Duben
ohodnotit

Zvětšenina

Blowup

Další název:
Blow-Up; Blow Up; Zväčšenina
Rok:
1966
Délka:
110 minut

Obsah filmu Zvětšenina

 
Módní fotograf Thomas je úspěšný mladý muž, zraňující okolí svým sobectvím. Jeho poklidný život nabourá teprve mladá žena, chladně nabízející své tělo za fotky, tajně pořízené v parku. Ocitl se Thomas snad na stopě vraždy?
Cinema

 
TIP: Nastavení pořadí obsazení si můžete nastavit zde >>
režie:
Michelangelo AntonioniMichelangelo Antonioni...... [53]   
hraje:
David HemmingsDavid Hemmings.....Thomas [24]   
Vanessa RedgraveVanessa Redgrave.....Jane [29]   
Sarah MilesSarah Miles.....Patricia [24]   
Peter BowlesPeter Bowles.....Ron [29]   
John CastleJohn Castle.....malíř Bill [26]   
Veruschka von LehndorffVeruschka von Lehndorff.....modelka [26]   
Jane BirkinJane Birkin.....dívka ve studiu [19]   
Harry HutchinsonHarry Hutchinson.....starožitník [73]   
Peggy MoffittPeggy Moffitt.....modelka [25]   
Gillian HillsGillian Hills.....dívka ve studiu [21]   
Susan BroderickSusan Broderick.....majitelka starožitnictví   
Jill KenningtonJill Kennington.....modelka   
Rosaleen MurrayRosaleen Murray.....modelka   
Ann NormanAnn Norman.....modelka   
Melanie HampshireMelanie Hampshire.....modelka   
Julian ChagrinJulian Chagrin.....mim [26]   
účinkuje:
Jeff BeckJeff Beck  
Jimmy PageJimmy Page  
Keith RelfKeith Relf  
scénář:
Michelangelo AntonioniMichelangelo Antonioni  
Tonino GuerraTonino Guerra  
Edward BondEdward Bond.....spolupráce na dialozích [31]   
námět:
Julio CortázarJulio Cortázar.....Las babas del diablo (povídka, 1958) [51]   
hudba:
Herbie HancockHerbie Hancock  
 The Yardbirds The Yardbirds  
kamera:
Carlo Di PalmaCarlo Di Palma  
střih:
Frank ClarkeFrank Clarke  
dvd obal trailer
Distributor v ČR:
AČFK - Asociace českých filmových klubů, ASFK - Asociace slovenských filmových klubů, Státní fond ČR pro podporu a rozvoj české kinematografie
 
 
Barevný:
Ano
 
 
Distribuční verze:
dabováno
 
 
Zvuk:
mono
 
 
Obnovená premiéra v ČR:
15.1.2003
 
 
Přístupno:
od 15 let
 
 
Ohodnoťte
n12345
n678910
Zobrazit všechny herce a tvůrce filmu Zvětšenina >
Film je součástí: Project 100

Řadit dle:  Bodů uživatele  |  Od nejnovějších  |  Podle hodnocení

Nejnovější komentáře k filmu

klasifikátor
Hodnocení: 9 / 10
Přidáno: 18.12.2020
Tenhle film je klasika a kultovní záležitost.   Je to filmařská univerzita počínaje Di   Palmovým vedením kamery přes muziku od   Yardbirds a konče hereckými výkony Davida   Hemmingse, Vanessy Redgrave ale i Sarah Miles.   Antonioniho scénář a režie jsou mimo diskuzi.   Tohle ale neocení zdaleka každý. Srdce   filmového požitkáře sice zaplesá ale   konzumenti co se umí dvakrát týdně pobavit u   Slunečné tohle nejspíš neustojí.
collen
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 15.8.2016
Musela jsem dala plných deset , přestože mi   došlo, že s odstupem mnoha let je to trochu   sentimentální. Ale ve své době byla   Zvětšenina trhák a dodnes se dá nazvat, že je   to kultovní film - mého mládí každopádně.Ta   uvolněná atmosféra, která působí na diváka   v celém příběhu, mnohdy přebíjí detektivní   zápletku. Ráda se na tento snímek podívám   kdykoli.
jarda53
Hodnocení: 9 / 10
Přidáno: 29.7.2014
Velice zajímavý film, pro fajnšmekry, ne pro   tuctové diváky, ty se budou nudit. Sympatický   David Hemmings v roli fotografa Thomase, který se   dostane na stopu zločinu s foťákem, kdy nafotí   snímky, které odhalují zločin. Byl na   špatném místě, ve špatnou dobu, má snímky,   které se vrahovi nelíbí a chce je získat za   každou cenu. K tomu mu má pomoci svůdná   modelka Vanessa Redgrave, která Thomasovi   zatemní mozek...
Misantrop
Hodnocení: 7 / 10
Přidáno: 14.5.2011
Už při úvodním sledu záběrů zkušený   filmový divák zbystří pozornost: bude se něco   zajímavého dít. Zpovykaní studenti oslavují v   ulicích ospalého města majáles. Dvě jeptišky   se při pohledu na ně zarazí, ale pomalované   děti si jich nevšímají jako čehosi dávno   odumřelého. Na druhém konci města právě   zbídačelý proletariát opouští hromadně   továrnu po noční šichtě. A náš   profesionální fotograf byl při tom. Když si   jednoho dne prohlíží snímky, jež pořídil v   parku, zjistí, že na nich nevědomky zachytil   zločin. Chladně se dívá na mrtvolu, ale   policii nezavolá. Asi proto, že ta má plné   ruce práce s mírovými demonstranty. Svěří se   příteli na večírku, ale toho také nevyvede z   míry; všichni jsou zhulení. Hrdina prochází   mrtvým městem. Na rockovém koncertu všichni   diváci apaticky pouze přihlížejí, ale když   kytarista ve vzteku nad nefunkčním reproduktorem   rozmlátí kytaru, obecenstvo najednou ožije a   porve se o ulomený krk, jejž nakonec ukořistí   náš hrdina. Nese ho městem, ale pak ho odhodí   jako zbytečný krám. Připlete se k   namaškařeným studentům, kteří hrají tenis s   imaginárním míčkem i raketami. Hrdina vzdává   marný boj s lidskou lhostejností a přijímá   předstíranou hru nastupující generace.
Na   filmu se mi pouze nelíbily polovičaté,   příliš umravněné sekvence s polonahými   modelkami. Působí dosti pokrytecky, že na   záběrech jsou vidět jen jejich nahá záda a   ačkoli jsou stále v živém pohybu, nikdy se   neotočí. Tuto polovičatost nemám rád. Buď se   měli tvůrci úplně vyhnout nahotě anebo ji   měli zobrazit v přirozené úplnosti. Žádná   polovičatost nemá mít v umění místo. Zde   neobstojí ani argument o strohé dobové   cenzuře.
curil
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 26.1.2009
Film mého srdce. I když jsem obdivoval   dřívější filmy Antonioniho ze šedesátých   let (Dobrodružství, Noc, Zatmění, Červená   pustina), je Zvětšenina vrchol. Zamiloval jsem   si navždy Davida Hemmingse, stejně jako Jane   Birkinovou, která s G.Hillsovou ve studiu řádí   v barevných punčocháčích, z čehož mám   jakési trauma do dneška. Film ukazuje fascinaci   obrazem a jeho klamnou opravdovost, což vystihuje   následující filmový nápad: zvětšeniny   snímků vraždy zpočátku poskytují prchavou   jasnost, která se vzápětí ztrácí. Jak   říkáme na severu Čech: špica.
ELEONORA
Hodnocení: 9 / 10
Přidáno: 7.4.2008
David Hemmings
mne po shlédnutí tohoto filmu již v žádné   roli tak neuchvátil. Je to jeden z filmů, které   MUSÍTE vidět alespoň dvakrát. Při prvním   shlédnutí vám to prostě mozek nestačí, tedy   průměrnému divákovi, kterým já určitě   jsem, brát. Zvětšeninu bych dovolila nazvat   filmem téměř kultovním, alespoň v letech, kdy   byl natočen.
Ela
Hodnocení:
Přidáno: 20.1.2008
Tohle je přesně jeden z filmů plných   scén,které jsou pro většinu diváků naprosto   nepochopitelné a u kterých je otázka,zda jde o   vyumělkovaný kýč nebo geniální metaforu   prakticky nezodpověditelná.Já se popravdě   řečeno nepřikláním ani k jedné   vaiantě,protože si nemyslím,že bych pointu   Zvetšeniny pochopila tak dokonale,abych mohla   pronášet černobílé soudy.Každopádně ale   můžu říct,že jde o počin přinejměnším   zajímavý.
weitinger
Hodnocení: 5 / 10
Přidáno: 20.1.2008
Další z plejády přeceňovaných filmů   přelomu šedesátých a sedmdesátých let,   vyprávějící podivnou formou „Jeden den ze   života londýnské bohémy“. Na můj vkus je   přespříliš vyumělkovaný /ovšem na jeho   obranu třeba podotknout, že se odehrává v   "ryze" uměleckém prostředí módního   showbyznysu/, chaotický, tichý a herecké   výkony? Nevšiml jsem si /že by ty dvě   vřeštící fanynky?/. Kromě na plátně dvě   hodiny excelujícího Davida H., to byl výkon   /ale opět bych nepřeceňoval /.
Ještě na   okraj. Ty dvě legendární scény /jednak   „tenisové kurty“ a jednak scéna milování   se v jakémsi papírovém koberci/ byly do filmu   vpraveny naprosto násilně a nevhodně, kdoví   proč. Že by na dokreslení zmatku,   prostupujícího celé veledílo?
Mlapiska
Hodnocení: 9 / 10
Přidáno: 16.1.2008
V žádném případě si nemyslím (jako kolega   Rosomák), že se na tomto filmu podepsal věk.   Možná ano, ale určitě ne v tom negativním   slova smyslu. Naopak, něco takového se dneska   už netočí. Film má pomalé tempo, které mě   však nenudilo. Atmosféra 60. let je působivá,   nakouknutí do různých sfér londýnského   umění také. V podstatě se ani nedá říct,   že v tomto filmu šlo o tu vraždu.
efCZa
Hodnocení: 8 / 10
Přidáno: 16.1.2008
tento film je opravdu těžké hodnotit. proto   bych doporučovala zhlédnout a zapřemýšlet o   tom. V podstatě se jedná o sondu do   života(těžko můžu napsat do povahy, nebo   možná do duše) fotografa, zhýčkaného a tak   nějak pokřiveného prostředím, kde se   pohybuje.
 

10 filmů, které komentovali někteří uživatelé co tento film
minih28549minih28549Krokodýl (2000) [Video] 
Crocodile n
minih69944minih69944Tisíc a jedna noc (2006) [TV seriál] 
1001 gece n
minih148862minih148862Vraždy na domácí frontě (2013) [TV film] 
Murder on the Home Front n
minih74948minih74948Probudím se včera (2012) 
Probudím se včera n
minih30458minih30458Dorotej (1968) 
Dorotej n
minih115854minih115854Šťastná (2013) 
Šťastná n
minih138770minih138770Mistress America (2015) 
Mistress America n
minih8367minih8367Hněv (1977) 
n
minih43783minih43783Cizinec (1946) 
The Stranger n
minih24481minih24481Roztržka (1956) 
n


Hodnocení:n12345678910
Zvětšenina (1966)Projekt - 100/2003Zvětšenina (1966)Zvětšenina (1966)
Český lev Oscar

Filmová databáze v číslech

Filmů: 190499
Osobností: 697748
Fotografií: 763807
Plakátů: 376379
Obsahů a biografií: 178209

Poslední komentáře

Město v obkličení (2010)

Město v obkličení
Tentokrát si hongkongská   ikona akčních filmů v   podobě Bennyho Chana vzala na   paškál americké superhrdiny   a superpadouchy s   více >

Autor: martin.stusak.9 | Hodnocení: 6 / 10

Na nože: Glass Onion (2022)

Na nože: Glass Onion
Zajímavý film ala Agáta   Christie. James Bond pomalu   rozmotává klubíčko   vztahů, příležitostí a   motivů až se dostane k   samotnému vrahovi. Hodně   mně to připomíná film Zlo   pod sluncem.

Autor: red.mann | Hodnocení: 7 / 10

Brýle (1969) [TV inscenace]

Brýle
Při patnáctiminutové   stopáži se určitě nedají   čekat velké zázraky a   vodopády humoru a tahle   televizní mikrokomedie není   rozhodně více >

Autor: klasifikátor | Hodnocení: 6 / 10

Na nože (2019)

Na nože
Chyba. Omylem napsaný   komnet.***********************   ******************************   ******************************   ******************************   ************

Autor: red.mann

Teorie všeho (2014)

Teorie všeho
Hnus! Dělá se mi z toho   špatně. Leda tak k zeblití.   Další snímek, který nám   předhazuje něco co vůbec   vidět nemusíme.

Autor: kruhyyy | Hodnocení: 1 / 10