Duben
ohodnotit

Přízračný svět

Ghost World

Žánr:
Rok:
2001
Délka:
111 minut
Premiéra v ČR:
22.11.2001
„Jak přežít dospělost?“

Obsah filmu Přízračný svět

 
Enid a Rebeca jsou kamarádky ze školních lavic. Dokončení střední školy v nich vyvolává pocit euforie: konečně se budou moci postavit na vlastní nohy a najít si byt, kde jim nikdy nebude do ničeho mluvit. Enid ale neuspěla u závěrečných zkoušek, a proto se dá zapsat do prázdninového kursu, aby získala diplom. Náhodou se seznámí se samotářským, o mnoho starším Seymourem, který ji imponuje svými znalostmi jazzové hudby. Jejich přátelské styky vyústí v milostný vztah, jehož se ale Enid brzy lekne. Rebecca mezitím našla byt a jejím jediným zájmem je útulně ho zařídit. Enid cítí, že takový život ji nepřitahuje, a řeší situaci po svém.

Námět k...
 
TIP: Nastavení pořadí obsazení si můžete nastavit zde >>
režie:
Terry ZwigoffTerry Zwigoff  
hraje:
Thora BirchThora Birch.....Enid [19]   
Scarlett JohanssonScarlett Johansson.....Rebecca [16]   
Steve BuscemiSteve Buscemi.....Seymour [43]   
Brad RenfroBrad Renfro.....Josh [18]   
Illeana DouglasIlleana Douglas.....Roberta [35]   
Bob BalabanBob Balaban.....otec [55]   
Teri GarrTeri Garr.....Maxine [51]   
Stacey TravisStacey Travis.....Dana [36]   
Charles C. StevensonCharles C. Stevenson.....Norman   
Dave SheridanDave Sheridan.....Doug [32]   
Tom McGowanTom McGowan.....Joe [41]   
Debra AzarDebra Azar.....Melora   
Pat HealyPat Healy.....John Ellis [29]   
T.J. ThyneT.J. Thyne.....Todd [26]   
Ezra BuzzingtonEzra Buzzington.....Divnej Al   
Ashley PeldonAshley Peldon.....Margaret [17]   
scénář:
Daniel ClowesDaniel Clowes  
Terry ZwigoffTerry Zwigoff  
námět:
Daniel ClowesDaniel Clowes.....komiksová kniha [40]   
hudba:
David KitayDavid Kitay  
Joy BiscoJoy Bisco.....soundtrack (Graduation Rap) [25]   
kamera:
Affonso BeatoAffonso Beato  
střih:
Carole KravetzCarole Kravetz  
trailer
Distributor v ČR:
SPI
 
 
Barevný:
Ano
 
 
Jazyková verze:
anglická
 
 
Distribuční verze:
česky, dabováno, s titulky
 
 
Zvuk:
Dolby Digital (SDDS/DTS)
 
 
Ohodnoťte
n12345
n678910
Zobrazit všechny herce a tvůrce filmu Přízračný svět >

Řadit dle:  Bodů uživatele  |  Od nejnovějších  |  Podle hodnocení

Nejnovější komentáře k filmu

martin.stusak.9
Hodnocení: 9 / 10
Přidáno: 8.10.2019
Snímek se bez humoru a nadsázky velmi vážně   zabývá typického problému dospívajících   mladých lidí a tím je hledání svého místa v   životě. Příběh sleduje životní etudy dvou   kamarádek se svými osobními postoji ke stylu   pojetí daného spektra. Každá má své   představy, své ambice, své přesvědčení,   kterých se drží a které je přivedou do   lecjakých životních zkušeností mající své   dopady. Ve filozofickém pojetí by se to dalo   říct asi takto: 'To, co začíná konfrontací   proti světu nemající místo pro   anarchistického ducha, následně končí na   ulici na lavičce čekáním na autobus, čímž   byly odstraněny veškeré iluze a naopak odhalena   pravá povaha osamělosti. V jistém smyslu z toho   tkví určitá kritika společnosti a sebe samého   v rámci reálného dění vůči svým   představám a sebeklamu. Je procházka životem   bez jakékoli orientace s rozpoznáváním   perspektivy pouze prostřednictvím setkání a   zkušeností ta nejlepší škola? Snímek se   snaží odpovědět napříč spektrem   charakterově různých postav, kdy v podstatě   záleží jen na divákovi co si z toho vezme k   vytvoření svého vlastního názoru.   Každopádně, kdo pochopí staříka   čekajícího na autobus na trase, kde dle   informace byla autobusová linka zrušena, má   vyhráno. Ano, je to film na přemýšlení a   hlavně k zamyšlení. Tím tedy není pro diváky   hledající jen zábavu a uvolnění.
petrusmev
Hodnocení: 9 / 10
Přidáno: 7.2.2015
Těžký život introvertů... svět jako by   patřil jiným... způsob života, kterým žijí,   je hodně absurdní... jenže způsob života na   opačném pólu je rovněž absurdní... a stejně   tak život ve středním proudu... Vidět tu   absurditu všeho je k zbláznění a nezbývá   než nasednout na autobus a nechat se odvézt   pryč z tohoto přízračného světa.
Hodnocení: 7 / 10
Přidáno: 18.6.2012
erin je dívka, která nemá v životě ještě   jasno, takže se natruc příhlásí do   výtvarného kroužku. její přítelkyně rebeca   (scarlet), toužící po vlastní nezávislosti,   její zvláštnost ještě podněcuje. nakonec je   tu ta mírně perverzní láska mezi erin a   seymourem (buscemi). erin na kraji životního   dilema mezi středoškolským slibem a láskou,   zvolí střední cestu řešení a nakonec odjede   kamsi, jakýmsi autobusem...film o nejasnosti   mládí, o stereotypu a absurnosti lidské povahy.   jako by dosažené cíle, nebo aspon   příblížení k této rovině, ztratily smysl.
Misantrop
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 5.2.2011
Výborný!
Tohle je opravdu přízračný svět, lépe   řečeno svět přízraků, a ne skutečných   živých lidí. Svět, v němž všichni znuděně   a jakoby automaticky vykonávají cosi   nesmyslného, čemu říkají "obyčejný   život". Všichni apaticky žerou jakési   nezdravé srágory, stojí za pulty obchodů a   šťourají se tužkou v uchu, ve video obchodě   nemají pojem o Fellinim a pletou si ho s pornem,   bluesový klasik je nucen dělat předskokana   jakési ryčné kutálce, umělecké snažení se   omezuje jen na bezduché předvádění se,   originalita není vítaná ani v umění, ani v   práci, a když se přece nějak projeví, stíhá   ji za to vyhazov, opovržení a zákazy. Mládež   se baví hovorem o vaření lidských kostí nebo   plánováním a budováním kariéry, a jen někdo   z nich se naivně domnívá, že podryje systém   zevnitř tím, že vystuduje ekonomickou školu.   Všichni jsou magoři, ale všichni alespoň   zapadají. A kdo se vzpírá tomuto světu   přízraků, toho nakonec všichni opustí a on (v   tomto případě ona) zůstane sám (sama).
Snape
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 21.5.2008
Birch a Buscemi jsou tak osklivi a tak originalni,   ze se jim povedlo tenhle snimek zaradit mezi   nejlepsi nezavisle produkce vsech dob. Genialne   zahrane i natocene.
efCZa
Hodnocení: 9 / 10
Přidáno: 20.8.2007
Výborný film, který líčí život z pohledu   puberťačky. Ale ne tím podivným ztřeštěným   způsobem, jak bývá zvykem, ale velmi hluboce,   citlivě a podivně - stejným stylem, jak celý   život kolem sebe vnímá Enid. Thora Birch a   Steve Buscemi jsou skvělým párem, plným   pochopení a odlišností.
PogoJoe
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 9.6.2007
Podobné filmy mám rád. Tím myslím snímky,   které jsou osobité, netradiční, stejně   smutné jako zábavné, stejně uvolňující jako   zádumčivé, se spoustou drobných nápadů až   prdlostí... A se skvělým hereckým obsazením.   Tenhle film na mě taky zapůsobil, že mi je se   svými hrdiny a problémy blízký, taky se ne a   ne zařadit do proudu, do masového (ne)vkusu a   tradičních zvyklostí...
Faye
Hodnocení: 9 / 10
Přidáno: 3.6.2007
Enid a Rebecca jsou nerozlučné kamarádky a   právě dokončily střední školu. Teda skoro,   Enid má ještě nějaký ten rest... „ Je to   divný, skončit školu. Mít to konečně za   sebou. Fakt divnej pocit. – Jo. Mě to zatím   nezasáhlo“. A než si seženou společný byt a   začnou poznávat ten nový svět...proč se   zatím nepobavit na něčí účet. Krutý žert,   který zatřese nejenom jejich přátelstvím. A   poznání, že ta opravdová zkouška dospělosti,   může být velmi těžká a velmi hořká.   Výborný scénář, skvělá trojice herců a   především Thora Birch . Pro mě nádherná   záležitost... „Už vím, proč nikam   nechodím. Nechápu 99 procent lidstva. – To já   taky ne. Ale nemyslím, že je to úplně   ztracený“.

10 filmů, které komentovali někteří uživatelé co tento film
minih34126minih34126S.W.A.T. – Jednotka rychlého nasazení (2003) 
S.W.A.T. n
minih43082minih43082Zlatý kompas (2007) 
The Golden Compass n
minih62494minih62494The Lord's of Flatbush (1974) 
The Lord's of Flatbush n
minih44750minih44750Duše mrtvých (2001) 
Soul Survivors n
minih158097minih158097Rychle a zběsile: Hobbs a Shaw (2019) 
Fast & Furious Presents: Hobbs & Shaw n
minih52526minih52526Vrah od Green River (2004) [TV film] 
The Riverman n
minih58216minih58216Chůva v akci (2010) 
The Spy Next Door n
minih105503minih105503Zběsilá bouře (2013) 
500 MPH Storm n
minih9454minih9454Tampeko (1966) 
Per pochi dollari ancora n
minih11920minih11920Malý partyzán (1950) 
n


Hodnocení:n12345678910
Přízračný svět (2001)Přízračný svět (2001)Přízračný svět (2001)Přízračný svět (2001)
Český lev Oscar

Filmová databáze v číslech

Filmů: 190571
Osobností: 697862
Fotografií: 763987
Plakátů: 376623
Obsahů a biografií: 178294

Poslední komentáře

Díkůvzdání (1998) [TV epizoda]

Díkůvzdání
Zatím asi nejlepší díl, co   jsem viděl z 1. série.   Hláška střídá hlášku,   celej díl jede   neuvěřitelně kupředu, co   dokáže udělat takové   Díkůvzdání:-)

Autor: FLA | Hodnocení: 9 / 10

Děvčátko (1978)

Děvčátko
Poněkud kontroverzní drama s   námětem nemálo podobným   filmu „Lolita“ (1962).   Příběh je údajně založen   na skutečných příbězích   více >

Autor: martin.stusak.9 | Hodnocení: 10 / 10

Ulovit miliardáře (2009)

Ulovit miliardáře
Tomáš Vorel je určitě   dobrý režisér a většina   jeho filmů se mi, pro jeho   docela osobitý přístup,   líbí, ale musím se   přiznat, že tohle více >

Autor: klasifikátor | Hodnocení: 5 / 10

Satan přichází (1998) [TV epizod...

Satan přichází
Do kin míří horor a Eric a   Donna v tom vidí šanci se v   autě u filmu pomuchlovat, ale   Jackie a Kelso chtějí jet a   být s nima. Red Forman zas více >

Autor: FLA | Hodnocení: 7 / 10

Učitelka tance (1998) [TV epizod...

Učitelka tance
Paní Formanová učí   "Hájda" tančit, protože   parta se chystá na   diskotéku. Výbornej je Blbso   a jeho taneční kreace,   pobavil i Fez. Celkově   zábavnej díl s dobrejma   frkama - 80%.

Autor: FLA | Hodnocení: 8 / 10