Duben
ohodnotit

Pokus o vraždu

Další název:
Attempted Murder
Rok:
1973
Délka:
101 minut
Premiéra v ČR:
12.10.1973
„Přednosta kliniky je pronásledován obavou, že někdo neznámý usiluje o jeho život...“

Obsah filmu Pokus o vraždu

 
Vážený a čestný vdovec Trojan, přednosta kliniky žije poklidně a stereotypně až do večera, kdy oknem v jeho bytě prolétne kulka. Tehdy to ještě na rozdíl od své švagrové, která mu od smrti manželky poklízí, považuje za klukovinu, když však následující ráno zemře za podivných okolností jeho kočka, začíná dedukovat. Na klinice si podřízení špitají o jeho možném vztahu k vrchní sestře Mileně, on však tyto smyšlenky dost netaktním způsobem popře, navíc se pohádá se synem Petrem, který si od něj přišel vypůjčit peníze. Neurvale se zachová též k synovci Pavlovi, kterému zakáže vstup do svého domu, čímž si proti sobě popudí i svou švagrovou, do té...
 
TIP: Nastavení pořadí obsazení si můžete nastavit zde >>

Řadit dle:  Bodů uživatele  |  Od nejnovějších  |  Podle hodnocení

Nejnovější komentáře k filmu

klasifikátor
Hodnocení: 6 / 10
Přidáno: 17.9.2020
Hodně psychologicky laděná detektivka.   Režisér Jiří Sequens znovu prokázal, že bez   ohledu na názory na jeho charakter svému   řemeslu hodně rozumí. Svými výkony mu pomohla   řada našich předních herců. Některé momenty   tohoto příběhu jsou opravdu silné a zaujmout   může také relativně překvapivé rozuzlení.   Film však bohužel díky velkému důrazu na   psychologickou stránku hodně kolísá v tempu a   celkovému dojmu nepomohla ani (z mého pohledu)   dosti necitlivě vybraná hudba. Podtrženo a   sečteno jde o film, který bych ocenil jako jen   lehce nadprůměrný.
Imo
Hodnocení: 8 / 10
Přidáno: 26.12.2019
Skutečnost může být docela jiná, než se nám jeví.
Působivé psychologické krimi drama s   překvapivým a nečekaným závěrem. Typické   pro hlavní dramatickou postavu Karla Högra a   ostatních dobře obsazených herců s výjimkou   pana Hanzlíka. Tento herecký výkon v postavě   vyšetřovatele mě docela nepřesvědčil. Byl   málo policejní. I kamera nebyla ve všech   případě dokonalá. Místy se postavy   vychylovaly z obrazu. Líbila se mi ale   dramatizace děje a uvolnění v závěru filmu.
jarda53
Hodnocení: 7 / 10
Přidáno: 16.8.2014
Delší dobu jsem filmu nemohl přijít na jméno   ale od letoška jej jenom chválím. Skvělý   herec Karel Höger na sklonku života natočil   pár dobrých filmů, které se vracejí na   obrazovku pravidelně. Přednosta kliniky   přestane všem kolem sebe důvěřovat, poté, co   nějaký střelec po něm vystřelil do okna. Ze   střelby podezřívá syna, který by chtěl po   jeho smrti přeci jen něco dědit. Doktora   Dvořáčka, který se tlačí na jeho místo,   švagrové syna nemůže ani cejtit, prostě   všichni jej chtějí zabít. Naštěstí má   kamaráda Šedu, což je právník, ale i takové   kamarádství nestojí ani za fajfku tabáku, i   Šeda je s přátelství odstaven. Práskne na   dvoře výstřel, Mudr. Šeda leží na dvoře na   zemi. Přednosta kliniky zírá s okna. Herecký   koncert Karla Högera, Martina Růžka, Niny   Popelíkové i Slávky Budínové...
martin.stusak.9
Hodnocení: 8 / 10
Přidáno: 21.5.2014
Psychologický snímek z detektivní zápletkou,   kde tradičně předvedl svůj herecký koncert   Karel Höger. I tato role dokazuje, že to byl   >pan herec<. Zahrál si člověka, jehož   averze ke všemu a ke každému je více než   příznačná a tak se nelze divit, že jednoho   dne odněkud z venku přilítne kulka ze střelné   zbraně. Hledání sebe sama a snaha se na svět   dívat také z jiné stránky, než jen svým   přísným a téměř diktátorským pohledem. To   je hlavní motto tohoto počinu. Na svou dobu   standart, dnes již bohužel místy značně   nudící. Přesto se jedná o dílo, které má co   říct a které vynáší i jisté poselství.   Být morous v životě prostě nepřináší nic   dobrého.
thejduk
Hodnocení: 6 / 10
Přidáno: 29.3.2014
Psychologický film nebo detektivka? Nevím, kam   tento film zařadit. To, že ve filmu hraje   spousta dobrých herců (Höger. Růžek,   Brejchová, Budínová, Abrhám), ještě není   zárukou vynikajícího filmu. Film zachycuje   život primáře kliniky Trojana a všechny jeho   paranoidní myšlenky, že kdekdo usiluje o jeho   život. Nemusím ho vidět opakovaně.
hvezdyn
Hodnocení: 9 / 10
Přidáno: 23.3.2014
Psychologický a kriminálně laděný příběh   uznávaného profesora z lékařské oblasti. Ten   šéfuje jedné klinice. Má pod sebou sehraný   personál. Tento postarší muž žije sám a do   domácnosti mu dochází hospodařit jeho   švagrová. Ta, stejně jako on, již přišla o   životního partnera. Dojde ke dvěma událostem,   které vyvolají v tomto profesorovi pocit, že   jej chce někdo zabít. Ať už je to otrávení   jeho kočky jedem, tak i kulka z revolveru, která   prolétla z ulice oknem dovnitř jeho bytu.  
Tento profesor napřed nemůže pochopit, proč.   Ale jak tak postupuje čas, tak si uvědomuje, že   je mnoho těch, které mu o život mohou usilovat.   Postupně sledujeme téměř rozpad osobnosti.   Tento člověk v každém jiném vidí   nepřítele.
Hlavní postavu skvěle zahrál   Karel Höger. Je z generace těch opravodvých a   velkých herců. Herectví brali jako poslání a   nebylo pro ne rutinou. Jedna z jeho knih je v   podstatě hereckou učebnicí.
payo1555
Hodnocení: 7 / 10
Přidáno: 28.10.2013
Tento film jsem viděl už několikrát a není   zase tak úplně marný. Samozřejmě, do pravé   detektivky má daleko, ale jsou tu velice dobře   vykresleny charaktery všech postav. S někým   soucítíte a někoho nemáte rádi, Mě   překvapilo rozuzlení, tedy dopadení   skutečného vraha a ta malá chvíle poznání   mě uzemnila. Nikdy bych nevěřil,že vrahem   může být tak plachý člověk. Karel Hoger byl   coby nesympatický a do sebe zahleděný   přednosta kliniky vynikající.
curil
Hodnocení: 8 / 10
Přidáno: 28.11.2010
Zdařilé psychologické drama spojené s   kriminální zápletkou. Film zrovna nepatří   mezi mé oblíbené ze sedmdesátých let, ale   oceňuji zdařilé výkony hlavních   představitelů, zejména Karla Hogera a Martina   Růžka.
Hortensie
Hodnocení: 1 / 10
Přidáno: 14.11.2010
K obrazovce jsem usedla těsně po úvodních   titulcích. V první chvíli jsem si nebyla   jistá, zda film znám, název jako takový mi   neříkal vůbec nic. Bohužel, už po pár   minutách sledování jsem pochopila, že jsem   zase jednou šlápla vedle. V první řadě jsem   (zřejmě jakožto vášnivý milovník koček)   nepřekousla smrt nebohého zvířete. Karel   Höger mě vyloženě nudil jako ve většině   svých filmů svým univerzálním monotónním   projevem. Když ještě ke všemu spustila Jana   Brejchová na dabovaný playback tu příšernou   píseň, která mi teprve pak oživila, že jsem   kdysi dávno toto opravdu viděla a ona písnička   se mi nepříjemně zarývala pod nehty, již jsem   to nevydržela a chválila v tu chvíli až do   nebes vynález televizního ovladače. Doufám,   že název si již budu pamatovat a napříště   se této hrůze v televizi již předem vyhnu.   Zlaté filmy pamětnické, i na ty největší   kýče se dá koukat, ale toto jen za trest.
Angelika2808
Hodnocení: 5 / 10
Přidáno: 13.11.2010
Nejspíš docela právem opomíjená detektivka-   nenadchne, ale ani neurazí...   Nejpravděpodobnější podezřelý byl celkem   jasný hned, když se rozpovídal přítel Šeda.   Samolibý Trojan se v egocetrického necitu   změnil velmi překotně, závěr příběhu -   tedy "obrácení Ferdyše Pištory"   nebylo příliš důvěryhodné. Průměrné   hodnocení jako už vícekrát dávám hlavně   kvůli hereckým představitelům.
 

10 filmů, které komentovali někteří uživatelé co tento film
minih174450minih174450Sbohem, Sovětský svaze (2020) 
Hüvasti, NSVL n
minih68324minih68324Kaboom (2010) 
Kaboom n
minih24780minih24780Už zase skáču přes kaluže (1970) 
n
minih30829minih30829Kněžna de Clèves (1960) 
La Princesse de Clèves n
minih54264minih54264Zlatíčka (1998) [TV pořad] 
n
minih17700minih17700Rambo 3 (1988) 
Rambo III n
minih9915minih9915Kaňon samé zlato (1970) 
n
minih80272minih80272Hříšní lidé města Oss (2011) 
De Bende van Oss n
minih65448minih65448Čundrcountry show (1994) [TV pořad] 
Čundrcountry show n
minih46052minih46052Pašeráci (1997) 
Deathline n


Hodnocení:n12345678910
Pokus o vraždu (1973)Pokus o vraždu (1973)Pokus o vraždu (1973)Pokus o vraždu (1973)
Český lev Oscar

Filmová databáze v číslech

Filmů: 190571
Osobností: 697863
Fotografií: 763990
Plakátů: 376627
Obsahů a biografií: 178296

Poslední komentáře

Piňero (2001)

Piňero
Pro mne byl tohle velmi   solidní a zajímavě   natočený životopisný film   s vynikajícím výkonem   Benjamina Bratra v titulní   roli i když více >

Autor: klasifikátor | Hodnocení: 7 / 10

Mizerná neděle (1998) [TV epizod...

Mizerná neděle
K Formanům přijede babička   a moc se na ni nikdo   netěší. Red porád utíká   do dílny a sklepa, Kitty je z   ní taky hotová, Eric musí   více >

Autor: FLA | Hodnocení: 6 / 10

Díkůvzdání (1998) [TV epizoda]

Díkůvzdání
Zatím asi nejlepší díl, co   jsem viděl z 1. série.   Hláška střídá hlášku,   celej díl jede   neuvěřitelně kupředu, co   dokáže udělat takové   Díkůvzdání:-)

Autor: FLA | Hodnocení: 9 / 10

Děvčátko (1978)

Děvčátko
Poněkud kontroverzní drama s   námětem nemálo podobným   filmu „Lolita“ (1962).   Příběh je údajně založen   na skutečných příbězích   více >

Autor: martin.stusak.9 | Hodnocení: 10 / 10

Ulovit miliardáře (2009)

Ulovit miliardáře
Tomáš Vorel je určitě   dobrý režisér a většina   jeho filmů se mi, pro jeho   docela osobitý přístup,   líbí, ale musím se   přiznat, že tohle více >

Autor: klasifikátor | Hodnocení: 5 / 10