Duben
ohodnotit

2001: Vesmírná Odysea

2001: A Space Odyssey

Žánr:
Rok:
1968
Délka:
139 minut
Premiéra v ČR:
27.3.2014
Popis / Obsah / Info k filmu 2001: Vesmírná Odysea
Poté, co byl objeven záhadný artefakt pohřbený pod Lunárním povrchem, vydalo se lidstvo, za pomocí inteligentního superpočítače H.A.L. 9000, vypátrat jeho původ...

Hudba:

Gayaneh Ballet Suite - (Aram Khatchaturian) Tthe Leningrad Philharmonic Orchestra
Atmospheres - (György Ligeti) Southwest German Radio Orchestra
Lux Aeterna - (György Ligeti) The Stuttgart Schola Cantorum
Requiem - (György Ligeti) The Bavarian Radio Orchestra
The Blue Danube - (Johann Strauss II) The Berlin Philharmonic Orchestra
Thus Spake Zarathustra - (Richard Strauss) The Berlin Philharmonic Orchestra


Autor: Petrkey

Popis / Obsah / Info k filmu 2001: Vesmírná Odysea
Po dokončení snímku Dr. Divnoláska aneb Jak jsem se naučil nedělat si starosti a mít rád bombu (1963) se Stanley Kubrick rozhodl natočit inteligentní sci-fi. Spojil se proto se spisovatelem A.C. Clarkem a z jeho prací si vybral povídku Hlídka. Ta se stala základem pro scénář k filmu 2001: Vesmírná odysea i pro stejnojmenný Clarkeův román (1965, česky Laser, Plzeň 2008), jež vznikaly paralelně. – Po americké premiéře v dubnu 1968 se snímek setkal s vlažným ohlasem, ale postupně si získával hlavně mladé diváky. – Základním tématem je lidská evoluce a hledání odpovědí na otázky co je člověk, co bylo před ním a co bude po něm. Vyprávění je rozděleno do čtyř kapitol (Úsvit lidstva, Tma-1, Mise Jupiter, Jupiter za nekonečnem) s leitmotivem tajemného symbolu mimozemského života, tmavým monolitem, jenž se na Zemi záhadně objevil v dávnověku kdesi na polopoušti, obývané dvěma znepřátelenými tlupami opolidí. Až když se ho jeden z nich nesměle dotkne a pochopí, že tapíří kost může posloužit k obraně, k práci i k zabíjení, dějiny lidstva se začnou měnit… – Stejný monolit je v roce 2001 objeven na Měsíci a vydává vysokofrekvenční signál k Jupiteru. Tím směrem vyrazí za osmnáct měsíců americká vesmírná loď Discovery One s kosmonauty Bowmanem a Poolem a s hibernovanou trojicí vědců. Všechny operace na lodi řídí počítač HAL 9000; ten také jako jediný zná pravý cíl mise. Později se vymkne kontrole a zlikviduje celou posádku kromě Bowmana, který ho nakonec odpojí. V blízkosti Jupiteru se kosmonaut vydá v modulu na oběžnou dráhu planety a nakonec se ocitne v neoklasicisticky zařízeném pokoji, kde vidí sám sebe stárnout a umírat. V místnosti se náhle zhmotní tmavý monolit a záhy se na posteli, kde muž zemřel, objeví obří embryo – začátek nového života.
-mim-, Filmový přehled 2014


Popis / Obsah / Info k filmu 2001: Vesmírná Odysea
Nejproslulejší a nejdůležitější sci-fi film všech dob. Jeden z mezníků světové kinematografie. S oblibou citovaný, ale také parodovaný, nestárnoucí zdroj inspirace mnoha režisérů. Zkrátka 2001: Vesmírná odysea. Mistrovské dílo režiséra Stanleyho Kubricka a spisovatele Arthura C. Clarka z roku 1968 se díky Projektu 100 koncem března vrací do českých kin. Absolvujte takřka tříhodinovou fascinující pouť vesmírem – „za nekonečno a dál".

Premiéra digitální, restaurované verze filmu 2001: Vesmírná odysea v rámci letošního Projektu 100 se odehraje 27. března ve 20 hodin v Městské knihovně v Praze.
AČFK 3.2014


Popis / Obsah / Info k filmu 2001: Vesmírná Odysea
2001: Vesmírná odysea
Symbolická pouť člověka od jeho zvířecích počátků přes dobývání vesmíru a konflikt s umělou inteligencí až po přechod na vyšší rovinu existence. Tak by se dal stručně popsat snímek, při jehož natáčení Kubrick v roce 1968 téměř dvojnásobně překročil rozpočet a připravil MGM o tehdy enormních 10,5 milionu dolarů. Jím inscenované obrazové a hudební kompozice se nicméně následně natolik zapsaly do západní popkultury, že vyvolaly více citací, odkazů a parodií než jakýkoli jiný kus celuloidu v historii kinematografie. Zlí jazykové přesto dodnes nepřestávají tvrdit, že by se náklady studiu jen těžko vrátily (dokonce několikanásobně), nebýt hipíků, abstraktní cesty „za nekonečno a dál" a skutečnosti, že vstupenky do kina byly v roce 1968 levnější než psychedelické drogy, l když dnes se nad některými odhady tehdejších futurologů už jen usmíváme, realismus trikových sekvencí a filmem nadhozené otázky jsou na druhou stranu stále fascinující.
Vesmírná odysea je film, který musíte vidět na plátně ze sedmdesátimilimetrové kopie, abyste ho plně docenili, DVD ale poslouží jako přijatelná náhražka. Jediným bonusem je sice jen trai-ler, který diváka doslova zahltí záplavou barev, zato vlastní obrazová kvalita je díky pečlivé rekonstrukci kopie na pětatřicet let starý film vskutku fenomenální. Nový více-kanálový mix místy překvapí solidní prostorovos-tí ozvučení původní kopie. Snad jen hudba někdy burácí příliš mohutně na úkor tichých dialogů.


Popis / Obsah / Info k filmu 2001: Vesmírná Odysea
Kubrickův patrně nejznámější film vznikl ve spolupráci se spisovatelem Arthurem C. Clarkem. Do té doby nevídané speciální efekty, jejichž natáčen(trvalq přes jeden a půl roku, znamenaly vysoce stylizovanou podíva-nou a nezapomenutelný vizuální zážitek. Vesmírná odyssea je ale dodnes také jedni z mála „seriózních" sci-fi filmů. Podle mnohých jde o jedno ze zlomových děl filmové historie. Přinejmenším majestátní záběry vesmír-ných lodí, které jsou doprovázeny Straussovým valčíkem Na krásném modrém Dunaji, se do ní jednou provždy zapsaly zlatým písmem.
TotalFilm 2000/2/37,

Dva druhy opic, podobných člověku, mezi sebou bojují o přístup ke zdroji vody. Jednoho dne za úsvitu se před jeskyní jedné tlupy objeví neobvyklý objekt: tmavý, pravidelný monolit neznámého původu. Pod jeho vlivem vůdce tlupy objeví, že kosti lze použít jako nářadí nebo zbraň. Když si to členovo tlupy uvědomí, zaženou od zdroje konkurující tlupu a zabijí jejich vůdce. Američan dr. Heywood letí na Měsíc, protože tam byl objeven tajemný předmět. Během konference docházejí vědci k závěru, že nový objev musí být načas přísně utajen, aby bylo lidstvo uchráněno před kulturním šokem, protože nalezený předmět je patrně mimozemského původu. Tajemným předmětem je černý monolit... 0 osmnáct měsíců později se směrem k Jupiteru vydává výprava. Kromě pěti kosmonautů je součástí posádky také supermoderní počítač HAL-9000. Kosmonauti vyplňují svůj čas tím, že vykonávají rutinní činnosti, hrají šachy s Halem a dělají fyzická cvičení. Podle omylu, kterého se HAL dopustí, usoudí kosmonauti, že patrně nepracuje, jak by měl, a rozhodnou se, že jej vypnou. Počítač však pochopí úmysly lidí. Postupně zabije čtyři lidi a teprve Bowmanovi - jedinému, který přežije, se podaří zvítězit nad strojem. Bowman opouští „Discovery" v kosmické kapsli. V dálce krouží tajemný monolit. Když se k němu kosmonaut přiblíží, je vtažen do tajemného časoprostoru Absolvuje bleskurychlou cestu skrze tři různé rozměry. Pozoruje evoluci vesmíru a země. Ke konci své neobyčejné cesty se Bowman ocitne v tajemné místnosti, kde postupně sleduje sám sebe, jak stárne, až se nakonec změní v lidské embryo, které směřuje prostorem k Zemi.
Projekt 100

Snímek začíná několik milionů let v minulosti scénou - pro některé diváky nesrozumitelnou z doby úsvitu lidstva. Jakýsi vegetariánský lidoop, žijící zpočátku mírumilovně mezi ostatními zvířaty, se náhle stane masožravcem a bojechtivým předchůdcem člověka, dychtícím a připraveným zabít souseda při obraně svého teritoria. Kosmickou porodní bábou této proměny je záhadný černý monolit. Monolity jsou vlastně protagonisty filmu: objevují se, aby člověku nabídly dobro i zlo, jak obojí představuje kost jakožto zbraň a nástroj zároveň - kost, jež triumfálně vyhozená do vzduchu rozjásanou opicí válečníkem, mění se na kosmický koráb a majestátně se blíží k vesmírné stanici na Měsíci. Ocitáme se tak v roce
Kino AERO


Nový publicista:
Nelíbí se vám tento obsah? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište


Hodnocení:n12345678910

Podobné filmy

2010: Druhá vesmírná odysea (1984)

 2010: Druhá vesmírná odysea (1984)
2010: Druhá vesmírná odysea n
2010
Žánr: sci-fi
Země: Spojené státy americké
Režie: Peter Hyams

(pokračování)

TV Program

ČT1 - A na tu kytaru už nesáhneš (19...

09:45 - 10:10

21 minut již uběhlo
4 minut zbývá do konce

ČT2 - Planeta pokladů

09:25 - 10:15

41 minut již uběhlo
9 minut zbývá do konce

NOVA - Kriminálka Anděl (2008) [TV se...

09:40 - 10:55

26 minut již uběhlo
49 minut zbývá do konce

Prima - Polda (2016) [TV seriál]

09:20 - 10:30

46 minut již uběhlo
24 minut zbývá do konce

Český lev Oscar

Filmová databáze v číslech

Filmů: 190567
Osobností: 697848
Fotografií: 763986
Plakátů: 376597
Obsahů a biografií: 178284

Poslední komentáře

Jak chutná smrt (1995)

Jak chutná smrt
Pokus o psychologický   thriller v režii Milana   Cieslara nemohl dopadnout   jinak, než jako řádnej   průser. Bohužel jsem nečetl   předlohu více >

Autor: topipig | Hodnocení: 2 / 10

Mrtví muži nenosí skotskou sukni...

Mrtví muži nenosí skotskou sukni
Na tenhle film se dá dívat   pod různými zornymi úhly a   podle toho ho i hodnotit. Carl   Reiner byl většinou zárukou   docela originální podívané více >

Autor: klasifikátor | Hodnocení: 8 / 10

Body Bags - Historky z márnice (...

Body Bags - Historky z márnice
Proč tak nízký hodnocení   na jiných stránkách? Dyť   je to celkem velká kultovní   klasika devadesátek...

Autor: svitani

Sud (1998) [TV epizoda]

Sud
Spíš nadprůměrnej díl,   ale pobavilo duo Ničitel &   Vraceč určitě   přejmenování Kelso na Blbso   to mě rozbilo! Holt párty se   sudem piva se nakonec vyvinula   drobek jinak.

Autor: FLA | Hodnocení: 7 / 10

Erikova první práce (1998) [TV e...

Erikova první práce
Díl začne normálně, pak to   jede na plný plyn. Poté co   Eric Forman získá práci ve   Fatso Burger a nemá na nic   čas, nestíhá ani párty   více >

Autor: FLA | Hodnocení: 8 / 10