Jeden svět
ohodnotit

Slaměný klobouk

Další název:
Straw Hat; Der Strohhut; Le chapeau de paille; El sombrero de paja
Žánr:
Rok:
1971
Délka:
86 minut
Premiéra v ČR:
24.3.1972
„O snědeném klobouku a potrhlé svatbě.“

Obsah filmu Slaměný klobouk




 
Pařížský bonviván Maurice Fadinard je ve svých čtyřiceti letech finančně na dně. Jediným možným řešením je pro něj sňatek s nezkušenou, avšak zazobanou dcerou zelináře Nonancourta Helenkou. Ve svatební den se Fadinard naposledy v lesíku sejde se svou milenkou. Jeho kůň nedopatřením sežere slaměný klobouk jiné dámy, Anais Beauperthuisové, která je tu se svým milencem, poručíkem Emilem. Protože Anais se ke svému žárlivému manželovi nemůže vrátit bez klobouku, požaduje Emil na Fadinardovi okamžitou nápravu. Dokonce kvůli tomu i s Anais dorazí do Fadinardova bytu. A tady začne kolotoč zmatků a nedorozumění: Fadinard neví, zda se nejdřív věnovat...
 
TIP: Nastavení pořadí obsazení si můžete nastavit zde >>

Řadit dle:  Bodů uživatele  |  Od nejnovějších  |  Podle hodnocení

Nejnovější komentáře k filmu

klasifikátor
Hodnocení: 8 / 10
Přidáno: 25.11.2020
Tahle komedie určitě patří k nejlepším   filmům Oldřicha Lipského který se s Milošem   Macourkem podílel i na scénáři. Kostýmová   taškařice plná našich nejlepších herců   nemá daleko k dokonalé filmové komedii. Když   pomineme představitele hlavních rolí tak   září především pan Lipský v roli   invalidního strýce Vezinata, Jiří Hrzán jako   nevěstin bratranec Bobin, Pavel Landovský coby   poručík Emile a celá parta tapetářů   (Filipovský, Hlinomaz a Jan Libíček). Celé to   má kromě vtipu i lehkost, švih i správnou   historickou atmosféru. I po 50 letech se na   tenhle film dívá fakt moc dobře.
topipig
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 24.11.2018
Oldřich Lipský byl fenomén a jeho filmy se   navždy a nesmazatelně zapsaly do dějin   československé komediální kinematografie.   Slaměný klobouk je úplný uragán skečů a   scének v rychlém sledu za sebou za doprovodu   dokonalého hudebního souznění Luboše Fišera,   není čas na vydechnutí a humor válcuje   neuvěřitelnou sílou. K tomu všemu to skvostné   herecké obsazení, kde není místo na podřadné   role a člověk až zamáčkne slzu, když si   uvědomí, že tomu už je navždy konec.   Architekt Karel Škvor odvedl parádní kus práce   a luxusně se vyřádila i kostymérka Ester   Krumbachová. Zde je vidět, že kolikrát hraje   kostým hlavní roli a herec nebo herečka,   kteří ho mají na sobě už jen doplňují   herectvím svoji postavu. Tak na film vzpomíná i   Iva Janžurová v bonusech na dvd a moc mě   pobavily její vzpomínky. V neděli (protože   skoro všichni herci měli volno) se točila jedna   scéna s Karlem Effou, kdy mu na hlavu spadne   kbelík s lepidlem a tak musel být na place už v   5 hodin ráno, v maskérně mu vnášeli lepidlo   na hlavu a na tělo až do 9 hodin, kdy se potom   měla scéna točit. Jenže se čekalo na Jirku   Hrzána, kterého předchozího dne zadržela   policie a odvezla ho na záchytku, kde se probudil   až druhý den kolem oběda a na natáčení se   už nedostavil. A tak se ten den vůbec netočilo   a Karla Effu museli zase odličovat. Když se   scéna měla točit později, tak už ho tak   důkladně nemaskovali :). Vladimír Menšík,   který byl zrovna v té době nemocný a nemohl   pít prý na tom byl hodně špatně a Iva ho v   každém záběru mimo kameru pozorovala, jestli   se nesloží. Ve filmu to však absolutně nejde   poznat, Menšík řádí i tak na tisíc procent.   Pěknou vzpomínku pověděla i Květa Fialová.   Lanďák, který kolikrát přišel na natáčení   o 4 hodiny později, ale tak nějak se to u něj   bralo a nikdo to moc neřešil. Zároveň řekla i   to, že ty filmy, jež se tenkrát natáčely   brala kolikrát spíše jako průměrné, ale   když se na ně s odstupem času dívá teď,   hodnotí je jako výborné, s přihlédnutím na   dnešní české snímky, co se točí. To   nemůžu jinak, než stoprocentně souhlasit. A to   řekla někdy v roce 2004, kdy toto dvd vyšlo. Za   tu dobu se celá česká filmařina propadla   ještě níže. Je to smutné, nicméně je to   fakt. Díky za filmy Oldřicha Lipského, které   zůstanou nejen v humoru navždy nepřekonány.
Pitryx
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 26.4.2017
Humor slovní s humorem vizuálním s trochou   grotesky, no to je něco pro mne. Navíc   okořeněno záměnami osob, tím tuplem lepší   dle mého soudu.
radegaster
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 21.7.2015
Slzy štěstí
Poměrně zapomenutý kousek z tvorby Oldřicha   Lipského, nutno však říci, že neprávem -   svojí bláznivostí nejen že je rovnocenným   partnerem zbylým skriptům jeho významného   spolupracovníka Macourka, ale v některých   chvílích také nepřekonatelným vzorům crazy   komedií - schopnost Miloše Kopeckého (dle mého   zde v nejlepší formě) tvořit zápletku jako   kousek plastelíny je občas funésovštější   než Louis sám (asi nejvíce mě kvalita   Kopeckého výkonů připomněla francouzské Jo   či Oskara) a závěrečné vyvrcholení je   charakterově podobné produkci Charlese Feldmana   ze šedesátých let (z herců tomuto druhu humoru   dominuje Lubomír Lipský, také jedna z   nejvýraznějších dosud viděných   kreací).Bravo všem za skvělou práci a   pobavení jeho veličenstva, díváka.
payo1555
Hodnocení: 8 / 10
Přidáno: 1.6.2015
Podle mého vynikající zpracování dobové   komedie a myslím, že i francouzská by mohla   závidět. Miloš Kopecký byl úžasný, Iva   Janžurová zase ve své nedostižné kreaci   ošklivky. Já se tedy bavil od začátku do   konce.
thejduk
Hodnocení: 8 / 10
Přidáno: 26.11.2013
Když ve svatební den pana Fadinarda sežere jeho   kůň slaměný klobouk milenky poručíka Emila,   začíná komedie plná omylů, zmatků a   nedorozumění. Ve filmu hraje to nejlepší z té   doby, (M.Kopecký, I.Janžurová, P.Landovský,   V.Menšík, L.Lipský a další a další, až si   myslím, že je to přehnáno). Divím se, že ten   film v televizi tak často nedávají - ve   srovnání s jinýi, současnými komediemi. je   možné ho dávat kdykoliv.
beneva
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 25.1.2013
Jak šťavnaté secese! A všimli jste si copaté   brejlaté družičky Báry Štěpánové? Také   mladý poslíček Jan Kraus velmi dobře zapadá   mezi velké hvězdy této perly české   kinematografie.
diana.palascakova
Hodnocení: 7 / 10
Přidáno: 9.1.2013
Vtipná a nenáročná komedie pro nedělní   odpoledne, která se odehrává ve Francii. Hrají   zde nezapomenutelní čeští herci.
jmenuji.se.libor
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 10.2.2012
Výborná komedie
Taškařice, při které jsem se hodně zasmál.   Humorná situace střídá humornou situaci. Dal   bych 11 bodů za smích a pohodu, kterou mi film   přinesl. Vřele doporučuji pro pobavení a   odreagování.

/ Je trochu ostuda, že jsem   viděl film viděl celý až nyní tolik let po   jeho natočení, mile mne překvapil
hlavsa5
Hodnocení: 8 / 10
Přidáno: 11.1.2012
Perfektně zfilmovaná komedie s celou plejádou   českých hereckých špiček, a nad všemi opět   kraluje Miloš Kopecký.
 

10 filmů, které komentovali někteří uživatelé co tento film
minih67244minih67244Tajemství (1974) 
Le secret n
minih14276minih14276Nic než trable (1991) 
Nothing But Trouble n
minih91492minih91492Blood Runs Cold (2011) 
Blood Runs Cold n
minih85738minih85738Huckleberry Finn (1974) 
Huckleberry Finn n
minih15800minih15800Piloti (1988) 
Piloti n
minih4866minih4866Byli jsme to my? (1990) 
Byli jsme to my? n
minih13130minih13130Muž na drátě (1985) 
Muž na drátě n
minih123573minih123573Husí kůže (2015) 
Goosebumps n
minih46955minih46955Balónová pohádka (1987) [TV inscenace] 
Balónová pohádka n
minih5398minih5398Čarodějky z Eastwicku (1987) 
The Witches of Eastwick n


Hodnocení:n12345678910
Český lev Oscar

Filmová databáze v číslech

Filmů: 190274
Osobností: 697373
Fotografií: 762979
Plakátů: 375676
Obsahů a biografií: 177915

Poslední komentáře

The Boondocks (2005) [TV seriál]

Ja nepráskam

The Boondocks
Je to úplne iný seriál,   aké poznáme a jeden z   najzvláštnejších. Ťažko   ho uchopiť, lebo je to aj   sociálna kritika, aj   komédia, aj více >

Autor: volam.sa.pistik | Hodnocení: 8 / 10

Amazing Spider-Man (2012)

Za mě lepší net ten první

Amazing Spider-Man
Já mám prostě tohohle   Spider-mana raději než toho   původního od Raimiho. To   jméno píšu skoro určitě   špatně, tak se omlouvám,   nechce se více >

Autor: majkronyk | Hodnocení: 8 / 10

Bylo to o nacistech (2008) [TV e...

Bylo to o nacistech
Solidní díl, s dobrejma   vtípkama a scénkama, ale   hlavně tam je můj oblíbenec   Herb a ten to svejma   hláškama zvedá vejš:-)

Autor: FLA | Hodnocení: 8 / 10

Jack Rozparovač (1988) [TV film]

Jack Rozparovač
Z mého pohledu je tahle více   než tříhodinová televizní   koprodukce opravdu   vynikající. Režisér a   scenárista v jedné osobě   David Wickes více >

Autor: klasifikátor | Hodnocení: 8 / 10

Na místě činu: Zmizení v hotelu ...

Na místě činu: Zmizení v hotelu Cecil
Dokument plný otázek,   podezřelých a také lidí,   kteří se snaží přijít na   to, co se vlastně Elise   stalo. Případ, ze kterého   mrazí!

Autor: veverka-zrzka | Hodnocení: 7 / 10