Duben
ohodnotit

Modelář [DCP]

Rok:
2019
Délka:
110 minut
Premiéra v ČR:
6.2.2020
„Něco je ve vzduchu. Film Petra Zelenky a jeho přátel.“

Obsah filmu Modelář

 
Příběh dvou kamarádů, kteří provozují prosperující půjčovnu dronů, se odehrává v současné Praze. Majitel firmy přezdívaný Plech (Jiří Mádl), ve volném čase rapper, sní o velkých penězích a neochvějných jistotách. Chemik a vynikající letecký navigátor Pavel (Kryštof Hádek), který se právě vrátil ze zahraničí, sní o spravedlnosti a osobním angažmá v nápravě světa. Drony jsou pro bývalé spolužáky ze střední školy propustkou do mnoha oblastí lidského konání, kam by se jinak nepodívali. Mezi jejich klienty patří prezidentský kandidát i výtvarníci pořádající happeningy. Drony ve filmu monitorují elektrárny, nosí luxusní kabelky na přehlídce místo...
 
Související odkazy
 
Recenze: Modelář

Pakliže na plakátu nebo v traileru stojí "Film Petra Zelenky (a jeho přátel)", můžeme si být jistí tím,... číst dál

 
 
RECENZE: Zpráva o zabíjení zla, díl třetí. Spravedlnost hledá Modelář

Každý film Petra Zelenky znamená událost provázenou polemikami a platí to i pro jeho novinku Modelář. Minule ve Ztraceni v Mnichově provokoval výkladem našich dějin, nyní sahá až ke globální otázce terorismu. číst dál

Hodnocení: 65 %

 
 
TIP: Nastavení pořadí obsazení si můžete nastavit zde >>

Řadit dle:  Bodů uživatele  |  Od nejnovějších  |  Podle hodnocení

Nejnovější komentáře k filmu

beneva
Hodnocení: 8 / 10
Přidáno: 25.3.2021
Každá postava je velmi precizně vykreslená a   vlastně tam není ani jedna kladná postava. Ani   ten Pavel není sympatický tou svou absolutní   pravdomluvností a silnou naivitou. Má ve své   naivitě tu svou pravdu a ostatní mu ji   nedokážou vyvrátit. Já v tom vidím takový   dobrý nástin dnešní doby, morálky a lidských   vzorců chování. Za takových 15 - 20 let to   nabude na hodnotě. Zdá se mi, že to Petr   Zelenka tak uchopil. Nebere si servítky a snaží   se zachytit otisk doby. Nadneseně řečeno. Je to   rozhodně film, o kterém by se dalo dlouho   diskutovat a rozebírat ho.
FLA
Hodnocení: 6 / 10
Přidáno: 14.3.2021
Film má zajímavé téma, je natočen neotřele a   profesionálně, ale já osobně vidím malinko   problém v jeho tématu. Petr Zelenka jakoby   chtěl více témat propojit a dát to do jednoho   filmu, ale vyznívá to všelijak. Herci v   pohodě, ale asi to chtělo ukotvit jinak. Konec   zas zbytečně useknutej. Modelář není špatný   film, jen míchal více chutí a ta konečná   nakonec nebyla zas tak TOP jak by si člověk asi   přál.
petrusmev
Hodnocení: 6 / 10
Přidáno: 8.3.2021
Silné téma, doplněné zpracováním mířícím   do výšin, které vyvolaly vysoké očekávání.   Konce se však filmaři lekli, dosavadní filmovou   logiku shodili a film nechali vyšumět do plana.
Ostrovan
Hodnocení: 9 / 10
Přidáno: 1.2.2021
Tísnivý thriller, který, pokud si ho pustíte k   tělu, zpochybní řadu přesvědčení, v nichž   žijeme a zaručeně ve Vás vyvolá řadu   otázek. Jako například: Kdo vlastně je nebo   není terorista? Je to duch komunismu, co nám   našeptává "drž hubu a krok"? Jen   zpočátku mi to trochu zavánělo levnou   politickou agitkou.
Sečteno podtrženo, skvělá   režie, skvělé herecké výkony, zajímavé   postavy... Modeláře každopádně doporučuji.
red.mann
Hodnocení: 6 / 10
Přidáno: 1.11.2020
Zajímavé téma, dobré obsazení, kvalitní   příběh, ale přece jenom tomu něco málo   chybělo. Každopádně dobrý počin v českém   filmu, který stojí za shlédnutí.
MambaX
Hodnocení: 6 / 10
Přidáno: 23.2.2020
Když politická pravda je víc, než pěkná ženská.
Moc jsem se na nejnovější filmový počin Petra   Zelenky těšil. A odcházel jsem z kina dost   zklamaný. Skvělé téma, zdařilé herecké   obsazení, dobré herecké výkony, sem tam i   vtipná scéna, pěkná kamera, hudební stopa OK   - řemeslně dobře udělaný film, myšlenka tam   je, ale nějak mi tam schází srdce. Budiž panu   režisérovi ke cti, že nekompromisně a taky   trochu naivně řeže do celosvětových   politických problémů, bezpráví a křivd. USA   versus ČR - v hokeji máme možná šanci na   vítězství, ale v politice je to naivita:   "české soudy se nemohou zabývat světovým   problémem, protože do toho ještě   nedorostly".
Možná právě bezmocnost   malých národů vůči zločinům páchaným   velmocemi je hlavním sdělením filmu, ale tohle   přece každý soudný člověk dobře ví - kdo   má v rukou moc a peníze, na něj žádné   zákony neplatí.
V hlavních výborně   zahraných rolích Kryštof Hádek - chemik a   vynikající letecký navigátor Pavel, pro   něhož je spravedlnost nade vše, Jiří Mádl   přezdívaný Plech - majitel firmy   specializující se na DronCam - natáčení videa   prostřednictvím dronů. Byť se znají od   střední školy, každý z nich vyznává jiné   hodnoty. Pavel usiluje o spravedlivý soud s   novodobými politickými zločinci (vesměs   americké provenience), Plech se snaží uspět ve   stávajícím konkurenčním systému,   prosperovat, vydělat peníze - a vůbec   neřeší, od koho ty peníze vlastně do jeho   kapsy putují.
Když tak o tom přemýšlím,   ten film je svým způsobem geniální v tom, že   každý ho může vstřebat (nebo nevstřebat) po   svém - ten kdo věří na vítězství pravdy a   spravedlnosti bude rozhořčen s vývojem a   především se zakončením děje. Ti, kteří   berou vládu a prohřešky mocných jako   normální realitu se budou usmívat nad naivitou   a snahou po vítězství práva a spravedlnosti v   podání ochránce pravdy Pavla.
Zelenkův film   nedává ani náznak řešení na současnou   nespravedlnost vlády mocných vůči zbytku   populace (mohl jsem to říci i hnusněji). Snad   jen naznačuje, že kdo se postaví jako   protivník, nepřežije, kdo bude šlapat v rytmu   a bez keců, ten nebude mít problémy.

10 filmů, které komentovali někteří uživatelé co tento film
minih8582minih8582Hostinec U kamenného stolu (1948) 
Hostinec U kamenného stolu n
minih41037minih41037Zlaté kapradí (1984) [TV inscenace] 
Zlaté kapradí n
minih56420minih56420Ženy v pokušení (2010) 
Ženy v pokušení n
minih68516minih68516Krásné lži (2010) 
De vrais mensonges n
minih131940minih131940Gunman: Muž na odstřel (2015) 
The Gunman n
minih33410minih33410Svatý boj (2001) 
The Believer n
minih10523minih10523Konečně sami (1940) 
Konečně sami n
minih38661minih38661Úsvit mrtvých (1978) 
Dawn of the Dead n
minih35983minih35983Vlčí halíř (1975) [TV inscenace] 
Vlčí halíř n
minih8250minih8250Historie hříchu (1975) 
Dzieje Grzechu n


Hodnocení:n12345678910

Tagy

Modelář (2019) [DCP]Modelář (2019) [DCP]Modelář (2019) [DCP]Modelář (2019) [DCP]
Český lev Oscar

Filmová databáze v číslech

Filmů: 190498
Osobností: 697745
Fotografií: 763785
Plakátů: 376373
Obsahů a biografií: 178209

Poslední komentáře

Město v obkličení (2010)

Město v obkličení
Tentokrát si hongkongská   ikona akčních filmů v   podobě Bennyho Chana vzala na   paškál americké superhrdiny   a superpadouchy s   více >

Autor: martin.stusak.9 | Hodnocení: 6 / 10

Na nože: Glass Onion (2022)

Na nože: Glass Onion
Zajímavý film ala Agáta   Christie. James Bond pomalu   rozmotává klubíčko   vztahů, příležitostí a   motivů až se dostane k   samotnému vrahovi. Hodně   mně to připomíná film Zlo   pod sluncem.

Autor: red.mann | Hodnocení: 7 / 10

Brýle (1969) [TV inscenace]

Brýle
Při patnáctiminutové   stopáži se určitě nedají   čekat velké zázraky a   vodopády humoru a tahle   televizní mikrokomedie není   rozhodně více >

Autor: klasifikátor | Hodnocení: 6 / 10

Na nože (2019)

Na nože
Chyba. Omylem napsaný   komnet.***********************   ******************************   ******************************   ******************************   ************

Autor: red.mann

Teorie všeho (2014)

Teorie všeho
Hnus! Dělá se mi z toho   špatně. Leda tak k zeblití.   Další snímek, který nám   předhazuje něco co vůbec   vidět nemusíme.

Autor: kruhyyy | Hodnocení: 1 / 10