Jeden svět
ohodnotit

Splašený vlak

Runaway Train

Další název:
Der Hundertjährige, der aus dem Fenster stieg und verschwand
Rok:
1985
Délka:
111 minut
„Dva zločinci na útěku s rozzuřeným ředitelem věznice v patách.“

Obsah filmu Splašený vlak

 
Na nekontrolovatelném vlaku bojují o přežití dva uprchlí trestanci a pracovnice železnic. Originální koncept režisér Andrej Končalovskij zasadil do mrazivé zimy a vytvořil tak strhující a dravě natočený blockbuster, který platí za jedno z neprávem opomíjených mistrovských děl žánrové kinematografie.
Producent Menahem Golan vždy chtěl z Cannon Films udělat velké a respektované hollywoodské studio. V polovině 80. let tak začal soustavně oslovovat věhlasné tvůrce americké i světové kinematografie a dávat jim bezprecedentní tvůrčí zázemí a kreativní svobodu při realizaci ambiciózních snímků. Ačkoli logo Cannon Films dodnes zůstalo symbolem...
 
Související odkaz
 
Recenze: Splašený vlak

Je květen. Před sedmi rokama slavil kultovní Danny Trejo sedmdesátiny a my jsme si jeho život rozebrali v profilu o třech částech... číst dál

 
 
TIP: Nastavení pořadí obsazení si můžete nastavit zde >>
režie:
Andrej KončalovskijAndrej Končalovskij  
hraje:
Eric RobertsEric Roberts.....Buck [28]   
Jon VoightJon Voight.....Oscar 'Manny' Manheim [46]   
Rebecca De MornayRebecca De Mornay.....Sara [25]   
Edward BunkerEdward Bunker.....Jonah [51]   
Danny TrejoDanny Trejo.....boxer [40]   
John K. AndersonJohn K. Anderson.....vězeň   
Stacey PickrenStacey Pickren.....Ruby   
scénář:
Edward BunkerEdward Bunker  
Paul ZindelPaul Zindel  
Akira KurosawaAkira Kurosawa  
Djordje MilicevicDjordje Milicevic  
námět:
Ryuzo KikushimaRyuzo Kikushima  
Hideo OguniHideo Oguni  
hudba:
Trevor JonesTrevor Jones  
Paul HulmePaul Hulme  
kamera:
Alan HumeAlan Hume  
střih:
Henry RichardsonHenry Richardson  
dvd obal trailer
Distributor v ČR:
Česká televize
 
 
Barevný:
Ano
 
 
Jazyková verze:
anglická
 
 
Ohodnoťte
n12345
n678910
Zobrazit všechny herce a tvůrce filmu Splašený vlak >

Řadit dle:  Bodů uživatele  |  Od nejnovějších  |  Podle hodnocení

Nejnovější komentáře k filmu

klasifikátor
Hodnocení: 6 / 10
Přidáno: 20.6.2020
Tady jde o klasický projekt 80.let. U nás dobře   známá značka Cannon Films a produkční   společnost GOLAN-GLOBUS se tu spojila s   renomovaným režisérem kalibru Andreje   Koncalovského ale přes účast Jona Voighta či   Reb.De Mornay vznikl jen průměrný akční film   s poněkud za vlasy přitaženým příběhem. Na   tomhle filmu je bezesporu nejlepší jeho   technické provedení. Po této stránce je to   precizní a bezchybná filmařská práce.
wena
Hodnocení: 7 / 10
Přidáno: 19.3.2020
Tak to dopadá když si vyberete špatný vlak. Ze   začátku menší seznámení ve věznici a pak   jen vlak a dispečink. I když už uběhl nějaký   ten rok od natočení stále má film co   nabídnout.
martin.stusak.9
Hodnocení: 9 / 10
Přidáno: 5.3.2018
Snímků o vlacích jedoucích nekontrolovaně bez   strojvedoucího je natočeno už vcelku dost a to   jak pro stříbrné plátno, tak i ryze pro   televizi. Je však s podivem, jek velice málo je   známý tento, který rozhodně patří mezi ty   lepší. Dějově tu nejde jen o hrozbu jedoucího   vlaku, ale i o dva uprchlé vězně, které se k   tomu dostanou čirou náhodou. Takže tu máme   dvě dějové linky, které se vzájemně   prolínají a divákům předkládají už na   první pohled velice mrazivý příběh z oblasti   Aljašky. Na jedné straně je snaha zastavit vlak   a na druhé chytit uprchlé vězně. Nelze jinak   než před filmaři smeknout klobouk, neboť   během natáčení si také museli vytrpět své.   Dnes by se převážně použilo CGI, ale v   polovině 80. let? Takto je autenticita až   zarážející a divákovi přeběhne mráz po   zádech i doma pěkně v teplíčku na gauči   před televizí. Silný příběh poukazuje i na   psychologii postav ve velké dynamice   dramatických sekvencí a atmosféry. Pozná   vůbec někdo, že tu jde také především o   pravý smysl a cenu svobody a o hloubku lidské   povahy? Dialogy jsou oslnivé a herecké výkony   Jona Voighta, Erica Robertse a Rebeccy De Mornay   excelentní. Snímek začíná striktně jako film   vězeňský, který se náhle změní v   katastrofický končící jako hrdinský epos   povznášející mnoho charakterů, jako např.   touhu po svobodě a s tím spojenou vytrvalost,   odhodlání překonat veškeré neduhy a k   sebeobětování. Je lepšího snímku, který   neopomíjí ani lidskou stránku věci?
Hodnocení: 5 / 10
Přidáno: 20.3.2012
Příběh o útěku vězňů, pomstychtivosti   ředitele, budiž. Ale nejvíc mě zaujal záběr,   jak muž vykročil z kolejiště těsně před   jedoucím vlakem. Trik, nebo reál?
Akana
Hodnocení: 8 / 10
Přidáno: 4.9.2011
Akční film natočený na námět Akiry Kurosawy?   Překvapující ale nikoli nemožné. Dokonce   povedené, hlavně co se týče akčních scén,   ty jsou opravdu na vysoké úrovni. A důležité   je, že psychologické vykreslení postav a jejich   vztahů není v jejich stínu i když v   Kurosawově provedení by určitě hrálo větší   roli. Zajímavé je, kolik existuje filmů, ve   kterých jsou vězni toho nejhrubšího zrna   prezentování jako ukřivdění bojovníci za   svobodu jako by si svoje nemalé tresty kroutili   omylem. Splašený vlak sice v tomhle není tak   jednoznačný (a závěrečný citát z Richarda   III. mi v tom moc jasno neudělal), ale jeho   hrdinové stejně určité sympatie budí.   Pochybuju že bych je v reálu cítil taky.   Ještě taková perlička: ve vězeňské rvačce   na začátku filmu se mihne v malém štěku Danny   Trejo.
Normann
Hodnocení: 8 / 10
Přidáno: 10.1.2011
Koukám, že už více méně vše bylo napsáno a   tedy jen- jednoznačně brát.8 z 10 si zaslouží   zcela právem.
Hugin
Hodnocení: 3 / 10
Přidáno: 6.1.2010
Film zcela o ničem. Dva uprchlí vězni se   snaží zastavit vlak, který, jak jinak, zastavit   nejde. V průběhu děje spoustu moralizujících   keců. A by to nebylo až tak fádní tak vzteky   téměř šílený ředitel věznice jež je   neúnavně pronásleduje. Závěr filmu   okořeněný hnutím mysli jednoho z   kriminálníků jež obětuje svůj život ve   prospěch ostatních. Nechápu proč jsou ve   filmech bachaři vždycky ti špatní a zločinci   mají vzbuzovat sympatie?
Změnit dvě hlavní   postavy např. na zaměstnance železnice, a děj   nenastavovat balastem kolem nahánění vězňů,   mohlo to být docela dobré psychologické drama   dvou (posléze tří) lidí bojujících o svůj   život ve stísněném prostoru navozujícím tu   správnou atmosféru. Točit to sám autor   původního scénáře zcela jistě by to tak   dopadlo. Někde jsem četl, že film získal   několik festivalových ocenění a nominace na   Oscara. Kam ten svět spěje?
Cash89
Hodnocení: 7 / 10
Přidáno: 8.11.2009
Film o ničem a přesto o něčem...Námět   působí jako z hlavy Zdeňka Trošky ale   provedení se spíš ujal Jiří Menzel (to byla   metafora :-D) …Úspěchem levnějšího   thrilleru při svém tahu na diváka je pomocí   atmosféry a střihu navození dojmu, že je film   hodně akční, zatímco pod pokličkou zas tak   přeakčnělý není...A to je přesně případ   velmi atmosféricky zmrzlého Splašeného vlaku,   kdy jediné opravdu akční scény jsou záběry   na rychle jedoucí vlak...Navíc sledování   charismatického Jona Voighta je lahodou pro   diváky, z jeho gest, chování a hereckého umu,   jde opravdu respekt...Co mi tak nějak nesedělo   byl scénář, opravdu zvláštní a řekl bych   dost laciný, je to škoda, protože to výsledný   počín dost sráží do kolen...A ten   závěrečný citát???Trocha literární výuky,   která šla absolutně mimo mísu!!!
curil
Hodnocení: 8 / 10
Přidáno: 13.10.2009
Výborný film, který jsem sjížděl na VHS a   byl nadšený Jonem Voightem a tenkrát ještě   Ericem Robertsem. Dnes už ne. Napínavé až do   konce, řekl bych stupňované napětí.
BinLADIN
Hodnocení: 9 / 10
Přidáno: 12.10.2009
tento film je podle mně paráda a je skvěle   točen v podání
Voqht a Roberts dělá z   filmu slušnou podívanou.
 

10 filmů, které komentovali někteří uživatelé co tento film
minih51726minih51726Saladin (1963) 
Al Nasser Salah Ad-Din n
minih26745minih26745Bohouš (1968) [TV film] 
n
minih6452minih6452Divokým Kurdistánem (1965) 
Durchs wilde Kurdistan n
minih70004minih70004Šamáda (1968) 
La chamade n
minih124486minih124486Rukojmí (1988) [TV film] 
Hostage n
minih7319minih7319Eliso, můj živote! (1977) 
Elisa, vida mía n
minih42254minih42254Dáma ví, kdy přijít (1992) [TV inscenace] 
Dáma ví, kdy přijít n
minih69427minih69427Velký oblouk (1974) [TV inscenace] 
Velký oblouk n
minih16854minih16854Pravá a levá ruka ďábla (1970) 
Lo chiamavano Trinita; They Call Me Trinity n
minih59490minih59490Abigail Lesley Is Back in Town (1975) 
Abigail Lesley Is Back in Town n


Hodnocení:n12345678910

Tagy

Splašený vlak (1985)Splašený vlak (1985)Splašený vlak (1985)Splašený vlak (1985)
Český lev Oscar

Filmová databáze v číslech

Filmů: 190269
Osobností: 697369
Fotografií: 762965
Plakátů: 375673
Obsahů a biografií: 177910

Poslední komentáře

The Boondocks (2005) [TV seriál]

Ja nepráskam

The Boondocks
Je to úplne iný seriál,   aké poznáme a jeden z   najzvláštnejších. Ťažko   ho uchopiť, lebo je to aj   sociálna kritika, aj   komédia, aj více >

Autor: volam.sa.pistik | Hodnocení: 8 / 10

Amazing Spider-Man (2012)

Za mě lepší net ten první

Amazing Spider-Man
Já mám prostě tohohle   Spider-mana raději než toho   původního od Raimiho. To   jméno píšu skoro určitě   špatně, tak se omlouvám,   nechce se více >

Autor: majkronyk | Hodnocení: 8 / 10

Bylo to o nacistech (2008) [TV e...

Bylo to o nacistech
Solidní díl, s dobrejma   vtípkama a scénkama, ale   hlavně tam je můj oblíbenec   Herb a ten to svejma   hláškama zvedá vejš:-)

Autor: FLA | Hodnocení: 8 / 10

Jack Rozparovač (1988) [TV film]

Jack Rozparovač
Z mého pohledu je tahle více   než tříhodinová televizní   koprodukce opravdu   vynikající. Režisér a   scenárista v jedné osobě   David Wickes více >

Autor: klasifikátor | Hodnocení: 8 / 10

Na místě činu: Zmizení v hotelu ...

Na místě činu: Zmizení v hotelu Cecil
Dokument plný otázek,   podezřelých a také lidí,   kteří se snaží přijít na   to, co se vlastně Elise   stalo. Případ, ze kterého   mrazí!

Autor: veverka-zrzka | Hodnocení: 7 / 10