Duben
ohodnotit

2001: Vesmírná Odysea

2001: A Space Odyssey

Žánr:
Rok:
1968
Délka:
139 minut
Premiéra v ČR:
27.3.2014

Komentáře k filmu 2001: Vesmírná Odysea

Řadit dle:  Bodů uživatele  |  Od nejnovějších  |  Hodnocení
Počet komentářů k filmu: 48
klasifikátor
Hodnocení: 9 / 10
Přidáno: 7.5.2020
Tohle je pro mě jeden z   nejlepších scifi filmů   jaké jsem kdy viděl. Je to   strhující a na dobu svého   vzniku zcela jedinečná   podívaná natočená podle   skvělého scėnáře   velikána scifi A. C. Clarkea.   Režisér Stanley Kubrick   projevil velký cit pro detail   a taktéž pro vdodné   obsazení. Když se na to   dneska člověk dívá a   uvědomí si, že je to pře   50 let starý film je to....
SvoKar
Hodnocení: 2 / 10
Přidáno: 26.9.2011
Triky na svou dobu   ucházející, ale upřímně   nechápu, čím je film tak   kultovní. Ani ten konec jsem   nějak "nepobral"...
curil
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 9.3.2012
Bezkonkurenčně nejlepší z   Kubrickových filmů.   Vzpomínám na letní kino v   roce 1969, kdy byla   souběžně promítána   přehlídka filmů z festivalu   v Karlových Varech.   Neskutečný zážitek!!!   Dnešní rádoby znalci a   rozmazlení fracci   digitálním triky a   všemožnými filmovými   kouzly nedokážou takový   film pochopit a ocenit.
clara.bow
Hodnocení: 9 / 10
Přidáno: 9.3.2012
Sci-fi v tehdejší době a   takto režijně pojaté mělo   velký úspěch a dle mého   názoru patří k tomu   nejlepšímu, co Kubrick   natočil
MARi0
Hodnocení: 8 / 10
Přidáno: 13.3.2014
2001: Vesmírná Odysea
Patří mezi 501 filmů,   které musíte vidět.
Nominace na Oscara v roce   1969 za Nejlepší výpravu a   dekoraci, Nejlepší režii a   Nejlepší původní   scénář.
Oscar v roce   1969 za Vizuální efekty.
Stanley Kubrick je prostě   génius. Každý jeho film byl   něčím tak speciálním, že   se o kvalitách nedá prostě   diskutovat. Ať už   "Spartakus",   "Dr. Divnoláska aneb Jak   jsem se naučil nedělat si   starosti a mít rád   bombu", nebo třeba   "Mechanický   pomeranč". A Vesmírná   Odysea není výjimkou.   Uznávám že to bylo   zdlouhavé, ale to prostě   být muselo, aby to podrthlo   tu nekonečnost vesmíru. A   uznávám že ne vše jsem   pochopil, ale to také tak   muselo být, protože celý   náš život pochopit prostě   nelze. Nadčasová sci-fi   která bude aktuální i za   sto let a o které se už dnes   učí (aspoň já měl A. C.   Clarka v povinné četbě k   maturitě). Dnes se mluví o   Kubrickově nástupci o   Terrencovi Malickovi, jehož   "Strom života" měl   být nejspíše něco jako   2001: A Space Odyssey. Ale   Kubricka už prostě nikdo   nepřekoná, a já tak ani   nemám důvod sledovat   žádné pokračování...
FLA
Hodnocení:
Přidáno: 18.11.2011
Audiovizuálně brilantní   dílo: nádherná hudba,   střih, triky, kamera a   další. Ale po obsahové   stránce hrůza a nuda.   Nedivím se že po první   projekci řada lidí označila   film za špatný což se   Kubricka dotklo a řekl, že   to lidi nepochopily. Věřím   že to bylo pracné a těžké   natáčení a hodně drahé,   ale já to nepochopil taky.   Promiň Stanley,,,,
martin.stusak.9
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 12.4.2019
Po objevení tajemného   artefaktu pohřbeného pod   měsíčním povrchem se   lidstvo vydá na cestu k   nalezení svého původu s   pomocí inteligentního   superpočítače HAL 9000.   Stanley Kubrick zhmotnil   fantazii literárního autora   sci-fi Arthura Charlese Clarka   tak dokonale a mistrovsky, že   je snad už nadobro   nepřekonatelný. Nejedná se   o žádný dobrodružný   popkornový sci-fi snímek,   jak by si mnohý mohl   představovat. Daný příběh   svým způsobem představuje   sbírku abstraktních pojmů   týkajících se lidského   pokroku, snahy a objevování.   Jde o to, že se člověk   snaží definovat sám sebe   prostřednictvím metafory   vesmírného cestování. S   každým monumentálním tahem   směrem nahoru či dolů se   projevuje určitá myšlenka a   to od prologu na úsvitu   člověka, kde rané lidi   využívají sílu   základních nástrojů ve   formě kostí, až po cestu,   která osvětlí temná   tajemství Jupitera. Prolog je   záměrně zlovolný. Má   ukázat odvrácení   soupeřících kmenů a   odhalit nepřátelství   člověka k člověku.   Podobný souboj později   nastane mezi člověkem a   umělou inteligencí.   Vizuální stránka a tempo je   taktéž záměrné.   Vyvolává tak dojem, že   každý záběr je koncipován   jako pojem lásky,   trpělivosti a myšlení.   Umělecká vize je   přizpůsobena revolučním   technikám speciálních   efektů a na rok 1968 nelze   jinak, než smeknout klobouk.   Stanley Kubrick vlastně   dělal to samé, co v   současné době dělá James   Cameron. Vznikla   nejinteligentnější   vesmírná opera, která   nestárne a stále budí   nadšení po všech   stránkách. Příběh jako   takový se zdá být   nesmělý, krátký a bez   nápadů, ale tady jde hodně   o hloubku myšlenky a dá se   říct, že ne každý se do   patřičné hloubky ke   správnému uchopení dokáže   ponořit. Vizuální vjem   představy nekonečna je už   jen vrcholem toho všeho. Při   závěrečné scéně, kde je   v kontrastu se zeměkoulí   plod dítěte, už zbývá   jenom zatleskat. Nekonečno a   koloběh života. Pojítkem je   tajemný monolit. Zkrátka a   dobře, jedná se o snímek   vizionářský a velice   inteligentní. A v tom je   stále jedinečný.
pataamat
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 29.3.2009
Tento film je jednoducho kult,   nadčasový, dokonalý od   začiatku do konca, brilantný   každý detail. Bravooo Mr.   Stanley Kubrick.
M.A.G.
Hodnocení: 3 / 10
Přidáno: 1.3.2012
Co to jako bylo................
.....nepochopil jsem.
Přečetl jsem si tady   pár komenářů ( né teda   všechny, ale přesto ) a   nechápu, co se vám tom filmu   tak moc líbí.
Za   první jsem nepochopil na   začátku ty dvě minuty nebo   tři ( teď nevím přesně ),   při kterých jsem si myslel,   že mi nefuguje mašina - už   jsem to chtěl vyhodit a ono   to najednou začalo.Pak to   bylo docela v poho, ale   zbytečně moc zdlouhavé, no   dvakrát jsem u toho   usnul.Musel jsem si to vrátit   zpátky, abych věděl, která   bije.Zjistil jsem, že to bylo   zbytečné, tam bylo pořád   to samé.
Pořád jsem   čekal ( dost lidí ten film   obdivuje ) na něco prostě   supr....nic tam nebylo.Ten   konec taky trapný.
Dávám sice za tři, ale   to jenom proto, že uznávám   triky z roku výroby, jinak   bych to DVD s tím filmem   vyhodil z okna.
Sorry,   ale je to můj názor!!!
Jako žrout sci - fi mi   tento brak nic neříká.
petrusmev
Hodnocení: 9 / 10
Přidáno: 7.4.2009
Ohromná vizuální podívaná   s dokonalými efekty   nádherně doplněná   klasickou hudbou. Po stránce   obsahové film originálně   provokuje divákovu fantazii,   záměrně dává víc otázek   než odpovědí, nechává na   každém, ať si domyslí   možnosti vývoje a smysl toho   všeho. Tím se stal kultem a   základnou a inspirací pro   mnoho dalších sci-fi.   Myslím, že klíčem k filmu   je scéna, kdy se letící   kost jako nástroj objevený   opicí změní na vesmírnou   raketu, a stejně jako si   opice těžko dovedla   představit něco takového,   tak si my těžko   představíme, co se stane po   podobném vývojovém skoku.   Ale přemýšlet, snít a   točit o tom filmy můžeme.
prvosenka
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 12.3.2012
2001: VESMÍRNÁ ODYSSEA

Film Stanleyho   Kubricka není typickým   sci-fi filmem. Byl natočen v   roce 1968 a působí spíš   jako vizuální propletenec   nejrůznějších příběhů   a žánrů. Je tak jednoduše   až komplikovaně složitý,   že běžného diváka   dokáže dokonale zmást. Ve   filmu podstatě nejde o   žádný příběh, jde o   jakousi bizarní vizuální   esej na téma vývoj,   budoucnost, vesmír a lidé.   Film nejde cestou prostého   vyprávění příběhu, on   jej jen napodobuje ve   strhující hře tvarů, barev   a hlavně zvuků, přitom   neztrácí nic ze své   znepokojivosti a sugestivity.   Napětí, když slyšíte jen   zrychlený dech, je mnohem   opravdovější než jiné   typické umělecké projevy.   Samotný příběh je   upozaděný, dost jednoduchý,   ale je neskutečně   rozvláčnělý. Je doplněn   úžasnými vizuálními   efekty, které opravdu   působí zbytečně   zdlouhavě. Tanec hvězd a   kosmické lodi uprostřed   nekonečného vesmíru je   naprosto úchvatný a opravdu   působí nekonečným dojmem   stejně jako okolní   nekonečný vesmír. To není   film, to je vesmírný balet.   Rozhodně je to film, na   který musíte mít tu   správnou náladu, abyste byli   ochotni akceptovat relaxační   pohodu a lehkost a zároveň   velikost celého díla. Do   dnešní uspěchané doby se   tento pomalu plynoucí obraz   změn a vývoje od úsvitu   lidstva až po plakát s   lidským plodem a nápisem   "Ultimate trip",   který naprosto dokonale   vystihuje toto stěžejní   dílo sci-fi, příliš   nehodí. Předlohou k filmu   byla kniha A.C.Clarka a   obecně se tvrdí, že bez   znalosti této předlohy se   nedá film úplně pochopit.   Obávám se, že mnozí   diváci film úplně   nepochopí ani tak, a to   včetně mně. Jenže   Vesmírná Odyssea přesto   nestárne, a to proto, že   není jednoduchým opisem   sci-fi předlohy, ale   svrchovaným uměleckým   dílem, které přesahuje   hranice žánru sci-fi.   Dnešnímu divákovi se může   jevit Vesmírná Odyssea   líná, zbytečně poklidná,   až antidramatická, ale její   skutečné kouzlo dřímá pod   povrchem děje a činí z něj   jeden z nejvýznamnějších   filmů historie. Tohle dílo   kráčí ve šlépějích   nejlepší tradice umělecké   fantastiky. Je a zůstane   nadčasovým, ryze vizuálním   zobrazením věčnosti.
PORTER
Hodnocení: 2 / 10
Přidáno: 6.4.2013
Pro mě absolutní nuda.Pomalu   táhnoucí se děj ,chvílemi   nudná hudba jak někde v   opeře.Visuálně docela   dobrý na tu dobu ale jinak   jsem to vydržel asi 40 min a   pak jsem to vypnul,hrozný   psycho sci-fi.
enejčel
Hodnocení: 2 / 10
Přidáno: 14.2.2015
Pokud se ptáte, proč je   tento film tak vysoko hodnocen   ikdyž je to totální blbost,   tak jste na tom stejně jako   já.
Stanley Kubrick je   hodně uznávaný režisér,   při tom jsem od něho   neviděl jediný film, který   bych dokoukal a tento paskvil   je ten nejhorší z jeho   kariéry.
Nudná   nezáživná ptákovina s   debilní kamerou a nesmyslně   dlouhou dvouminutovou úvodní   pasáží, kde jenom čumíte   do černé obrazovky.
Tolik zbytečných   záběrů jsem u jiného filmu   snad ještě neviděl. Pasáž   s opicemi by se dala v klidu   sestřihat do dvou minut a pak   to přihlouplé snímání   vesmírné lodi, kde si ji   dvacet minut prohlížíme.   Herci mě vůbec nezaujali a   příběh? Tento film žádný   nemá. Prostě blbost a   upřímně nechápu, jak se   někomu může tento film   líbit.
superfilmar
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 10.3.2012
Stanley Kubrick byl mistr a   tímhle filmem mi to dokázal.   2001 je prostě naprosto   neskutečná sci - fi, která   psala dějiny žánru. A   kromě toho má na svou dobu   také luxusní digitální   efekty, které mě uchvacovaly   celou dobu. Ty vesmírné   záběry jsou sice dlouhé,   ale naprosto bombastické,   líbilo se mi, jak se to   střídalo s hranými   pasážemi. Herecké obsazení   je velmi dobré a příběh   má také hodně co   nabídnout. Velmi dobrý byl i   prehistorický úvod a úplný   závěr. Od filmu jsem prostě   ani na chvíli nemohl   odtrhnout oči, strašně mě   to uchvátilo, je to   napínavé a film nemá   jediné slabší místo. Sice   jsem pár věcí nepochopil,   ale nevadí, nejsem sám.   Neskutečný je i výborný   hudební doprovod a práce   kamery. A že se valčík   nehodí do sci - fi filmu? Ale   hodí a jak. Jasných 100%.
Lynette
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 11.3.2012
Perla :-))
Film předčil moje   očekávání. Na tu dobu   opravdu moc vydařené, abych   pravdu přiznala, je to lépe   natočené než dnešní   sci-fi filmy, prostě   nadčasové dílo. Navíc je   to i k zamyšlení. Konec jsem   sice pochopila až po delším   přemýšlení, nicméně   velmi mě překvapoval   hudební doprovod, nikdy bych   si nemyslela, že to s tímto   tématem a žánrem přesto   půjde tak krásně dohromady,   vlastně mi to přišlo moc   originální a zajímavé dát   jako hudební vložku ke   kosmickému letu světoznámou   skladbu krále valčíků   Johanna Strausse ,,Na   krásném modrém   Dunaji".:-)Nemohu jinak   ohodnotit než známkou   nejvyšší 10/10.
Robinson
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 23.4.2011
Nedávám plnej počet jen   proto, že je to klasika, ale   protože je to vážně   dokonalej film. Absolutně mě   šokoval vizuálním   zpracováním, to vypadá   parádně i na dnešní dobu a   připadá mi neuvěřitelné,   jak to mohli tenkrát   dokázat. Vážná hudba,   neskutečně pomalé a   zdlouhavé záběry, skvěle   to do sebe zapadá. Možná   jsem spoustu věcí   nepochopil, ale i proto se na   to určitě podívám   víckrát. A už to tu nebudu   prznit svým komentářem. To   se musí vidět!
charlie1612
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 29.8.2009
2001
Vizionářský film založený   na myšlence vnější   implementace a řízení   vývoje života ve vesmíru   nějakou jinou velmi vyvinutou   civilizací. V době svého   vzniku naprosto ojedinělý, i   když tehdy i filmovými   magnáty MGM nepochopený,   mistrovský kus. Jeho   sledování sice vyžaduje   trpělivost, ale ta je bohatě   odměněna. Střih, kdy kost   vyhozená lidoopem do vzduchu   se promění v kosmickou   stanici podobného tvaru, je   jedinečný. Jen bych rád   upozornil některé   kolegy-diváky, že kniha   vznikla zpracováním   scénáře - film byl tedy   natočený dříve.
Xpojntman
Hodnocení: 8 / 10
Přidáno: 4.3.2016
I když ten film je trochu,   trochu moc dlouhej a podle mě   i trochu přeceňenovanej, tak   svý kvality rozhodně má. Vo   tom jako žadná.
Pardal
Hodnocení: 9 / 10
Přidáno: 22.9.2006
Jedna z nejkultovnějších a   nejdiskutovanějších sci-fi   všech dob, si svoji pozici v   síni slávy zcela jistě   zaslouží...
Ten skok   od zrození člověka po   kosmické lodě je skvělý, a   valčík v mezihvězdném   prostoru naprosto   nezapomenutelný, navíc si   člověk nemůže nevšimnou   že spousta věcí, které se   ve filmu objevuje nemá v   dnešní době daleko od   reality...
Kubrickovské pomalé   tajemné vyprávění k   nekonečně temnému vesmíru   skvěle sedí...
Tom_Hardy
Hodnocení: 4 / 10
Přidáno: 4.9.2007
Nejušlechtilejší nuda,   kterou jsem kdy viděl. Film   je věrným přepisem knihy.   Jelikož však samotnou   předlohu považuji za   zdlouhavou a dějově   průměrnou, nemůžu mít ke   snímku, který jí věrně   vystihuje, nijak vylepšený   postoj...
JVSoolen
Hodnocení: 7 / 10
Přidáno: 5.9.2007
www.classic-movies.blog.cz
Klasika, kterou jsem   nepochopil. Mediatativne   plynouci film podbarveny jak   Starussovymi valciky, tak   silne scifistickou hudbou   neznameho autora. A   nezapomenutelna (protoze byla   k nepreziti) scena pruletu   hvezdnymi branami.
cerfik
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 24.10.2014
Stanley Kubrick je filmový   genius a jen málo z jeho   filmů se dá hodnotit méně   než 100% a mezi ně tohle   dnes již kultovní dílo   nepatří. Na tehdejší dobu   prostě neuvěřitelné   záběry, které nepůsobí   směšně ani dnes v době   digitálních super efektů.   Ale to nevyřčené tajemství   mě pudilo až jsem si pustil   i pokračování (už ne od   Kubricka) a kupodivu jsem se   obrovského zklamání   nedočkal, ale tohle málo co   překoná. Snad jen   Tarkovského Solaris má tu   sílu ve vás probudit cosi   neznámého a magického, kde   nevíte čí jste.
CyberMageFroll.LF
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 8.8.2004
Klasika sci-fi
Nesporná klasika v žánru   sci-fi. I když je mi jasné,   že film neosloví každého a   lze mít k němu výhrady, já   osobně ho považuji za   geniální.
davidek
Hodnocení: 9 / 10
Přidáno: 6.4.2006
Jeden z nejlepších   Kubrikových filmů. Navíc   nádherná muzika.
Peykka
Hodnocení: 9 / 10
Přidáno: 3.12.2012
Je pravda, že film je opravdu   velmi náročný na   zhlédnutí. Musíte mít   nervy a ducha náročného   diváka. Celkově je děj   nezajímavý, ale právě tady   uplatníte známou formuli -   čtení mezi řádky! To je   jediné východisko..Když se   nad tím zamyslíte, snímek   je fascinující, klobouk   dolů před Kubrickem, který   dokázal stvořit něco   takového v 70. letech   minulého století. Efekty   jaké byly zde, by si   zasloužily provedení ve 3D,   škoda, že se toho Kubrick   nedožil. Jeho filmy jsou   tvrdými oříšky a Stanley   Kubrick je pro mě pojem.   Devítku dávám pouze za   zdlouuuhavé pomalé scény,   které vážně nudily, to se   opravdu nedalo. Vyzvedla bych   naopak Straussovu hudbu,   která dodala mystickou   atmosféru.
Cllementine
Hodnocení:
Přidáno: 27.6.2008
Co si o tom mám myslet? Je to   snad nudná přeceňovaná   triková podívaná, nebo   nejklasičtější z   klasických děl světové   kinematografie? Snad kvůli   knize, která je základem   celého filmu bych se   přiklonila k kladnému   hodnocení. Byla to jedna z   prvních opravdových knih,   kterou jsem četla a zanechala   ve mně hlubokou stopu. A   proto také asi není snadné,   pro někoho kdo knihu nečetl,   pochopit základní myšlenky   filmu a naprosto podstatné   souvislosti. Slova jsou   nahrazena dlouhými záběry   lodi či sekvencemi bez obrazu   doprovázené jen vážnou   hudbou, která je ale   úžasná a k filmu dokonale   pasuje. Děj nabere spád až   asi po hodině, ve které se   téměř nic nestalo. Ale pak   to všechno začne...od scény   s vypojováním počítače   přes cestu napříč   galaxiemi až po závěr v   hotelovém pokoji jsem nemohla   odtrhnout oči...Zřejmě mi   nepřísluší hodnotit tento   rozporuplný film, nejsem   ještě tolik znalá abych   mohla posoudit jeho kvality,   ale něco ve mně přece   zanechal.
Strength
Hodnocení:
Přidáno: 13.5.2007
Čekala jsem na to dlouho,   abych se podivala na Odyseu,   při shlédnutí jsem asi tak   dvakrát usnula, ale jinak to   celkem šlo.:-) Je pravda, že   volba hudby do tohoto filmu je   naprosto úchvatná. Jen jsem   trochu nepochopila ten   začátek, kdy tam byli ty   opice, ale budiž. Je to film   od Kubricka a to znamená, že   je to klasika.
artcrime
Hodnocení: 6 / 10
Přidáno: 23.2.2005
pro meto je moc scifi.neb   neholduju tomudle zanru tak mi   to prislo rozvlekly a   nudny..nehledic nato ze se   prvni pulhodinu ve filmu   nereklo ani slovo
Hakamiah
Hodnocení: 9 / 10
Přidáno: 26.6.2011
Tento film je právem   považován za kultovní.   Vizuální zpracování je   skvělé, příběh   dechberoucí. Jeden z mála   filmů, kde předlouhé scény   nenarušují plynutí filmu.
wawer
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 28.12.2006
dokonalá hudba, neskutečná   atmosféra a na svoji dobu   neuvěřitelné vizuální   triky, ale také nepochopený   děj, kdo tvrdí že děj   pochopil tak lže   (předpokládám že se o to   nikdo nebude ani pokoušet).   To proto že se film se od   momentu kdy začne HAL dělat   chyby prostě pochopit nedá.   To mě přivedlo k tomu že   sem si přečet knížku,   která byla napsana později   než vznikl film a která děj   značně rozvijí, vysvětluje   a upravuje tak že je   snadněji pochopitelny, což   ovšem tak uplně neplati o   zavěrečne pointě, tu nechť   si každy vyloži jak chce,   protože možna nastane   situace kdy bude co člověk   to nazor
Majda88
Hodnocení:
Přidáno: 15.1.2009
Film jsem viděla dvakrát,   ale z konce nejsem vůbec   chytrá. Nejednoznačnost je   podle mého až příliš   velká. Co člověk, to   názor, co to má znamenat, co   nám tím chtěl říct. Konec   konců, ani spisovatel, který   tuto knihu napsal neřekl, o   čem je, co znamená, jaké   má poselství. Od vypnutí   Hala jsem naprosto ztracená a   nedokážu si odůvodnit   vlastně žádnou scénu.
To však filmu na ničem   neubírá. Divák aspoň nad   ním dlouho přemýšlí, a   myslím, že právě tohle   Kubrick chtěl. Vizuálně je   velmi dobrý, a vzhledem k   roku výroby se zdají efekty   až neuvěřitelné. Kubrick   natočil skvělý film, s   úžasnými efekty,   nepřekonatelnou hudbou a   skvělou kamerou.
Musím se také přiznat,   že Halův hlas je úžasně   vystižen, takový chladně   přátelský, mrazilo mě z   něj.
Délka mi   nevadila, ani mi vlastně   nepřišlo, že je to tak   dlouhé.
Ještě   maličkost, neví někdo, co   má znamenat ta přestávka a   následovné nekočné ticho,   které bylo i na začátku   filmu? Má to něco   společného s promítáním v   kině nebo je to umělecký   záměr, který mi měl něco   napovědět?
kaylin
Hodnocení: 7 / 10
Přidáno: 13.5.2007
2001: Vesmírná nuda
Mám rád Stanleyho Kubricka a   jeho filmy jsem viděl   téměř všechny, ale musím   se přiznat, že Odysea mě   dostala. Čekal jsem   skutečně nějaký   přelomový film, který   diváka nadchne i po takové   době, ale bohužel to se   nekonalo. Pro dnešního   diváka, alespoň tedy pro   mě, je film roztahaný,   dlouhý a více méně skoro o   ničem, je to prostě nuda.   Takže 7 bodů, dávám jen   proto, že je to Kubrick a   také proto, že vizuální   stránka je v některých   vážně úžasná.
aspect777
Hodnocení: 1 / 10
Přidáno: 21.7.2010
2001 vesmírná odysea
K tomuto filmu jsem   přistupoval s velkým   nadšením .
Měla by   to být prý meka sci fi   filmů ,ale musím konstatovat   že je to horší než nuda k   uzívání .
Nechápu   chválu kterou tento film   vzbudil ,je to nudná ubohá a   trestuhodná ikona sci fi   ,ostatně jako vše od A. C.   Clarka.
Rostislav.S
Hodnocení: 1 / 10
Přidáno: 27.9.2015
Kubrickovy nové šaty
Jestli je na tomto filmu něco   pozoruhodného, pak je to   postoj nemalého počtu   diváků. Mám totiž   intenzivní pocit, že aby   nebyli za "blbce",   velebí tento nudný a nic   neříkající snímek do nebe   - až kdesi k dráze Jupiteru.   Jako by se snad báli   přiznat, že filmu   neporozuměli.
Mohu   však tyto diváky ubezpečit,   že ve skutečnosti není   čemu porozumět. Veškeré ty   povídačky o tom, že děj   filmu v sobě nese skryté   poselství, jsou tady tím   jediným   "vědeckofantastičnem&qu   ot; - film v sobě totiž   nenese nic, ale opravdu zhola   nic. Toť celé tajemství.  
Protože ovšem už   jednou bylo rozhodnuto, že je   to film "kultovní",   nemůže přece   "náročný" divák   tvrdit opak. Musí neúnavně   chválit a připomínat, že   film je určen výhradně pro   "chápavé" a tím   tedy jasně předeslat, že   kdo by se snad opovážil   cokoliv kritického   namítnout, ten tomu prostě   nerozumí a je kulturním   barbarem. A sebe sama pasovat   do role znalce.
A tak   můžeme číst desítky   recenzí a komentářů,   které stále dokola a dokola   opakují naučené mantry o   čtení mezi řádky, aniž by   nám však kdokoliv prozradil,   co se tedy vlastně dočetl.  
Císař je nahý! A   Vesmírná Odysea je nuda.
-----
Jednu výhodu   však film přece jen má. Na   několika místech ho můžete   klidně o několik minut   posunout vpřed. O nic   nepřijdete. Pokud tedy   nepovažujete černou   obrazovku za kulturní   zážitek. :-)
Salzburg1756
Hodnocení: 7 / 10
Přidáno: 4.5.2012
Po shlédnutí tohoto filmu   jsem začal přemýšlet o   tom, jestli bych si na můj   profil neměl vystavit i   kategorii těch   nejnudnějších filmů. Celý   děj je sice zajímavý velmi,   ale teče a teče tím   nejpomalejším způsobem,   jakým mohl (mohlo by to být   ještě pomalejší, ale   nedalo by se na to již   koukat, Kubrickovi bych to   velmi věřil). Herecké   výkony jako vždy bez   atmosféry, bez životního   nádechu a bez zajímavosti,   jak už to zkrátka u   Stanleyho Kubricka bývá   zvykem. Dvořáková hudba   tomu ani moc nepomohla,   jelikož by se sem hodilo   něco rychlejšího a   svižnějšího, ale to by   Kubrick nikdy nemohl pochopit.   Já nevím, jestli ho mám   vnímat jako špatného   režiséra, uzavřeného   člověka nebo výborného   tvůrce. Zato je expert ve   vytvoření atmosféry celého   obrazu, nehledě na to, kde se   právě příběh odehrává.   Celý příběh bychom mohli   rozdělit na kousky, a vznikla   by z toho velmi zajímavá   galerie. U první scény jsem   si připadal jako debil, když   jsem se hodinu koukal, jak po   zemi běhají dementní   postavy s kostýmem   zmutovaných opic, které si   vyrobili studenti středních   průmyslových škol, když   šli doprovázet své   pětileté sestřičky na   karneval ve školce. Jinak se   to asi říct nedá. Vysoké   hodnocení dávám z toho   důvodu, že už nikdy V   ŽIVOTĚ podobný snímek   neuvidím, a byl to pro mě   nakonec celkem šokující   zážitek.
Dr.film
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 15.1.2008
Poprvé kdy mě u Kubricka   přepadla absolutní   nerozhodnost jak tento film   vlastně ohodnotit. Razantní   a těžkotonážní   záležitost, která svou   nekonečnou zdlouhavostí   dokáže znudit nejednoho   filmového nadšence, a když   připočtu nejasný a   prapodivný závěr začne   vycházet hodně rozporuplný   výsledek. Důmyslný divák   si musí v hlavě srovnat, na   co se vlastně koukal a brát   v potaz všechna pro a proti   filmu. 2001: Vesmírná odysea   není jednoduchý film a pro   "běžného" diváka   je takřka nekoukatelný, už   pro zmiňovanou zdlouhavost   jež sama o sobě půl publika   odradí - bohužel. Nabízí   se tedy otázka, zda má   vůbec cenu dávat pěti   hvězdičkové hodnocení...   já myslím, že určitě, už   proto jak film po technické   stránce předběhl dobu   alespoň o dvacet let dopředu   a pro ohromnou duši, kterou   uvnitř sebe skrývá.
Spider.sk
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 29.10.2007
Najlepšie Sci-fi aké som   videl (s prihliadnutim na rok,   kedy bol film natoceny).   Neuveritelne zvladnute efekty   pri rotacii orbitalnej   stanice. Odporucam pozriet   KAZDEMU. Je to sice narocny   film na pochopenie, ale pokial   ho clovek pochopi ziska z   filmu fantasticky zazitok. Od   Stanleyho odporucam aj Full   Metal Jacket. Clockwork orange   som este nevidel ale chystam   sa aj na ten.
Anamorph
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 9.3.2009
Beyond the Infininity
Kterak nám Kubrick a Clarke   ukázali cestu k dokonalosti   filmu a možná ještě dál.   Lepší požitek z díla   možná dostanete přečtením   románového přepisu.
aluKa
Hodnocení: 8 / 10
Přidáno: 23.8.2006
Pro milovníky sci-fi   skutečně asi špička. Ale i   já, přes to, že tomuto   žánru zrovna neholduji,   musím uznat, že se jedná o   dost vydařené, kvalitní   dílko.
muad
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 12.6.2007
nesmírný vesmír
Jedna z nejlepších sci-fi   pěkně zakotvéná v síni   slávy. Oproti jiným se tady   nesnaží šokovat kam až   tech., pokrok či civilizace   dokáže dojít, ale pracuje s   tím stavem jako s obyčejným   prostředím.Hudba a efekty   jsou špici.Líbilo se mi, jak   jednoduše natáčeli letcovo   běhání v umělé gravitaci,   zato divákům se z toho motá   hlava:-D
calpurnia
Hodnocení: 9 / 10
Přidáno: 11.6.2007
Filmová poezie podnícená   ladným pohybem kosmických   korábů,čirá filmová   magie,s těžko uchopitelným   závěrem. Filozofické cience   fiction na téma budoucnost,   vesmír a lidé. Úžasné   vizuální efekty. Rozvleklost   filmu dává na kráse, což   je raritka :-) Perla světové   kinematografie.
MHSV
Hodnocení: 9 / 10
Přidáno: 7.2.2012
Velice zajímavý snímek, s   výbornou kamerou, a   nečekanou a napínavou   zápletkou. Nevýhoda filmu   byla, že u něj člověk   snadno usne :)
Dery
Hodnocení:
Přidáno: 15.10.2007
Vidět třikrát? Ani nápad!
Ten film mám moc rád pro   neuvěřitelně uvolňující   atmosféru.Když srovnám   Kubrickův Full metal   jacket(na mně působil až   skutečně skličujícím   dojmem záplavou   psychoscén),tento jeho film   je přesným opakem.A   předstírat, že jsem ho   zcela pochopil,je tak hloupé,   jako znát všechny evropany   jménem.Ale má své kouzlo a   pokaždé,když máte náladu   a pustíte si jej, můžete   něco nalézt.A tak to i   zůstane.
AndyKaufman
Hodnocení:
Přidáno: 19.7.2007
Některé interpretace mě   upřímě pobavily - čímž   ovšem nechci říct, že sám   jsem poselství filmu odhalil.   Kdo neviděl, neuvěří. Po   celou stopáž jsem byl   nalepený na obrazovce svého   počítače a připadalo mi,   že s každou přibylou   vteřinou filmu vyprchávám   ze svého pokoje; to jsem si   uvědomil až s doznívající   Zarathustrou a titulky, které   jsem s dokořán otevřenou   pusou dodíval až do konce,   kdy jsem se z toho všeho   jaksi "probral".   Následující poznámkou   stoprocentně zneuctím   památku filmu i jeho tvůrce,   ale já si to můžu dovolit,   neboť není větší   fanoušek Kubricka, nežli   já: Tak tedy, pokud se někdo   chce legálně zfetovat,   nechť vsune do svého dvd   přehrávače Vesmírnou   odysseu.;-)Btw: Pokud někdo   shlédl Magical Mystery Tour,   možná se i jemu jako mě   přihodilo, že se mu v   závěru Vesmírné odysey   nakrátko vybavila píseň   Flying a (hlavně) její   doprovodná filmová   sekvence.;-)
mikron
Hodnocení: 9 / 10
Přidáno: 12.6.2007
Vznešená sci-fi klasika s   pomerne odlišným   spracovaním v porovnaní s   inými sci-fi. Vo filme je   zámerne menej hovoreného   slova, nahrádzajú ho   úžasné video-sekvencie   prepracované do detailov v   skvelej kombinácii s   klasickou hudbou. Dej   sprevádza nádych tajomna a   vytvára priestor na diskusiu   o budúcnosti vývoja   ľudstva. Zážitok z tohto   filmu je oveľa silnejší po   prečítaní knihy od   A.C.Clarka (ktorá je   predlohou k tomuto filmu),   pretože niektoré dejové   detaily nemusia byť pri   pozeraní filmu celkom jasné.
panHnědý
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 30.5.2013
********** Film z jiného   světa ****. Představte si   tvůrce, který dokázal   maximální vrchol ve své   práci, kde dosahuje vrcholné   limity - tam si Stanley   Kubrick pohrává a přidává   další detaily do naprosté   dokonalosti (tam, kde Stanley   Kubrick ve své práci   skončil ho nemůže jiný   režisér jakkoliv   následovat). Dílo, které   pochází z jiného světa,   nebo dílo, které může být   odkazem naší civilizace pro   mimozemskou civilizaci (jak to   všechno kolem nás vzniklo?).   2001: A SPACE ODYSSEY mi   mluví z duše. Tohle dílo   mně zavedlo daleko za náš   svět, při prvním   zhlédnutí jsem se možná   dotknul hvězdy, to jsi   přesně nepamatuju, ale jedno   vím jistě, nikdy na ten   pocit nezapomenu. Vesmírná   představivost už není   minulostí, je nám odhalena,   můžeme sledovat její   krásu, tajemství a její   nekonečnost. Existuje konec?   Jiné světy? Nebo můžeme   proniknout do jiné galaxie,   jiné dimenze, nebo se vrátit   v čase? ******* Myšlenka,   která spadá do   nejpřitažlivějších snů -   ve snech, kterých se může   divák během sledování   dotknout a po skončení díla   i splnit.   ****************************
M.H
Hodnocení: 6 / 10
Přidáno: 25.12.2011
Celý film se hrozně táhne a   je zbytečně dlouhý. Jak   triky na lidi zapůsobily v   bývalé době netuším (asi   ano), ale zdály se mi   příšerné. Herci nehrají   nijak moc dobře, ale dívat   se na to dalo.
Mykiss
Hodnocení: 8 / 10
Přidáno: 10.3.2011
Takový studijní ;)
Není to film který bych   potřeboval vidět vícekrát   protože filmovou kulturu   nestuduji, ale je to film   který je plný velkých nej a   svoji vysokou popularitu si   jistě zaslouží ;)

Poznámka: Komentáře jsou řazeny podle počtu dosažených bodů jednotlivých členů, kteří je psali. To znamená, že čím více bodů má člen, tím je jeho komentář výše.

10 filmů, které komentovali někteří uživatelé co tento film
minih22449minih22449Vesničko má, středisková (1985) 
Vesničko má, středisková n
minih47619minih47619Bratři z donucení (2008) 
Step Brothers n
minih33392minih33392Prci, prci, prcičky 3: Svatba (2003) 
American Wedding n
minih38560minih38560Maska Junior (2005) 
Son of the Mask n
minih6494minih6494L'assassin viendra ce soir (1964) 
L'assassin viendra ce soir n
minih24809minih24809Volejte Martina (1965) 
Volejte Martina n
minih39120minih39120Taxi do Tobruku (1960) 
Un taxi pour Tobrouk n
minih9415minih9415Jasné nebezpečí (1994) 
Clear and Present Danger n
minih48196minih48196Hostinec U létavého draka (1971) [TV inscenace] 
Hostinec U létavého draka n
minih165184minih165184Zlá královna (2018) 
Mean Queen n


Hodnocení:n12345678910

Podobné filmy

2010: Druhá vesmírná odysea (1984)

 2010: Druhá vesmírná odysea (1984)
2010: Druhá vesmírná odysea n
2010
Žánr: sci-fi
Země: Spojené státy americké
Režie: Peter Hyams

(pokračování)

Český lev Oscar

Filmová databáze v číslech

Filmů: 190499
Osobností: 697752
Fotografií: 763809
Plakátů: 376387
Obsahů a biografií: 178214

Poslední komentáře

In Nacht und Eis (1912)

In Nacht und Eis
První filmové   převyprávění   katastrofální události   Titaniku, na kterém se prý   začalo pracovat pouhé dva   měsíce poté, tedy v době, více >

Autor: martin.stusak.9 | Hodnocení: 8 / 10

Město v obkličení (2010)

Město v obkličení
Tentokrát si hongkongská   ikona akčních filmů v   podobě Bennyho Chana vzala na   paškál americké superhrdiny   a superpadouchy s   více >

Autor: martin.stusak.9 | Hodnocení: 6 / 10

Na nože: Glass Onion (2022)

Na nože: Glass Onion
Zajímavý film ala Agáta   Christie. James Bond pomalu   rozmotává klubíčko   vztahů, příležitostí a   motivů až se dostane k   samotnému vrahovi. Hodně   mně to připomíná film Zlo   pod sluncem.

Autor: red.mann | Hodnocení: 7 / 10

Brýle (1969) [TV inscenace]

Brýle
Při patnáctiminutové   stopáži se určitě nedají   čekat velké zázraky a   vodopády humoru a tahle   televizní mikrokomedie není   rozhodně více >

Autor: klasifikátor | Hodnocení: 6 / 10

Na nože (2019)

Na nože
Chyba. Omylem napsaný   komnet.***********************   ******************************   ******************************   ******************************   ************

Autor: red.mann