Duben
ohodnotit

28 dní

28 Days

Rok:
2000
Délka:
105 minut
Premiéra v ČR:
15.6.2000
„Život je pro ni jedna velká party, ale jen do určité chvíle…“

Obsah filmu 28 dní

 
Lilly Cummingsová se vdává a její sestra Gwen má jako družička nejen krásné šaty, ale také pořádnou kocovinu. Za sebou má totiž další z mnoha velkých pitek. Později urazí svatebčany, zničí svatební dort a jen v kombiné s ukradenou limuzínou se vydá koupit nový vůz. Nabourá se a skončí před soudem, který jí nařídí čtyřtýdenní odvykací kůru. Sebevědomá žena se odmítá zapojit do aktivit v léčebně, bojkotuje skupinovou terapii. V parku požádá o cigaretu neznámého muže a zeptá se ho, kde by mohla sehnat alkohol. Vzápětí zjistí, že mluvila s ředitelem Cornellem. Jak se žena seznamuje s ostatními pacienty a poznává jejich problémy, začíná si...
 
TIP: Nastavení pořadí obsazení si můžete nastavit zde >>
režie:
Betty ThomasBetty Thomas  
hraje:
Sandra BullockSandra Bullock.....Gwen Cummingsová [35]   
Viggo MortensenViggo Mortensen.....Eddie Boone [41]   
Dominic WestDominic West.....Jasper [30]   
Elizabeth PerkinsElizabeth Perkins.....Lilly [39]   
Azura SkyeAzura Skye.....Andrea [18]   
Steve BuscemiSteve Buscemi.....Cornell [42]   
Alan TudykAlan Tudyk.....Gerhardt [29]   
Marianne Jean-BaptisteMarianne Jean-Baptiste.....Roshanda [32]   
Reni SantoniReni Santoni.....Daniel [61]   
Diane LaddDiane Ladd.....Bobbie Jean [64]   
Margo MartindaleMargo Martindale.....Betty [48]   
Susan KrebsSusan Krebs.....Evelyn [52]   
Loudon Wainwright III.Loudon Wainwright III......kytarista [53]   
Meredith DeaneMeredith Deane.....malá Lilly [10]   
Elizabeth RuscioElizabeth Ruscio.....matka [45]   
Jack ArmstrongJack Armstrong.....Mýdlová opera - Falcon [41]   
scénář:
Susannah GrantSusannah Grant  
hudba:
Richard GibbsRichard Gibbs  
Randall PosterRandall Poster.....supervize   
kamera:
Declan QuinnDeclan Quinn  
střih:
Peter TeschnerPeter Teschner  
Mo HenryMo Henry.....střih negativu [43]   
dvd obal  Nahrát trailer k filmu
Distributor v ČR:
Falcon
 
 
Barevný:
Ano
 
 
Jazyková verze:
anglická
 
 
Distribuční verze:
česky, dabováno, s titulky
 
 
Zvuk:
Dolby Digital (SDDS/DTS)
 
 
Přístupno:
od 12 let
 
 
Ohodnoťte
n12345
n678910
Zobrazit všechny herce a tvůrce filmu 28 dní >

Řadit dle:  Bodů uživatele  |  Od nejnovějších  |  Podle hodnocení

Nejnovější komentáře k filmu

volam.sa.pistik
Hodnocení: 7 / 10
Přidáno: 6.4.2024
Čo ďalej?
Ja som to dal aj bez liečenia, ide to v pohode,   takže nevidím presne do zákulisia podobných   zariadení, ale o nastolení abstinencie a jej   ďalšieho priebehu som niečo zažil. Ale iba   čisto moje subjektívne postrehy. Do podobných   zariadení idú už skôr už slušne rozbití   ľudia, ona ešte vyzerala, že ju to baví a   užíva si to, i keď to nič nemení na fakte,   že problém tu už bol. Pri súdnych nariadeniach   som pomerne skeptický, pretože kľúčom k   úspešnej abstinencii je, že človek sám musí   chcieť. Prvý a najpodstatnejší krok. Môžete   dohovárať, vyhrážať, aj po dobrom, aj po   zlom, ak človek sám nechce, tak je tam veľmi   malá šanca na úspech, aj keď nádej zomiera   posledná a možno po ochutnaní triezveho života   človek dostane chuť znova žiť. Ono najkrajšie   opojenie je triezvosť. Vo filme ten okamih   nastáva, keď jej hrozí basa a ona mu hovorí,   že nechce umrieť. Ten strach z abstinenčných   príznakov, ktoré nakoniec ani nemusia prísť je   desivý. Tu tiež bolo krásne vidno ten nepokoj a   tras po nociach. To bývava, ale to prejde. Len   vydržať. Ak príde za vami kamoš, či partner a   ponúkne vás alkoholom, nechcete. Ak bude   neodbytný, vy musíte byť tiež a ak si to nedá   vysvetliť, je najlepšie takých ľudí vytesniť   zo života. Celkovo je film braný skôr ako   komédia, tá cesta k triezvosti niekedy môže   vyzerať úplne ináč, ten Hollywood je z toho   cítiť a aj metódy v štátoch budú asi iné   ako u nás. Nakoniec ale zas nebol zlý a dal sa   pozrieť. Každopádne niektoré veci mi vadili,   vypichnem asi najviac, príliš sa v tých   terapiách obracali do minulosti, áno aj to je   potrebné a žiaduce, ale akoby zabúdali na   budúcnosť a prítomnosť. Ono je dosť potrebné   sa zaoberať aj momentom tu a teraz a aj tým, čo   budem mať ďalej v pláne, aspoň v náčrtoch. A   úplne som nepochopil postavu toho športovca.   Ostatné postavy mali nejaký príbeh a charakter,   ale jeho príbehová linka úplne vyrušovala a   narúčala prirodzený chod filmu. Na snímok som   zaznamenal mnoho bolo kritických hlasov, že   skončil nejako príliš happy, ale ja myslím,   že ten záver je krásny, myslím to posledné   stretnutie v predajni, že ak sa dostaví   abstinencia, tak sa dostaví aj šťastie aj za   cenu toho, že vám môže zvädnúť kvetinka.   Ale to sú tie bežné starosti, ktoré život   jednoducho pripraví.
klasifikátor
Hodnocení: 7 / 10
Přidáno: 15.4.2021
Režisérku Betty Thomas pamatuji ještě jako   nepříliš zdatnou herečku z krimi seriálu HILL   STREET BLUES ale tohle nevážně i vážně o   smutných a závažných věcech se jí celkem   povedlo. Léčba závislostí (nejen drogách a   alkoholu) byla, je a bude velké a také trochu   ožehavé téma ale tady to s pomocí   odlehčeného děje a řady výborných herců   dopadlo aspoň lehce nadprůměrně a nikoho to   asi neurazilo. Na malém prostoru výborní Reni   Santoni, Diane Ladd i Elizabeth Perkins jako   Lilly.
martin.stusak.9
Hodnocení: 8 / 10
Přidáno: 29.6.2018
Když se řekne protialkoholní léčebna, český   divák si vzpomene na snímek ´Dobří holuby se   vracejí´. Americký počin ´28 dní´ je něco   podobného. Sandra Bullock v roli mladé ženy   Gwen závislé na alkoholu, bujarém životě a   naprosté nezodpovědnosti. Když své sestře   zkazí svatbu, pohár trpělivosti přeteče a   ocitne se v protialkoholní léčebně. Tvůrci   velice dobře podchytili chování a vůbec život   alkoholičky, i když si přiznejme, že na pilu   se v žádném případě netlačilo. Psychologie,   jako u výše zmíněného českého filmu, je tu   zcela vedlejší. I když se snímek vyznačuje   zábavným dojmem a je plný energie, ryze o   komedii se v žádném případě nejedná.   Dokonce je tu i romantický motiv, ale jestli   příběh skončí šťastně či nikoliv,   záleží na úhlu pohledu diváka. Gwen si projde   ohromným vývojem, zkušenostmi a city. V   léčebně pozná různé lidi různých povah a   od každého si něco vezme. Snímek tak má   dokonce i lehčí moralizační podtón. Určitě   nezklame a přinese zajímavý pohled na jeden z   problémů lidstva v jednoduchém kabátě a   upřímnosti.
collen
Hodnocení: 7 / 10
Přidáno: 20.8.2017
Nenadchne ale ani neurazí, tak nějak bych se   vyjádřila k tomuto filmu. Určitě to není   dokument z odvykačky a najde se tam pár   vtipných ale i vážnějších momentů. Podle   mého názoru Sandra Bullock a Viggo Mortensen   tento snímek zachránili.
Didinka
Hodnocení:
Přidáno: 8.12.2014
Hm, teda takhle se alkoholismus vyléčit nedá.   Film mě dost pobouřil, nepřibližuje   problematiku ani trochu. Byla to kravina.
Pecik
Hodnocení: 6 / 10
Přidáno: 9.3.2013
Zajímavý film do kterého mi teda Sandra   příliš neseděla. Nakonec jsem se s postavou   sžil, ale furt mi na filmu něco chybělo. Ovšem   pěkné na zamyšlení i jako večerní   oddychovka=)
payo1555
Hodnocení: 8 / 10
Přidáno: 2.5.2012
Myslím, že tento film trochu odlehčil téma   alkoholismu, bylo dobře , že vtipné a veselé   situace střídají pády, průšvihy a tragedie.   Hrdinka filmu by bez toho nepoznala, že nejde jen   si užívat, i když je život krátký. Nebyla to   tak úplně moralita.
kamicek
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 8.9.2011
no můj další docela velmi oblíbený film,   nejen proto, že tam hraje Viggo Mortensen, který   je mimochodem zase nejlepší! :))
hledaseniki
Hodnocení: 7 / 10
Přidáno: 30.10.2009
28 Days
Sandra Bullock je má oblíbená herečka a 28   dní je můj oblíbený film. Musím říct, že   podobný film se doposud neviděla,i když je to   dalo by se říct smutný příběh naleznete zde   i komediální výstupy, kterých zde není málo.   Pro mě je tenhle snímek mnohem víc než   obyčejným filmem. Rozhodně ho doporučuji a   věřím, že se bude líbit. Od Betty Thomas jsem   pár filmů viděla a každý z nich je úplně   jiný,ač jí nepovažuju za svou oblíbenou   režisérku její filmy si mě vždy získaly.
veverka-zrzka
Hodnocení: 9 / 10
Přidáno: 9.8.2009
Sandra Bullock jako Gwen končí po skandálu na   svatbě své sestry v protialkoholické a drogové   léčebně. Tato úspěšná novinářka totiž   brala svůj život jako jednu velkou pařbu.   Bohužel jí v tom podporoval její přítel. Po   dobu 28 dní je Gwen vystavena tvrdému režimu v   léčebně. Dochází zde k několika zvratům a   potyčkám. Po odchodu z léčebny však učiní   jeden krok, který jí možná i zachrání   život.
 

10 filmů, které komentovali někteří uživatelé co tento film
minih49397minih49397Nejlepší je pěnivá (2005) 
Nejlepší je pěnivá n
minih26745minih26745Bohouš (1968) [TV film] 
n
minih49206minih49206Život je boj (2008) 
Fighting n
minih22511minih22511Víkend na Zuydcoote (1964) 
Week-end a Zuydcoote n
minih2904minih2904Americký ninja (1985) 
American Ninja n
minih10257minih10257Klaun Ferdinand a raketa (1962) 
Klaun Ferdinand a raketa n
minih48265minih48265Cestující (2008) 
Passengers n
minih68756minih68756J. Edgar (2011) 
J. Edgar n
minih28255minih28255Maska smrti (1999) 
Eye Of The Beholder n
minih41644minih41644Silent Hill (2006) 
Silent Hill n


Hodnocení:n12345678910
28 dní (2000)28 dní (2000)Viggo Mortensen28 dní (2000)
Český lev Oscar

Filmová databáze v číslech

Filmů: 190499
Osobností: 697748
Fotografií: 763807
Plakátů: 376381
Obsahů a biografií: 178212

Poslední komentáře

In Nacht und Eis (1912)

In Nacht und Eis
První filmové   převyprávění   katastrofální události   Titaniku, na kterém se prý   začalo pracovat pouhé dva   měsíce poté, tedy v době, více >

Autor: martin.stusak.9 | Hodnocení: 8 / 10

Město v obkličení (2010)

Město v obkličení
Tentokrát si hongkongská   ikona akčních filmů v   podobě Bennyho Chana vzala na   paškál americké superhrdiny   a superpadouchy s   více >

Autor: martin.stusak.9 | Hodnocení: 6 / 10

Na nože: Glass Onion (2022)

Na nože: Glass Onion
Zajímavý film ala Agáta   Christie. James Bond pomalu   rozmotává klubíčko   vztahů, příležitostí a   motivů až se dostane k   samotnému vrahovi. Hodně   mně to připomíná film Zlo   pod sluncem.

Autor: red.mann | Hodnocení: 7 / 10

Brýle (1969) [TV inscenace]

Brýle
Při patnáctiminutové   stopáži se určitě nedají   čekat velké zázraky a   vodopády humoru a tahle   televizní mikrokomedie není   rozhodně více >

Autor: klasifikátor | Hodnocení: 6 / 10

Na nože (2019)

Na nože
Chyba. Omylem napsaný   komnet.***********************   ******************************   ******************************   ******************************   ************

Autor: red.mann