Duben
ohodnotit

Dravé ryby

Rumble Fish

Žánr:
Rok:
1983
Délka:
94 minut

Obsah filmu Dravé ryby

 
Dravé ryby (Rumble Fish) se zaměřují na osud a palčivou problematiku sociálně narušené mládeže v amerických provinčních městech. Mladý Rusty James (Matt Dillon) je vládcem pouličního gangu. Je stále v závislosti na svém starším bratrovi s přezdívkou Motorcykle-Boy (Mickey Rourke), který vedl ve městě nejdivočejší gang. Ten je však ve čtyřiadvaceti letech téměř u konce svého života. Motorcykle-Boy obdivuje dravé siamské ryby, které se chovají odděleně, aby se vzájemně nesežraly. Pokusí se je sám vysadit do řeky, je však při tomto zlomyslném pokusu zastřelen policií. Mladší bratr posléze jeho záměr uskuteční a poté opustí město.

Po The...
 
TIP: Nastavení pořadí obsazení si můžete nastavit zde >>
režie:
Francis Ford CoppolaFrancis Ford Coppola  
hraje:
Matt DillonMatt Dillon.....Rusty James [19]   
Mickey RourkeMickey Rourke.....Motorcycle Boy [26]   
Diane LaneDiane Lane.....Patty [18]   
Dennis HopperDennis Hopper.....otec [46]   
Diana ScarwidDiana Scarwid.....Cassandra [27]   
Vincent SpanoVincent Spano.....Steve [20]   
Nicolas CageNicolas Cage.....Smokey [19]   
Chris PennChris Penn.....B.J. Jackson [17]   
Laurence FishburneLaurence Fishburne.....Midget (jako Larry Fishburne) [21]   
William SmithWilliam Smith.....Patterson [50]   
Tom WaitsTom Waits.....Benny [33]   
Kristi SomersKristi Somers.....dívka [20]   
Sofia CoppolaSofia Coppola.....sestra Patty [11]   
Tracey WalterTracey Walter.....pouliční násilník 1 [35]   
Lance GueciaLance Guecia.....pouliční násilník 2 [23]   
Glenn WithrowGlenn Withrow.....Biff Wilcox [29]   
scénář:
Francis Ford CoppolaFrancis Ford Coppola  
S.E. HintonS.E. Hinton  
námět:
S.E. HintonS.E. Hinton.....román "Rumble Fish" [34]   
hudba:
Stewart CopelandStewart Copeland  
kamera:
Stephen H. BurumStephen H. Burum  
střih:
Barry MalkinBarry Malkin  
  Nahrát trailer k filmu
Jazyková verze:
anglická
 
 
Zvuk:
Dolby Stereo
 
 
Ohodnoťte
n12345
n678910
Zobrazit všechny herce a tvůrce filmu Dravé ryby >

Řadit dle:  Bodů uživatele  |  Od nejnovějších  |  Podle hodnocení

Nejnovější komentáře k filmu

prvosenka
Hodnocení: 8 / 10
Přidáno: 3.8.2012
DRAVÉ RYBY

Film Francise Forda Coppoly z roku   1983. Film je dějově slabší, je to spíš   taková obrazová sonda do života tehdejší   (možná i dnešní) americké mládeže. Mozaika   snů, přání, něco v životě dokázat, být   známý, uznávaný, ale ty metody! Mladí kluci,   kteří se vlastně jen poflakují po ulicích a   svou slávu a prestiž budují počtem   pouličních rvaček, které prožili. Rusty James   vzhlíží ke svému staršímu bratrovi s   přezdívkou Motorkář. Ten byl uznávaným   vůdcem takové party a Rusty sní o tom, že bude   jednou jako Motorkář. Mezitím mu ale život   utíká mezi prsty. Starší bratr se vrací z   toulek po Americe unavený svým promarněným   životem právě včas, aby se snažil bratra   varovat před stejným osudem.

Bravurní,   vizuální a režijní bomba. Coppola je fakt   velký filmař. Plující mráčky, stíny v   temných ulicích, barevné rybičky v   černobílém filmu, který odmítá fungovat jako   regulérní drama. Většina podobných   příběhů z prostředí předměstských ghett   se snaží být přehnaně akčních, což tu   právě chybí. Je to hodně odvážné   zpracování tématu, bohužel ale pro někoho   působí nudně. Pořád to ale znamená mnohem   kvalitnější podívanou, než kdyby film   natočil méně schopný režisér. I když v   tomto filmu pro mládež a o mládeži zůstaly   Coppolovy vizuální představy asi trochu   nepochopeny. Film je hodně umělecký, ale   bohužel nemá vlastně žádný příběh. Zato   film dokázal přesně vystihnout a stylizovat   prázdno, které je zjevné a zcela úmyslné,   protože jde právě o to, jak stísňující je   pocit ubíjení života na jednom místě a   neschopnost udělat "něco", vypadnout   ze stereotypu. Stereotyp je holt prázdný.   Coppola možná až přespříliš chce aby ten   film byl odlišný a přemýšlivý na rozdíl od   podobných snímků s tématikou pouličních   gangů. Coppolu dělá velkým to, že zde to   všechno plyne naprosto přirozeně. Ulice a ty   lidi na nich jsou uvěřitelní. Vynikající   snímek s výbornou režií, která je naprosto   úchvatná. Z filmu, i přes jeho černobílost,   čiší neuvěřitelná živost a energie. Mladí   herci jsou opravdu draví a celé to žije při   těch toulkách městem, po barech a   příležitostných bitkách. Objevuje se tu mnoho   mladých začínajících herců. Matt Dillon s   Rourkem jsou oba dobří. Matt Dillon přesně   vystihl všechny znaky těch frajerských   "mladších bráchů." Mickey Rourke   toho legendárního přemýšlivého drsňáka   zahrál skvěle, ale rozhodně netlačil na pilu.   Místy vypadal jako zfetovaný, duchem   nepřítomný, fascinovaný bojovnými rybičkami   v akváriu, které bojují o své teritorium do   posledních sil, do nevyhnutelné smrti. Občas,   jen tak mimoděk, utrousí nějaké moudro   vyčtené z knih. Moc hezký herecký výkon.   Škoda že si tenhle herec potom tak podělal   kariéru! Diane Lane byla v mládí nádherná.   Potěší i mladičký Nicolas Cage v roli   frajírka jménem Smokey. Je skvělý, to je   ještě takový vychrtlý chudáček s plnou   hlavou vlasů, který si hraje na drsňáka. V   malé roli se tu mihla i Sofia Coppola.

Je to   zvláštní film, pro přemýšlivou mládež. A   čem, že vlastně je? Záběr z filmu: Dillon   položil Rourkovi hlavu na rameno a on mu říká:   Když mi někdo klade otázku "O čem to   je?", chce se mi odpovědět "O čem to   není?".
curil
Hodnocení: 8 / 10
Přidáno: 3.4.2010
Ve filmu Francisca Forda Coppoly ztvárnil Matt   Dillon vůdce pouličního gangu Rusty Jamese. Ve   filmu hraje dalších několik budoucích hvězd   Hollywoodu, čímž se film stal dodatečně   proslulým.


Hodnocení:n12345678910
Český lev Oscar

Filmová databáze v číslech

Filmů: 190499
Osobností: 697748
Fotografií: 763807
Plakátů: 376379
Obsahů a biografií: 178209

Poslední komentáře

Město v obkličení (2010)

Město v obkličení
Tentokrát si hongkongská   ikona akčních filmů v   podobě Bennyho Chana vzala na   paškál americké superhrdiny   a superpadouchy s   více >

Autor: martin.stusak.9 | Hodnocení: 6 / 10

Na nože: Glass Onion (2022)

Na nože: Glass Onion
Zajímavý film ala Agáta   Christie. James Bond pomalu   rozmotává klubíčko   vztahů, příležitostí a   motivů až se dostane k   samotnému vrahovi. Hodně   mně to připomíná film Zlo   pod sluncem.

Autor: red.mann | Hodnocení: 7 / 10

Brýle (1969) [TV inscenace]

Brýle
Při patnáctiminutové   stopáži se určitě nedají   čekat velké zázraky a   vodopády humoru a tahle   televizní mikrokomedie není   rozhodně více >

Autor: klasifikátor | Hodnocení: 6 / 10

Na nože (2019)

Na nože
Chyba. Omylem napsaný   komnet.***********************   ******************************   ******************************   ******************************   ************

Autor: red.mann

Teorie všeho (2014)

Teorie všeho
Hnus! Dělá se mi z toho   špatně. Leda tak k zeblití.   Další snímek, který nám   předhazuje něco co vůbec   vidět nemusíme.

Autor: kruhyyy | Hodnocení: 1 / 10