Duben
ohodnotit

Občan X

Citizen X

Rok:
1995
Délka:
103 minut
„Skutečný příběh masového vraha Andreje Čikatyla, který zabil 52 obětí.“

Obsah filmu Občan X

 
Americký televizní snímek Občan X vznikl podle skutečných událostí zpracovaných v knize Roberta Cullena Oddělení vražd. Jeho tvůrci líčí osmileté pátrání po masovém vrahovi, který během osmdesátých let v tehdejším Sovětském svazu brutálně zabil neuvěřitelných dvaapadesát lidí, z nichž většinu tvořily děti. Páteř vyprávění ovšem nespočívá jen v odhalování vrahovy identity a jeho dopadení podle obvyklých thrillerových schémat. Tvůrci zdůrazňují jiný děsivý aspekt celého případu, totiž obludný byrokratický a ideologický ruský aparát, který z různých důvodů do poslední chvíle znemožňoval šéfovi vyšetřujícího týmu Viktoru Burakovovi dopadnout...
 
Související odkaz
 
Kafka z Kremlu

HBO je vyhlášené svými seriály, ale také filmy. Mezi jeho nejlepší počiny patří mrazivý thriller z Ruska. číst dál

 
 
TIP: Nastavení pořadí obsazení si můžete nastavit zde >>
režie:
Chris GerolmoChris Gerolmo  
hraje:
Stephen ReaStephen Rea.....Viktor Burakov [48]   
Donald SutherlandDonald Sutherland.....plukovník Fetisov [60]   
Max von SydowMax von Sydow.....Buchanovskij [66]   
Jeffrey DeMunnJeffrey DeMunn.....Andrej Čikatilo [48]   
Joss AcklandJoss Ackland.....Bondarčuk [67]   
John WoodJohn Wood.....Gorbunov [64]   
Imelda StauntonImelda Staunton.....paní Burakovová [39]   
András BálintAndrás Bálint.....Ignaťjev [52]   
Ion CaramitruIon Caramitru.....Tatevskij [53]   
Imre CsujaImre Csuja.....šéf detektivního týmu [34]   
Zoltán GeraZoltán Gera.....lékař [71]   
Balázs GalkoBalázs Galko.....neuvedená úloha [45]   
Dénes UjlakyDénes Ujlaky.....roľník [50]   
Radu AmzuliscuRadu Amzuliscu.....Federenko   
Géza BalkayGéza Balkay.....prokurátor [42]   
Chris GerolmoChris Gerolmo.....milicionář   
scénář:
Chris GerolmoChris Gerolmo  
námět:
Robert CullenRobert Cullen.....kniha The Killer Department (oddělení vražd)   
hudba:
Randy EdelmanRandy Edelman  
kamera:
Robert FraisseRobert Fraisse  
střih:
William GoldenbergWilliam Goldenberg  
trailer
Barevný:
Ano
 
 
Jazyková verze:
anglická
 
 
Distribuční verze:
česky, dabováno
 
 
Zvuk:
Dolby surround
 
 
Přístupno:
od 18 let
 
 
Ohodnoťte
n12345
n678910
Zobrazit všechny herce a tvůrce filmu Občan X >

Řadit dle:  Bodů uživatele  |  Od nejnovějších  |  Podle hodnocení

Nejnovější komentáře k filmu

Hodnocení: 9 / 10
Přidáno: 18.7.2022
Vrah dětí...
Kriminální thriller podle pravé události o   jednom z nejhorších vrahů a pedofilů v   historii lidstva je i na nepěkné téma povedený   a oceňuji herectví Stephena Rea i Donalda   Sutherlanda. Na to že to je tv film je to velmi   zdařilé. Některé scény byli dost drsné ale   určitě stojí za vidění. Málokterý film se   mi o sériových vrazích tolik líbil.
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 21.11.2013
Film je skvěle natočený, nepotřebuje   drastické scény i tak je dost děsivý, skvěle   obsazený a podle všeho autentický. Z filmů o   sériových vrazích které jsem viděl ( Zodiac,   Bundy, Gacy, Dahmer ) byl tenhle spolu se Zodiacem   nejlepší. Je neuvěřitelný jaký zrůdy se   mezi lidmi dokážou vůbec narodit. v 90. letech   se filmy točily nejlíp, jednodušeji,   nepřeplácávali se. Jsem více než spokojený.
matne
Hodnocení: 8 / 10
Přidáno: 20.10.2013
"100.lidí = 100.názorů..."
Tento film mě překvapil. Myslím, že   dostatečně vykresloval totalitní přístup. I   přes své těžké téma, tu a tam probleskne   humor. Herecké výkony mě také potěšily. Že   je to natočeno dle skutečné události je   katastrofální. Film rozhodně doporučuji.
hledaseniki
Hodnocení: 9 / 10
Přidáno: 27.8.2012
Citizen X
Jednou jsem na tenhle film narazila v televizi,   ale nezachytila jsem ho od začátku a tak jsem se   ho po delší době rozhodle zkouknout celý. Na   tomhle filmu je výborná věc a to ta, že se   jedná sice o televizní film, ale tenhle film se   hodně liší od ostatních televizních   filmů.
Další výhodou je herecké obsazenení,   protože všichni herci, kteří patří mezi   hlavní postavy byly prostě na jedničku.   Sutherland a Rea to je ale hodně silná dvojka a   teď mám na mysli jak herecká tak i v rámci   svých vlastních postav.
Film, který stojí za   vidění, protože když ne tak se okrádáte o   skutečný filmový zážitek, který se jen tak   nevidí. Film pár much měl, ale to mu dovedu   odpustit, protože to je prostě skvost.
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 18.11.2011
Naprostá bomba !
Byl jsem tak překvapený, že jsem si to hned   pustil znovu.Úplně náhodně jsem se k tomuto   filmu dostal, když mi jeden známý přenechal   asi 200 videokazet a ten film tam byl.To jsem   absolutně nečekal.
Je tady skutečně výborně   vidět, jak to blbě fungovalo v bývalém   SSSR.Tomu by se dalo věřit, že díky té blbé   byrokracii mohli toho vraha dostat daleko   dřív.
Nejhorší na tomto filmu je to, že je   natočený podle skutečné události.
Stephen   Rea a Donald Suterhand odehráli své role   dokonale a velmi věrohodně.
Nevěřím, že by   se to každému líbilo, ale mně to dostalo.
curil
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 30.11.2010
Také i já se přidávám k vysokému hodnocení   televizního filmu, který je zručně natočen a   skvěle obsazen. Trochu mi chybí větší   napětí a akce, ale vzhledem k vyšetřování,   které se táhlo léta, je to pochopitelné.   Jeffrey DeMunn jako vrah Čikatilo je velice   přesvědčivý.
sakro
Hodnocení: 9 / 10
Přidáno: 30.11.2010
v SSSR nejsou masoví vrazi, zatýkejte gaye
To jsou pouze dvě z mnoha „skvělých“   ideologických myšlenek, kterými bylo prosyceno   prakticky každé zasedání vyšetřovacího   výboru. Z těchto zasedání na mě chvílemi   padala větší hrůza, než z osoby vraždícího   šílence samotného. Přestože byl tento film   prezentován pouze jako snímek televizní,   sálala z něj mnohem větší úzkost a strach,   než z pozdějšího Evilenka, který byl natočen   na stejný námět. A to i přesto, že se tvůrci   snažili mnoho nejděsivějších scén reálií   přímé smrti a utrpení obejít. Třeba téměř   u každé nové vraždy opakovaným záběrem na   tělo oběti padající na zem. Ve srovnání   těchto dvou filmů, které se samo nabízí,   vychází Občan X skutečně jako jednoznačný   vítěz. Je proto škoda, že ani zde si   američtí tvůrci zřejmě nenechali poradit a   ukázali nám ruskou realitu americkýma očima.   Opět se totiž nevyhnuli nepřesnostem v popisu   prostředí a naturelu ruského člověka. Když   použili jako lokace natáčení okolí   Budapešti, nevím, proč je převzali se vším   všudy. V příběhu hraje svým způsobem   nezastupitelnou roli električka. Ta má v Rusku   svou zcela specifickou atmosféru, která se však   ve filmu vytratila. Na plátně se prohánějí   vlaky maďarských drah včetně typicky   maďarské lokomotivy a pak motorový vláček s   původem v České republice, který Rusko v   životě nevidělo. Na místní lokálce taky   nikdy nevidělo uniformovaného pracovníka   železnic a už vůbec ne výpravku. Vím, že   jsou to drobnosti, ale ničí jinak dobrou   atmosféru filmu. Na druhé straně se mi líbil   vývoj dvou hlavních osobností v podání   Stephena Rea a Donalda Sutherlanda na pozadí   historicky zlomové doby pro ruský národ.   Obsazení postav a herecké výkony vůbec byly   kladem tohoto snímku. Jednoznačně doporučuji   alespoň divákům se silnějšími žaludky.   Považuji za škodu, že v Česku, díky   vydavatelům, dostal nezaslouženě větší   mediální podporu právě Evilenko.
likantrop
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 23.6.2010
krv socializmu
Presne toto je to na čo si živo pamätám z   dectva.Bol som vtedy štvrták na zakládke a   všade sa šírili zvesti o strašlivom vrahovi   detí,čo jazdí na bielej volge.V škole sme mali   na braneckom výcviku prednášku ,ako máme   chodiť zo školy v skupinách a nebaviť sa s   neznamimi dospelými.Veru strašne som sa bál   vravelo sa že vrahov poslala Amerika,aby   vyvraždili všetky deti.Bola to strašlivá doba   a teraz viem že všetkú túto paniku spôsobil   Andrej Čikatilo.A tento film je práve o ňom   strašlivom vrahovi detí,ktorý sa kúpal v   socialistickej krvi pred pádom komunizmu.Nech si   to vysvetlí kto chce, ale strach ktorý tento   vrah spôsobil sa nedá opísať.
rankinfitch
Hodnocení: 9 / 10
Přidáno: 3.3.2010
Vynikající kriminální psychologický thriller   na motivy skutečných událostí v Rusku v   80.letech, kdy neznámý pachatel vytipovával a   usmrcoval mladé oběti. Případ se táhnul celá   léta. Skutečně brilantní herecké výkony a   hudba.
Out-Of-Way
Hodnocení: 8 / 10
Přidáno: 20.1.2010
Velice kvalitní televizní snímek. Že se to   skutečně stalo je hrozné, ale daleko horší je   to, jak se k tomu postavili soudruzi (Vždyť   přece v socialistickém státě něco takového   neexistuje). Naštěstí se našlo i několik   odvážných, kteří věděli co mají udělat,   jako třeba plukovník Fetisov.
 

10 filmů, které komentovali někteří uživatelé co tento film
minih108993minih108993Linda (1981) 
Linda n
minih22720minih22720Volání rodu (1977) 
Volání rodu n
minih12219minih12219Gideonův meč (1986) 
Sword of Gideon n
minih78045minih78045Nepřítel (2009) 
Little Fish, Strange Pond n
minih56252minih56252Pevné pouto (2009) 
The Lovely Bones n
minih4939minih4939Carmen (1983) 
Carmen n
minih64415minih64415Lurdy (2009) 
Lourdes n
minih64286minih64286Tucker & Dale vs. Zlo (2010) 
Tucker & Dale vs Evil n
minih75251minih75251Frigo elektrikářem (1922) 
The Electric House n
minih56620minih56620Vražedná Ariel (2008) 
Killing Ariel n


Hodnocení:n12345678910

Tagy

Český lev Oscar

Filmová databáze v číslech

Filmů: 190571
Osobností: 697863
Fotografií: 763987
Plakátů: 376623
Obsahů a biografií: 178293

Poslední komentáře

Díkůvzdání (1998) [TV epizoda]

Díkůvzdání
Zatím asi nejlepší díl, co   jsem viděl z 1. série.   Hláška střídá hlášku,   celej díl jede   neuvěřitelně kupředu, co   dokáže udělat takové   Díkůvzdání:-)

Autor: FLA | Hodnocení: 9 / 10

Děvčátko (1978)

Děvčátko
Poněkud kontroverzní drama s   námětem nemálo podobným   filmu „Lolita“ (1962).   Příběh je údajně založen   na skutečných příbězích   více >

Autor: martin.stusak.9 | Hodnocení: 10 / 10

Ulovit miliardáře (2009)

Ulovit miliardáře
Tomáš Vorel je určitě   dobrý režisér a většina   jeho filmů se mi, pro jeho   docela osobitý přístup,   líbí, ale musím se   přiznat, že tohle více >

Autor: klasifikátor | Hodnocení: 5 / 10

Satan přichází (1998) [TV epizod...

Satan přichází
Do kin míří horor a Eric a   Donna v tom vidí šanci se v   autě u filmu pomuchlovat, ale   Jackie a Kelso chtějí jet a   být s nima. Red Forman zas více >

Autor: FLA | Hodnocení: 7 / 10

Učitelka tance (1998) [TV epizod...

Učitelka tance
Paní Formanová učí   "Hájda" tančit, protože   parta se chystá na   diskotéku. Výbornej je Blbso   a jeho taneční kreace,   pobavil i Fez. Celkově   zábavnej díl s dobrejma   frkama - 80%.

Autor: FLA | Hodnocení: 8 / 10