Duben
ohodnotit

Úplné zatmění

Total eclipse

Rok:
1995
Délka:
102 minut
Premiéra v ČR:
14.1.1999
„Vzrušen genialitou, zažehnut vášní, uvězněn láskou. Příběh prokletých básníků, příběh plný vášně“

Obsah filmu Úplné zatmění

 
Září 1871. Pařížská komuna končí v krvavé lázni. Pruská armáda okupuje část Francie. Na malém ardenském nádraží čeká sedmnáctiletý mladík na vlak do Paříže. Jmenuje se Arthur Rimbaud. Na pařížském nádraží jej uvítá mladý muž, který vypadá jako úředník. A také jím je, ale je také nejskvostnějším zástupcem nového literárního hnutí. Jmenuje se Paul Verlaine. Tak začíná film původně polské režisérky Agnieszky Hollandové (absolventky pražské FAMU), vyprávějící příběh dvou vůdčích duší francouzského literárního panteonu. V čítankách jsou jako prokletí básníci. Prokletím byl určitě jejich vztah. Verlaine, jemuž Rimbaudovi verše učarovaly, pozval...
 
TIP: Nastavení pořadí obsazení si můžete nastavit zde >>
trailer
Distributor v ČR:
CinemArt
 
 
Barevný:
Ano
 
 
Distribuční verze:
s titulky
 
 
Zvuk:
Dolby Stereo
 
 
Přístupno:
od 15 let
 
 
Ohodnoťte
n12345
n678910
Zobrazit všechny herce a tvůrce filmu Úplné zatmění >

Řadit dle:  Bodů uživatele  |  Od nejnovějších  |  Podle hodnocení

Nejnovější komentáře k filmu

naineko
Hodnocení: 2 / 10
Přidáno: 21.4.2020
Asi jsem viděl úplně jiný film
Fakt nevím. Herci nehráli špatně a scénář   má hlavu i patu, jen je to takové neosahatelné.   Jediný, kdo mě zaujal je Matilda. Byla taková   živá. Verlainea s Rimbaudem jsem vnímal jak   přes hodně tlusté sklo. V podstatě mě   nezajímalo, co se s nimi děje nebo stane. V   podstatě tomu chyběl příběh, který nahradil   sled excesů.
collen
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 30.3.2018
Nemám dostatek slov, kterými bych vyjádřila   nevyjádřitelné. Příběh, který mne naprosto   rozsekal, příběh mých oblíbených básníků,   o kterých jsem doposud věděla tak málo.
Oba   hlavní protagonisté skvělí a Leonardo DiCaprio   na Oskara - vlastně celý film.
payo1555
Hodnocení: 9 / 10
Přidáno: 21.3.2013
Výborný film, výborní herci jak Leonardo   DiCaprio, ak David Thewlis. Ta rozervanost a   vášnivost. Celý ten pohled na Paříž. Při   sledování film člověku naskakuje husí kůže,   ale je to zážitek, pro mě to tedy byl.
intoska
Hodnocení: 3 / 10
Přidáno: 26.1.2012
Jak už bylo řečeno,hlavní aktéři hráli   velmi přesvědčivě.Jenže to právě položilo   celkový dojem z filmu.Rimbaud je mladý   manipulátor, geniání,ale odporný,Verlaine je   sebelítostivý slaboch,který si svoji frustraci   vybíjí na manželce a čeká,že ho bude   litovat.Takové typy by člověk v životě potkat   nechtěl.Člověk nedokáže sympatizovat s   hlavními hrdiny,nemá se čeho chytit.Ve   výsledku film působí povrchně,jsou to dobré   herecké výkony,nic víc.3/10
JohnCoestler09
Hodnocení: 9 / 10
Přidáno: 5.1.2011
No aj ja som mal pocit , že to je úplné zatmenie
Z tohto filmu mám zmiešané pocity . V prvom   rade krásny herecký koncert dvoch hlavných   postáv . Plne súhlasím aj s Cash89 , že   režisérka to dokonale zamotávala , doslova   máte v priebehu filmu pocit , že nevie kudy kam   , ale nakoniec , ked sa nad tým hlbšie   zamyslíme oni skutočne tí básnici žili   takisto nevedeli kudy kam , nevedeli kudy kam   smerujú ich životy , nevedeli kde smeruje svet a   snažili sa to zistiť to sa nedivím tím   básnikom , že tak dopadli , lebo odpovede na ich   otázky sa asi nikdy nemali povedať . Posledná   scéna brilantná . V konečnom dôsledku je to   dobrý film a doslova a dopísmena opisuje život   básnikov .
Peykka
Hodnocení: 9 / 10
Přidáno: 24.9.2010
Skvěle zpracovaný film podle éry francouzských   prokletých básníků. Oba herci podávají   vynikající výkon. Příběh popisuje jak   Verlainovu a Rimbaudovu tvorbu, tak i jejich   milostný život. Tenhle film mě hodně zajímal,   protože jsme zrovna "prokleté   básníky" brali ve škole, takže mě velmi   mile překvapil. Také se mi líbí, že chvílemi   musíte číst mezi řádky.
Pjotra108
Hodnocení: 9 / 10
Přidáno: 22.8.2010
Velice zdařilá konstrukce jednoho historického   vztahu, který byl výjimečným snad vším. 1.   jsou to 2 básníci, 2. jsou to muži, 3. jeden z   nich je starší o pár desítek let, 4. ten   mladší je geniálnější, 5. pořád u toho   pijou absint a ztrácí se ve svých   halucinacích, osobních tragédiích, citech a   traumatech.
DiCaprio mě přesvědčil natolik,   že jsem si říkala "to není DiCaprio, jak   hraje Rimbauda, to je prostě Rimbaud".   Dokonale mě to uchvátilo, i když jsem to   viděla s českým dabingem (který je mimochodem   docela povedený). Problém je jen s tím, že to   vše nepostupovalo tak rychle, sbližování těch   dvou je ve filmu ukázáno, jakoby se vyspali   spolu hned druhý den, ale trvalo to několik   měsíců, stejně jako jejich útěky a návraty.   Ale i tak je to velmi věrohodné a plné emocí a   nic víc u historických rekonstrukcí nechci.
Lienocka22
Hodnocení: 9 / 10
Přidáno: 13.8.2009
Začnem tým, že výkony dvoch hercov v hlavnej   úlohe boli skutočne vynikajúce. DiCaprio bol   ako Rimbaud veľmi presvedčivý, presne takto som   si ho predstavovala. Mladý, bláznivý a na svoj   vek brilantný manipulátor. Thewlis taktiež   zahral Verlainea nesmiesne pôsobivo. Skutočne   veľmi dobrý výkon.
Čo sa týka filmu ako   takého, v niektorých momentoch mi tam niečo   chýbalo, ale inak to bol zážitok. Páčilo sa   mi aj to, že vo filme sa nebáli použiť viac   než len jednu homosexuálnu scénu, ktoré herci   zahrali veľmi presvedčivo. Odporúčam
Cash89
Hodnocení: 7 / 10
Přidáno: 13.12.2008
Zde film stojí a padá na hereckých výkonech,   nic jiného tu nehledejte, zbytečně byste se   rozčilovali…Snad každý slyšel o prokletých   básnících, ale už málo kdo ví že mezi   hlavní představitele patří Paul Verlaine a   Arthur Rimbaud…Ale v podání dvou hlavních   aktérů, si postavy básníků   zamilujete…DiCapriovo nadšení a zápal pro   věc je někdy nesnesitelný ale o to tu šlo,   Rimbaud měl být odporný a zvrácený   manipulant, kterému na nikom nezáleželo,   troufám si říct že sladký hošánek z   Titaniku zatím předvedl svůj nejlepší   výkon…Připadalo mi, jako by paní režisérka   sama nevěděla, co chce přesně točit…Ve své   rozněžněné empatii se sice pokouší   proniknout až do nejtemnějších zákoutí   básníkovi duše, přičemž naťukne to a ono   ale vzápětí se rozmyslí a raději odpíchne   koráb po proudu s ostatními rybáři, přesně   jak velí slušnost…Na druhou stranu se mi   líbilo že se nebála nahoty a homosexuálních   scén, přičemž jich tam bylo opravdu   mraky…Vsadím se, že po zhlédnutí tohoto   snímku se začnete dívat na ty "starce z   předminulého století" jinýma očima a   snad i dostanete chuť si od nich něco   přečíst!!!
Plivník
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 8.11.2007
Úplné zatmění je trochu kontroverzní film   (nebo alespoň byl v době, kdy vznikl). Když   jsem ho viděla poprvé, uvízl mi v paměti   samozřejmě především velmi explicitně   vykreslený vztah dvou "prokletců".   Teprve na podruhé jsem přišla na to, o čem ten   film vlastně je(možná to bylo i tím odstupem   několika let)- spalující lásce, vášni,   žárlivosti a slabosti. Thewlis je v roli   Verlaina skvělý - slaboch, který se nedokáže   rozhodnout, chtěl by mít všechno, ale bez   námahy a jeho žárlivé scény jsou dokonalé. A   DiCaprio je Rimbaud, jak si ho představuji,   drzý, nadaný floutek, divák nemá problém   uvěřit, že je mu teprve náct, i když v té   době už bylo DiCapriovi asi 20. Je škoda, že   DiCaprio nedostal více příležitostí hrát v   dobrých filmech a ukázat, co v něm je (a   nemusí to být nutně mentálně postižený hoch   jako v Gilbertu Grapeovi :-)
 

10 filmů, které komentovali někteří uživatelé co tento film
minih72362minih72362Kočičí hra (1982) [TV divadelní představení] 
Kočičí hra n
minih81387minih81387Milenci v čase (2015) 
The Lovers n
minih7562minih7562Fantomas (1964) 
Fantômas n
minih134219minih134219S kuchařem kolem světa (2007) [TV cyklus] 
Les Nouveaux Explorateurs n
minih37093minih37093Ali G Indahouse (2002) 
Ali G Indahouse n
minih43036minih43036Případ Platfus (1985) [TV film] 
Případ Platfus n
minih41100minih41100Dick Whittington (1993) [TV inscenace] 
Dick Whittington n
minih47468minih47468Melodie mého srdce (2007) 
August Rush n
minih35498minih35498Děti z Bullerbynu (1986) 
Alla vi barn i Bullerbyn n
minih42712minih42712Dokonalý trik (2006) 
The Prestige n


Hodnocení:n12345678910
Úplné zatmění (1995)Úplné zatmění (1995)Úplné zatmění (1995)Úplné zatmění (1995)
Český lev Oscar

Filmová databáze v číslech

Filmů: 190567
Osobností: 697848
Fotografií: 763986
Plakátů: 376597
Obsahů a biografií: 178285

Poslední komentáře

Satan přichází (1998) [TV epizod...

Satan přichází
Do kin míří horor a Eric a   Donna v tom vidí šanci se v   autě u filmu pomuchlovat, ale   Jackie a Kelso chtějí jet a   být s nima. Red Forman zas více >

Autor: FLA | Hodnocení: 7 / 10

Učitelka tance (1998) [TV epizod...

Učitelka tance
Paní Formanová učí   "Hájda" tančit, protože   parta se chystá na   diskotéku. Výbornej je Blbso   a jeho taneční kreace,   pobavil i Fez. Celkově   zábavnej díl s dobrejma   frkama - 80%.

Autor: FLA | Hodnocení: 8 / 10

Jak chutná smrt (1995)

Jak chutná smrt
Pokus o psychologický   thriller v režii Milana   Cieslara nemohl dopadnout   jinak, než jako řádnej   průser. Bohužel jsem nečetl   předlohu více >

Autor: topipig | Hodnocení: 2 / 10

Mrtví muži nenosí skotskou sukni...

Mrtví muži nenosí skotskou sukni
Na tenhle film se dá dívat   pod různými zornymi úhly a   podle toho ho i hodnotit. Carl   Reiner byl většinou zárukou   docela originální podívané více >

Autor: klasifikátor | Hodnocení: 8 / 10

Body Bags - Historky z márnice (...

Body Bags - Historky z márnice
Proč tak nízký hodnocení   na jiných stránkách? Dyť   je to celkem velká kultovní   klasika devadesátek...

Autor: svitani