Duben
ohodnotit

1492: Dobytí ráje

1492: Conquest of Paradise

Další název:
1492: Dobytie raja (SK)
Žánr:
Rok:
1992
Délka:
155 minut
Premiéra v ČR:
19.2.1993

Komentáře k filmu 1492: Dobytí ráje

Řadit dle:  Bodů uživ.  |  Od nejnovějších  |  Podle hodnocení
Počet komentářů k filmu: 23
cerfik
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 9.6.2014
Nádherný film, kde na vás   opravdu dýchne atmosféra   ještě neposkvrněného ráje   a pak máte možnost sledovat   jak vnitřní peklo   "civilizovaného"   člověka postupně začíná   zasévat peklo vnější, jež   si každý z nás jako dědic   evropské civilizace nese   sebou. Tohle se Ridley   Scottovi opravdu povedlo.
ELEONORA
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 20.4.2008
Mistr R. Scott, opět zazářil!
Zpracování takovéto   historické události, to   nebylo jistě nic lehkého.   Volba, obsadit do hlavní role   G.D., byla vynikající a já,   když slyším Kolumbus,   vidím prostě jeho! Soundrack   k filmu mohu pouštět stále   dokola. V závěru, kdy padnou   slova, "o něm se bude   mluvit jednou provždy, ale   naše jména padnou pouze v   souvislosti s ním".   Film, který i po šestnácti   letech vřele doporučuji ke   shlédnutí.
martin.stusak.9
Hodnocení: 9 / 10
Přidáno: 6.9.2019
Objev Ameriky Kryštofem   Kolumbem a jaký to mělo   dopad na domorodé   obyvatelstvo. Fenomenální   snímek Ridleyho Scotta, za   kterým konkurenční snímek   Johna Glena 'Christopher   Columbus: The Discovery'   (1992) dosti zaostává.   Překvapí Gerard Depardieu   právě v roli Kryštofa   Kolumba. Zrovna jeho by si   před uvedením snímku asi   málokdo dokázal v této roli   představit. A stalo se a   ukázalo se, že to byla   dobrá volba. Další trefou   do černého byl Vangelis,   který svou hudbou snímek   povýšil víc než by kdo   čekal. Historikové si   samozřejmě jako obvykle   trhají vlasy nad historickou   částí děje, ale v rámci   filmového dobrodružného   požitku je tento fakt   druhořadý. Děj se vyvíjí   pozvolna a každé události   nechává svůj čas. I když   pravda, třeba hrozící   vzpouře na lodi se moc   prostoru zase tolik nedalo.   Tím se může zdát   dramatizace krapet nudná a   nepatřičná hlavně v rámci   absence nějaké té akce.   Jenomže o tom ten film   vlastně vůbec není. Drsné   a místy i drastické scény   se objevují až v druhé   polovině snímku, tedy v   době začínající   kolonizace objeveného světa,   ale to jen v rámci vjemu   samotného Kolumba. Tenhle   film je zkrátka jen o něm,   čímž je dán ohled   převážně na jeho   charakter. A tak máme tímto   možnost ho vidět jako   brilantního, zbožného,   výstředního, sebejistého,   neodolatelného a přísného   člověka. Herecký úkol   skutečně nelehký, ale   Gérard Depardieu se s tím   popral dobře. Až je škoda,   že jeho výkon zastiňují   překrásné a zároveň   fascinující scenérie,   kterých tu není zrovna   málo. Snímek se tedy více   veze na vážnosti než na   popcornové zábavě, což   mnohé diváky zvyklé na   dobrodružství a akci   odradí. Těžko říct jak je   na tom příběh založený na   skutečných událostech. To   mohou posoudit skutečně jen   historikové, ale po   výpravné stránce je snímek   realistický a dá se říci,   že i dechberoucí. Je to   snímek, který svým výjevem   může být pro někoho   těžko uchopitelný. Po   filmové stránce se jinak   jedná o skutečné   mistrovské dílo, jaké umí   vizuálně ztvárnit jen   Ridley Scott.
BinLADIN
Hodnocení: 9 / 10
Přidáno: 8.2.2010
Dobití ráje je skvělí film   a Weaver je zde skvělá  
výborně   zpracovaní film skvěle   volené lokace prostě jeden z   nej v roce 1992.
payo1555
Hodnocení: 9 / 10
Přidáno: 20.3.2012
Podle mě skvělý film,   skvělý obraz. Sledovat   plavbu Kryštofda Kolumba a   vše ještě podporované   krásnou Vangelisovou hudbou.   Zážitek.
JVSoolen
Hodnocení: 9 / 10
Přidáno: 6.9.2007
www.classic-movies.blog.cz
Mozna ne historicky verne po   dejove starnce, ale prislo mi   to velmi relisticke. Konecne   film, ktery stredovek ukazuje   jako dobu temnou a krutou a ne   plnou rytiru ve zbrojich a   opustnych dam hodnych   zachraneni. Tohle temna doba,   s carodejnictvim, cirkvi   mnohdy horsi nez kaciri a   slechtici-parchanty nestitici   se niceho.
radegaster
Hodnocení: 9 / 10
Přidáno: 18.8.2015
Za "velkou louží"
Špičkový a naprosto   nádherný snímek. Obrazově   precizní práce, tak, jak je   u Scotta zvykem. Velkolepá   výprava, zdrcující   kamera,fantastická   Vangelisova hudba, brutální   akční scény, kdy krev   stříká až na kameru. Jen   škoda že si neodnesl   nějaké ty Oscary.   Minimálně za kameru,   výpravu či hudbu by si ho   zasloužil. 90%
Vídžej
Hodnocení: 9 / 10
Přidáno: 15.1.2004
Není to dokument
Jako historik musím zavírat   obě oči, když se na tenhle   film moje rodina dívá, ale   pak je zase otevřu, protože   sem taky filmový fanoušek a   tenhle film je skvělý.   Gerrard je skvělý:)
miratskyl
Hodnocení: 9 / 10
Přidáno: 8.7.2010
Vytahování zvonu na zvonici   za doprovadu Vangelise.   Zpomalené vyskakování z   člunů po přistání.   Démonický Michael Wincott.   Na to se prostě nezapomíná.   Mistrovský kousek.
montelie
Hodnocení: 9 / 10
Přidáno: 29.10.2007
boj ducha a tela
Krásna hudba, scény a   výrazný boj ducha a tela.   Nie som historik, takže   nepresnosti ma netrápia,   takže tlieskam!
klasifikátor
Hodnocení: 8 / 10
Přidáno: 8.12.2020
Krásný   historicko-životopisný   koprodukční velkofilm   slavného režiséra Ridleyho   Scotta. Už jenom nádherná   výprava a naprosto úchvatná   Vangelisova hudba z něj   zvládají dělat   nezapomenutelný zážitek a   je tu ještě špičkové   obsazení a jemu   odpovídající počet   výborných hereckých   výkonů. K tomu jako   moučník kouzelné   atraktivní lokace. Dokonalý   dojem trošičku pokazí   nějaké ty historické   nepřesnosti ale opravdu jen   trošičku. Tenhle film se   zkrátka nechá vidět a také   slyšet.
prvosenka
Hodnocení: 8 / 10
Přidáno: 5.9.2012
1492: DOBYTÍ RÁJE

Velkofilm Ridleyho Scotta   o životní cestě Kryštofa   Kolumba za slávou, štěstím   a obrovskou touhou naplnit   svůj životní sen.

Bohužel   předpokládaný úspěch   filmu se nedostavil. A to ani   přes to, že každý záběr   je sám o sobě jako obraz do   galerie. Kamera nabízí   úchvatnou podívanou. Jenže   ze snímku je možná cítit   až přespříliš okatá   touha dát najevo svou   úžasnost. Ono ani snaha po   obrovském poselství se   nesmí přehánět. Film je   pastvou pro oči i uši. Co se   týče výpravy, kamery,   herců a atmosféry vůbec je   to bomba. Bohužel řada   pasáží je zdlouhavá,   pomalejší tempo vyprávění   v tomto případě nebylo ku   prospěchu.

Není to sice žádný   propadák, ovšem žádný   velký hit se nekonal. Film je   snad až příliš dlouhý,   místy dokonce nudný a   nemůže to zachránit ani   standardně dobrý Gérard   Depardieu v hlavní roli. Ani   úchvatná a noblesní   Sigourney Weaver s   jiskřičkami nadšení v   očích, která ztvárnila   královnu Isabelu. Na snímku   tak zůstala absolutně   dokonalá jen Vangelisova   hudba.

Ridley   Scott nám nabídl nádherný   a velkolepý příběh.   Otevření brány nového   světa, které předznamenalo   začátek konce indiánského   národa. Ukázal nám drama   mnoha lidských životů,   obyčejných prostých lidí,   i těch, kteří svým   rozhodnutím přímo měnili   dějiny tehdejšího světa. A   i když Dobytí ráje není   úplně dokonalé ani tak   pompézní, jak se čekalo,   přesto má tolik dobrých   momentů, pro které stojí   zato film vidět.
Kuvik
Hodnocení: 8 / 10
Přidáno: 3.9.2011
Kvalitne spracovaný príbeh o   Kolumbovi od režiséra   Ridleya Scotta, doplnený   výbornou sprievodnou hudbou.
Snape
Hodnocení: 8 / 10
Přidáno: 27.5.2008
Kdyby v tom nehral Depardieu,   mohlo to byt o sto procent   lepsi. Nechapu, jak ho tak   vyborny reziser, jako je   Scott, mohl obsadit.
AlbertPeta
Hodnocení: 8 / 10
Přidáno: 26.8.2006
Velice pěkný film i když se   příliš nedrží   historických událostí. Jako   vždy perfektní Gerard   Depardieu.
M.A.G.
Hodnocení: 7 / 10
Přidáno: 18.11.2011
Tento historický počin je   postaven vyloženě na   unikátním hereckém výkonu   Gérárda. Zahrál svou roli   skutečně velmi   přesvědčivě ( je to pan   herec ) - to se mi líbilo na   filmu nejvíc.
Podle   mně, kdyby tam nehrál on,   tak bych asi nedal ani 6.
Film jsem čekal ještě o   něco lepší.
Cash89
Hodnocení: 7 / 10
Přidáno: 2.2.2008
Film výjmečný až bych   řekl (napsal) svým   dokumentárním přístupem a   neopakovatelnou atmosférou.   Jak nemám Depardiuea rád tak   v tomhle je vynikající a   skvěle se mu daří ztvárnit   příběh člověka pro   něhož byl jeho sen vším a   za který si za svým snem   šel. Druhá věc je jak to   dopadlo. Ještě bych vyzdvihl   hudbu, která je bombastická   a báječně podbarvuje děj.
Becko.O
Hodnocení: 7 / 10
Přidáno: 29.1.2011
Po zhlédnutí 1492 jsem měl   pocit, jako kdybych právě   dočet homérskej epos...   Těžko si dneska představit,   jaká to v tý době musela   bejt událost, nejdřív   vyplutí 3 lodí do neznáma,   nalezení novýho světa,   první kontakt s novou   kulturou, budování novejch   měst... Nevím, jak moc je   tenhle film věrohodnej, ale   základních faktů se drží   perfektně a poskytuje občas   až dechberoucí pohled do   historie. Ridley Scott tyhle   výpravný filmy prostě umí,   o tom žádná. Jediný, co   působilo občas lacině, byly   roztržky v koloniích, kdy   jako by prostě musel   existovat nějakej pořádnej   záporák. Jasně, že   všechno asi nemohlo jít jak   po másle a těch konfliktů   tam určitě bylo víc, proto   mě trochu mrzí, že to tady   bylo zjednodušený na jednoho   šlechtickýho sekače   rukou... Potom mi přišlo   jako škoda neukázat návrat   lodí do Španělska. Sledovat   ty nevěřícný pohledy   všech lidí, co nedoufali,   že už Kolumbovy lodě někdy   uviděj, by taky určitě   stálo za pár vteřin na   filmovym kotouči. :) Tolik   asi moje největší výtky.   Abych nezapomněl, tak velký   plus pro tenhle film   představuje naprosto   monumentální hudba.   Obzvlášť titulní skladba   musí lahodit všem uším,   protože ten chrámovej zpěv   je prostě nepřekonatelnej.   Nedokážu si představit, že   by u takový události, jako   bylo objevení Ameriky, hrála   jiná píseň...
volam.sa.pistik
Hodnocení: 6 / 10
Přidáno: 19.6.2014
Neviete kde sme? - Predsa na mori
Ach jo, toto bude ťažké.   Film má hlavne dva pre mňa   hlavné nedostatky, alebo   záležitosti, ku ktorým mám   výtky. Klišé. Obrovská   koncentrácia známych   filmových klišé. Dá sa   ospravedlniť starší rok   vzniku, ale je ich moc. Ak je   to film z histórie, tak   môžeme očakávať   inkvizíciu (oni moc neverili   na tých diablov, skôr   nemohli prežiť, že im tak   pekné dievčatá nedali v   noci spávať, ono žena vie   počarovať, tak pomsta musela   byť krutá, navyše si   myslím, že vykonávatelia   boli sadistickí magori,   ktorí si potrebovali   dokazovať, a že sa ľudia na   to dokázali dívať, mi do   hlavy teda nejde), môžeme   ďalej očakávať   spiatočnícku cirkev (ja sa   nehádam, ale pchať to do   každého historického filmu,   od Angeliky, cez Napoleona až   po dobytie mesiaca, môže   byť kontraproduktívne),   rebela (tu Kolumbus, i keď si   myslím, že skôr mal víziu   a španielski vládcovia   zavetrili, veď v prípade   neúspechu nemali čo   stratiť), premúdrelu   vládkyňu (asi najhoršia   postava filmu, ono modrá krv   a šľachta sa miesili   zväčša medzi sebou, tak   ťažko mať o ich rozume   nejakú valnú mienku),   "múdre" dialógy   (niekedy by sa skôr nemuseli   viesť). Druhá výtka je tá   posledná tretina filmu, kde   som strácal sa a kde som   nechápal o čo komu ide a kto   je s kým, jedni s Kolumbom,   jedni so šlachticom, jedni   Indiáni s jednými, druhí s   druhými, tretí s oboma,   štvrtí s nikým a ďalší   sú akýsi ľudojedi nik nevie   odkiaľ. Navyše Kolumbus   píše, ako nenaruší ich   pokoj, ich ráj, ako bude s   nimi nažívať v mieri a   druhý raz už tam strieľa s   delami. Inu, bielemu ťažko   veriť. Krásne mu to vytmavil   náčelník Indiánov - ty   chceš iba naše ženy (tak,   moc sa niet čo čudovať,   boli krásne) a zlato (tu už   sa čudujem, to posadnutie   ľudí akýmsi plechom, ktorý   tu aj tak všetci raz   zanechajú, je minimálne   zvláštne). Koniec uťahaný   a úplne od veci. To boli   výtky. Na druhej strane   prekrásne remeselne odvedená   práca, zábery, výprava,   kulisy, kostýmy, dokonca ma   film do dvoch tretín aj dosť   bavil. Ako farebne to je   prekrásne. Ten záber, keď   prvýkrát zhliadli ostrov,   či vyplávanie na more za   doprovodu Vangelisa je   úchvatné. Apropo Vangelis,   tá hudba je vo filme   dokonalá a vlastne už   nesmrteľná. Inak ale veľmi   rozporuplný film
enejčel
Hodnocení: 6 / 10
Přidáno: 12.1.2012
Ze začátku to vypadá   nadějně. Cesta do ameriky   také není špatná, i scény   na pevnině jsou v poho, ale   poté film zachvátí nuda a   nedá se na tou koukat.   Překvapilo mě, že snímek   natočil ridley Scott. můj   oblíbený režisér to   tentokrát nenatočil nejlíp,   ale spíš nejhůř. Takovýto   borec z toho mohl vytěžit   víc. Známé tváře jako   Sigourney a Gerard snímek   nezachránili. Je to škoda.
Pardal
Hodnocení: 5 / 10
Přidáno: 28.9.2006
Mě tenhle film nějak   nenadchl, nejenom že byl   hodně mimo od skutečného   života Kolumba ale celkově   byl prostě takovej   nevěrohodnej, ty kulisy ve   španělsku byly prostě moc   načančaný, myslím si že   to ve skutečnosti vypadalo   úplně jinak, cesta na lodi   byla taky jaksi odbytá, kde   sou nějaký bouře a   trápení, žádný deprese   námořníků, pouze jednou se   tam postaví do kolečka a   Kolumbus jim to pěti větami   vše vysvětlí a oni zase   válí jako by nic....   Nejlepší byly bitvy s   domorodci, to je taky Scottova   specialita, bitvy mu šli   vždycky dobře!
brnvl2105
Hodnocení: 5 / 10
Přidáno: 22.2.2008
tento film mě nijak   neoslovil. Jediné co se mi   líbilo byla hudba.Popsaná   Kolumbovská éra v   literatuře byla živější.
Chrustyn
Hodnocení: 4 / 10
Přidáno: 1.11.2007
Mám rád filmy Ridleyho   Scotta ale tenhle mě fakt   nebavil. Jediná kvalitní   scéna byla plavba lodí za   zvuků hudby od Vangelise.

Poznámka: Komentáře jsou řazeny podle počtu dosažených bodů jednotlivých členů, kteří je psali. To znamená, že čím více bodů má člen, tím je jeho komentář výše.

10 filmů, které komentovali někteří uživatelé co tento film
minih160661minih160661Vražedná bilance (2018) 
Reprisal n
minih11081minih11081Lady a Tramp (1955) 
Lady and the Tramp n
minih7563minih7563Fantomas kontra Scotland Yard (1967) 
Fantomas Contre Scotland Yard n
minih73241minih73241Bez úniku (2008) 
Breathing Room n
minih3155minih3155Anton Špelec, ostrostřelec (1932) 
Anton Špelec, ostrostřelec n
minih125641minih125641Kód Enigmy (2014) 
The Imitation Game n
minih25294minih25294Dědictví z Las Vegas (1997) 
Arlette n
minih7733minih7733Francouzská spojka 2: Dopadení (1975) 
French Connection II n
minih41989minih41989Křižáci (1960) 
Krzyzacy n
minih17418minih17418Příliš dokonalá podoba (1988) 
Dead Ringers n


Hodnocení:n12345678910

TV Program

ČT1 - Studio 6 (1993) [TV pořad]

05:59 - 09:00

169 minut již uběhlo
12 minut zbývá do konce

ČT2 - Afrika z výšky

08:30 - 09:25

18 minut již uběhlo
37 minut zbývá do konce

NOVA - Ulice (2005) [TV seriál]

08:40 - 09:40

8 minut již uběhlo
52 minut zbývá do konce

Prima - M.A.S.H. (1972) [TV seriál]

08:25 - 08:55

23 minut již uběhlo
7 minut zbývá do konce

Český lev Oscar

Filmová databáze v číslech

Filmů: 190567
Osobností: 697848
Fotografií: 763986
Plakátů: 376597
Obsahů a biografií: 178284

Poslední komentáře

Jak chutná smrt (1995)

Jak chutná smrt
Pokus o psychologický   thriller v režii Milana   Cieslara nemohl dopadnout   jinak, než jako řádnej   průser. Bohužel jsem nečetl   předlohu více >

Autor: topipig | Hodnocení: 2 / 10

Mrtví muži nenosí skotskou sukni...

Mrtví muži nenosí skotskou sukni
Na tenhle film se dá dívat   pod různými zornymi úhly a   podle toho ho i hodnotit. Carl   Reiner byl většinou zárukou   docela originální podívané více >

Autor: klasifikátor | Hodnocení: 8 / 10

Body Bags - Historky z márnice (...

Body Bags - Historky z márnice
Proč tak nízký hodnocení   na jiných stránkách? Dyť   je to celkem velká kultovní   klasika devadesátek...

Autor: svitani

Sud (1998) [TV epizoda]

Sud
Spíš nadprůměrnej díl,   ale pobavilo duo Ničitel &   Vraceč určitě   přejmenování Kelso na Blbso   to mě rozbilo! Holt párty se   sudem piva se nakonec vyvinula   drobek jinak.

Autor: FLA | Hodnocení: 7 / 10

Erikova první práce (1998) [TV e...

Erikova první práce
Díl začne normálně, pak to   jede na plný plyn. Poté co   Eric Forman získá práci ve   Fatso Burger a nemá na nic   čas, nestíhá ani párty   více >

Autor: FLA | Hodnocení: 8 / 10