či obrovská byrokracie.   Ze všeho nejméně mi vadí samotné oslovení   "soudruhu", tak se prostě tehdy mluvilo   a to slovo samotné nevyjadřuje nic špatného a   zlého, žel bylo a je spojeno spíš s tím   negativním, co minulý režim přinesl, ale   politiku zde opravdu více rozebírat nechci.  

Svůj komentář bych zakončila momentem,   který na mě zapůsobil asi nejvíc. Jde o   téměř bezvýznamnou scénu - předseda Bavor   zjistí, že jeho syn ve škole propadá, syn s   lehkým srdcem říká otci, že zopakuje   ročník. Otec však s tím nesouhlasí a tvrdě   odpoví, že je třeba, aby šel pracovat a   uvědomil si, že když flákal studia, musí si   na svůj chléb umět vydělat sám a nespoléhat   se na to, že jej bude celý život někdo   podporovat. Jak nadčasové a moudré tvrzení,   znám spoustu lidí, kteří by jej potřebovali   slyšet každý den, aby se naučili, že jim nic   zadarmo a hlavně bez práce do klína nespadne.  

Seriál Muž na radnici řadím k lehkému   nadprůměru mezi českými seriály a mohu jej   doporučit i třeba možná ze studijních   důvodů doby minulé.
cesta64
Hodnocení: 1 / 10
Přidáno: 5.11.2011
Rudý hnus. To, že tam hrají kvalitní herci   není rozhodující. Ti v takových škvárech   museli hrát nepovinně - povinně. Odmítni a   skončil jsi.
hvezdyn
Hodnocení: 6 / 10
Přidáno: 2.12.2010
Někdo si jistě o tomto socialistickém seriálu   myslí, že je to sračka. Jo, možná je, ale   možná taky ne. Když si odmyslíme všechny ty   soudružská oslovení, tak on ten seriál zas tak   špatný není. Nepřináší nic jiného, než   dnešní seriály ze života. Muž na radnici je   poplatný době, ale který seriál není, že?   Dokonce i kritizoval některé šlendriány doby.   Asi se tehdejším soudruhům nelíbilo, jaký je   problém opravit jeden blbej okap na domu. Jak byl   velký problém zajistit bydlení pro matku s   dítětem vyhozenými na ulici. Dcera hlavního   hrdiny má nemanželské dítě, syn hlavního   hrdiny spoléhá na tatínkovo postavení a ve   chvíli, kdy se má chovat zodpovědně, utíká z   domova. Seriál přináší i další problémy   související s komunální politikou. I zde   nalezneme, jak si soudruzi navzájem šli po krku.  
Josef Bláha zde vytvořil snad jednu z   nejhorších rolí své kariéry. Zdeněk   Buchvaldek byl stále takový patetický.
Dnes   je seriál je zajímavým dobovým dokumentem.
jarda53
Hodnocení: 7 / 10
Přidáno: 31.1.2010
nemusím
Tento seriál již vidět nemusím ale velice rád   vzpomínám na krásnou roli,kterou hrála Jiřina   Bohdalová. Vztahu Bohunky a Víta Marka asi jsme   nikdo nepřál,neboť Vítek byl darebák.Hezký   bylo,když Jiří Štěpnička vyprávěl,jak mu   role zasáhla do života a nekoupil v obchodě   tvrdý sparty,protože nechtěl a podváděl   Bohunku.
green-tea
Hodnocení: 6 / 10
Přidáno: 9.10.2009
Jeden z průměrných seriálů dřívější   doby. Někoho může iritovat,že pojednává o   předsedovi MNV,ale i takový člověk měl své   normální starosti a radosti - doma,v rodině i v   práci. Malé děti - malé starosti, velké děti   - velké starosti...to na vlastní kůži   poznává právě padesátník Bavor,když   tragicky ovdoví. Do sporů a nedorozumnění s   potomky se mísí ještě zodpovědnost za vývoj   a výstavbu města i další příhody,které s   sebou život přináší...
Z hereckých výkonů   bych ocenila hlavně J. Bohdalovou, J.   Štěpničku a J. Bláhu - hlavně ti poslední   dva se svých negativních rolí zhostili opravdu   na výbornou! (njn, oni ti slušňáci se určitě   hrají hůř)
Rene1
Hodnocení: 4 / 10
Přidáno: 16.3.2008
Tak tohle je seriál, který jsem neměl rád a   který mě absolutně nikdy nezaujal, ačkoli teď   vím, že to má jisté přednosti, tedy hodnoceno   s přihlédnutím k tomu, co se v televizích   točí teď. Ale stejně. Prostě ten seriál   nemám rád.
vo.truhlastvi
Hodnocení: 9 / 10
Přidáno: 23.12.2007
Muž na radnici
Seriál nás provádí městem a lidmi,kteří   řídí toto město,jednají dle svého   svědomí,ukazuje radosti i zklamání.Hraje zde   plejáda českých herců.

10 filmů, které komentovali někteří uživatelé co tento film
minih5299minih5299Copak je to za vojáka... (1987) 
Copak je to za vojáka... n
minih4673minih4673Broučci (1995) [TV seriál] 
Broučci n
minih111756minih111756Ranhojič (2013) [2k digital] 
Der Medicus n
minih41485minih41485Hraběnky (2007) [TV seriál] 
Hraběnky n
minih31234minih31234Muž od Sněžné řeky (1982) 
The Man from Snowy River n
minih154282minih154282Čertí brko (2018) 
Čertí brko n
minih10482minih10482Koncert (1980) 
n
minih3720minih3720Beethoven (1991) 
Beethoven n
minih44455minih44455Nováci (1995) [TV seriál] 
Nováci n
minih153823minih153823Duel Jaromíra Soukupa (2017) [TV pořad] 
Duel Jaromíra Soukupa n


Hodnocení:n12345678910

Podobné filmy

Okres na severu (1980) [TV seriál]

 Okres na severu (1980) [TV seriál]
Okres na severu n
 
Žánr: drama / agitka / politický
Země: Československo


(pokračování)

Muž na radnici (1976) [TV seriál]Muž na radnici (1976) [TV seriál]Muž na radnici (1976) [TV seriál]
Český lev Oscar

Filmová databáze v číslech

Filmů: 190499
Osobností: 697748
Fotografií: 763807
Plakátů: 376382
Obsahů a biografií: 178212

Poslední komentáře

In Nacht und Eis (1912)

In Nacht und Eis
První filmové   převyprávění   katastrofální události   Titaniku, na kterém se prý   začalo pracovat pouhé dva   měsíce poté, tedy v době, více >

Autor: martin.stusak.9 | Hodnocení: 8 / 10

Město v obkličení (2010)

Město v obkličení
Tentokrát si hongkongská   ikona akčních filmů v   podobě Bennyho Chana vzala na   paškál americké superhrdiny   a superpadouchy s   více >

Autor: martin.stusak.9 | Hodnocení: 6 / 10

Na nože: Glass Onion (2022)

Na nože: Glass Onion
Zajímavý film ala Agáta   Christie. James Bond pomalu   rozmotává klubíčko   vztahů, příležitostí a   motivů až se dostane k   samotnému vrahovi. Hodně   mně to připomíná film Zlo   pod sluncem.

Autor: red.mann | Hodnocení: 7 / 10

Brýle (1969) [TV inscenace]

Brýle
Při patnáctiminutové   stopáži se určitě nedají   čekat velké zázraky a   vodopády humoru a tahle   televizní mikrokomedie není   rozhodně více >

Autor: klasifikátor | Hodnocení: 6 / 10

Na nože (2019)

Na nože
Chyba. Omylem napsaný   komnet.***********************   ******************************   ******************************   ******************************   ************

Autor: red.mann