Duben
ohodnotit

Obchod na korze

Další název:
Shop on Main Street
Žánr:
Rok:
1965
Délka:
125 minut
Premiéra v ČR:
8.10.1965
„Filmová tragikomedie oceněná Oscarem a Zvláštním čestným uznáním na MFF v Cannes“

Obsah filmu Obchod na korze

 
Film je tragikomickým príbehom jednoduchého stolára Tóna Brtka, ktorý sa vďaka svojmu švagrovi, miestnemu veliteľovi Hlinkovej gardy, stáva arizátorom a získa skrachovanú galantériu, patriacu starej nahluchlej židovke Lautmannovej. Film tematizuje schopnosť autoritatívneho režimu zatiahnuť do svojho súkolia aj bezúhonného človeka, ktorý sa potom márne snaží vyrovnať s výčitkami vlastného svedomia.

Obchod na korze sa nepremietal v bývalom Československu 20 rokov, patril k zakázaným, keďže jeden z jeho režisérov Ján Kadár po násilnom potlačení Pražskej jari vojskami Varšavskej zmluvy emigroval do Spojených štátov. Tento film bol natočený v...
 
Související odkaz
 
Oscarový obchod

Tóno Brtko, sympatický truhlář z malého města, je v rámci arizačního dekretu pověřen „dohledem“ nad obchůdkem vlastněným starou židovkou, paní Rozálií. Ta pořádně nechápe, o co jde, Tóna považuje za svého pomocníka a ten tuto roli rád hraje, aby ji na stará kolena příliš nestresoval. Jenže za nějaký čas jsou židé ve městě předvoláni k transportu, Tóno musí přestat předstírat a staré paní vysvětlit, co se vlastně celou dobu děje. číst dál

 
 
TIP: Nastavení pořadí obsazení si můžete nastavit zde >>
trailer
Distributor v ČR:
Ústřední půjčovna filmů
 
 
Jazyková verze:
česká
 
 
Zvuk:
mono
 
 
Obnovená premiéra v ČR:
7.6.2018
 
 
Přístupno:
od 12 let
 
 
Ohodnoťte
n12345
n678910
Zobrazit všechny herce a tvůrce filmu Obchod na korze >
Film je součástí: Project 100

Řadit dle:  Bodů uživatele  |  Od nejnovějších  |  Podle hodnocení

Nejnovější komentáře k filmu

volam.sa.pistik
Hodnocení: 9 / 10
Přidáno: 25.3.2021
O jednom nenápadnom obchode
Tento film je postavený skôr na hereckých   výkonov (hlavne rodáka z našej dediny),   pretože samotný príbeh nejako originálny nie   je, ale pozor! Tento film práve nie je o   príbehu, ten tu až taký veľký, zamotaný a   šokujúci nie je. Je to o dobe kontroverzného   Slovenského štátu, o charakteroch jednotlivých   ľudí, o tom, že režimy sa síce menia, ale   ľudia ostávajú rovnakí. Inými slovami nechcel   by som vidieť počet, respektíve percento   straníkov po 48om roku, čo mali na povale ešte   gardistické uniformy, veď dejiny nás učia,   ešte nevieš, či ju nebudeš potrebovať. A tak   je to dodnes. Takzvaný slovenskí   "holubičí" národ je špeciálny   endemit v strednej Európe schovaný medzi   kopcami, okrem juhu, tam je zas hlboký Dunaj. 1 %   je odvážnych ako Kuchár, 1 % je prospechárov a   prevracačov kabátov ako Kolkotský, ktorý sa   nestratí v žiadnom režime. A zbytok? To sú   Tónovia Bŕtkovia, nič nevidím, nič   nepočujem, chcem pokoj a utekaj preč pred babou.   Čo sa týka percent u žien tam je to trocha   iné, výrazne väčšie percento bude   diktatóriek ako Evelina Brtková. Smutnou   škvrnou v dejinách je to, o čom je film a to o   odsunu židovského obyvateľstva. Ale aj tu sa   odvážim tvrdiť, že aj keď obyčajný plebs   možno niečo tušil, tak klasika, ospravedlňoval   si to, určite idú na lepšie miesto, budú tam   mať prácu a vlastné dediny, zatvoria oči, nič   nevidím a nič nepočujem, ťažko niečo   vyčítať, dnes je hrdina každý. Zvláštnou   črtou Slovákov ešte je, že sa pozná každý s   každým. Keď sa logicky spýtate, kto mal byť   odsúdený ako prvý po vojne, tak logicky   Alexander Mach, napriek očakávanému trestu   smrti dostal 30 rokov a po 23och bol amnestovaný.   No lebo sa poznal a kamarátil s Lacom   Novomeským. V bežnom realistickom a logickom   vesmíre by mali byť nepriatelia na život a na   smrť, keďže on bol ministrom vnútra a   zástanca radikálneho krídla HSĽS a Novomeský   bol komunista a účastník Slovenského   národného povstania. Navyše Mach ich varoval   pred raziami gestapa, až utekajú do hôr kade   ľahšie. A tak sme si tu žili. Filme je o   živote v tej dobe, o všade prítomnom strachu, o   arizácii, o bežnom živote bežných ľudí, o   bocianoch. Jediné, čo by som vytkol je asi tak   posledných 20 minút, ktoré mi boli jasné, ale   dali sa riešiť aj chladnejšou hlavou a hlavne   hlavou triezvou, ale triezvosť u Slováka, no...   niekedy ťažký problém a ťažko   dosiahnuteľný stav. Inak výborný obraz doby,   ako sa ako obyčajný človek dostanete k   niečomu, čo neviete ani na čo je a čo s tým
beneva
Hodnocení: 6 / 10
Přidáno: 26.1.2021
Tak nevím, filmových škol nemám, ale moc se mi   to nelíbilo. Možná tehdy, v šedesátých   letech měl tento film něco mezi řádky. Ale já   to prostě nenacházím... Nezpochybňuji   Krónerův herecký výkon, stejně jako všech   ostatních, přesto nějak nemohu jásat. Ani   gloriola "trezorovosti" moc nepomáhá.   Nicméně asi je dobré film alespoň jednou   vidět.
Pitryx
Hodnocení: 4 / 10
Přidáno: 26.2.2018
Být to jiné téma, asi by tu tak vysoké   hodnocení nebylo což? No, dobrý film, ale to je   vše. Hodnotím výkon pana Krónera, jinak však   skutečně nemám důvod přidávat kdovíkolik   bodů. To, co dávám k panu Krónerovi je za to,   že jsem nepřejížděl.
polgardi
Hodnocení: 1 / 10
Přidáno: 17.11.2015
Króner to skvěle zahrál
To je ale vše, co k filmu dodat. Ukazuje   zkresleně tehdejší poměry na Slovensku, které   po boku německé armády připadlo Polsko a   Ukrajinu. Chápu ale, že se tehdy nemohlo toto ve   filmu projevit. Celkově jsem zklamaný.
hlavsa5
Hodnocení: 9 / 10
Přidáno: 23.10.2011
Nádherný film z celou plejádou tehdejší   slovenské filmové éry. Kroner tady přímo   září - zvláště když opilý předvádí   Hitlera. Je to jeho herecký koncert.
Zimmy871
Hodnocení: 8 / 10
Přidáno: 7.1.2011
U toho filmu jsem nevěděl jestli se mám smát   nebo hrůzou mlčet. Solidní výkon Josefa   Krónera a Idy Kamiňské, která mě po celý   film vytáčela do nepříčetnosti.
Akana
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 5.12.2010
Bezchybný film. Jozef Króner tady podává   ohromující výkon. Jeho hrdina-nehrdina,   slušný, trochu předposraný, bojující na   jedné straně se svým strachem a normálním   lidským sobectvím, na druhé straně se svým   svědomím, je naprosto realistický a   důvěryhodný. Druhá hvězda filmu Ida Kamińska   nechť promine, je samozřejmě taky skvělá, ale   pro mě je Krónerův vklad zásadní. Obchod na   korze je stylově čistý, vyvážený, v celku i   jednotlivostech strhující film.
BinLADIN
Hodnocení: 7 / 10
Přidáno: 19.7.2009
tak to je sic starý film  
ale pořád dobrý ale chce ho opravdu   v klidu sledovat možná je škoda že se   nenatočil v barvě
Hodnocení: 9 / 10
Přidáno: 21.12.2008
Vyžaduje maximální koncentraci...
...toto je film, který musíte skutečně   sledovat, rozhodně tedy nelze v jeho případě   praktikovat schéma tzv. zvukové kulisy, jako to   někdy dělám já...je třeba se na něj   maximálně soustředit. Děj je náročný,   zpočátku se zdá, že skoro až váznoucí,   místy téměř nudný, ale...je nutno vydržet a   ponořit se do příběhu. Sama jsem byla   překvapena, jak moc na mě toto dílo zapůsobilo   svou tématikou. Po zhlédnutí máte silný   emotivní zážitek a jste nuceni přemýšlet nad   krutým osudem Židů za války. Nedávno jsem se   setkala s názorem, že: "...už je to přece   víc než 60 let..." - Ano, to sice je, ale   tématika rasismu, genocidy a dalších hrůz by   měla být připomínána, protože v té době   zahynuly milióny nevinných lidí jenom proto,   že byli ve své víře "jiní"!   Nezlehčujme jejich osud a dobu, která se - jak   tedy pevně doufám - snad nikdy už nevrátí.   Neprošla jsem válkou, ale o to víc by se naše   mladá generace měla zaměřit na literární či   filmové výpovědi, které nějakým způsobem   přinášejí obraz tehdejší velmi kruté doby.   Nejde o to, že příběh je smyšlený. Byly   jiné dramatické osudy a zahynuli nevinní lidé.   Obchod na korze je zcela jistě velmi přínosným   dílem v kinematografii i po stránce historické.
Pardal
Hodnocení: 9 / 10
Přidáno: 18.12.2008
Nejlepší slovenský film jaký jsem kdy viděl a   herecký koncert všech zůčastněných, navíc   slováci mají tak trochu jinou historii takže je   to docela zajímavý pro mě z moravy... Pozvolný   rozjezd se plynule přeměňuje a na závěr   graduje strhujícím rozuzlením... Jojo klobou   dolů.
 

10 filmů, které komentovali někteří uživatelé co tento film
minih16281minih16281Policajt nebo rošťák (1979) 
Flic ou voyou n
minih41280minih41280Syndikát smrti (2005) 
Lethal n
minih39377minih39377Pýcha a předsudek (2005) 
Pride & Prejudice n
minih22531minih22531Vinnetou - Rudý gentleman (1964) 
Winnetou II n
minih41021minih41021Pravda neroste na višni (1982) [TV hra] 
Pravda neroste na višni n
minih31975minih31975Plán 9 (1959) 
Plan 9 from Outer Space n
minih49102minih49102Únos vlaku 123 (2009) 
The Taking of Pelham 123 n
minih31928minih31928Velká sázka o malé pivo (1981) [TV film] 
Velká sázka o malé pivo n
minih151319minih151319O šesti ošklivých princeznách (1969) [TV inscenace] 
O šesti ošklivých princeznách n
minih32935minih32935O princi Truhlíkovi (1996) [TV inscenace] 
O princi Truhlíkovi n


Hodnocení:n12345678910

Tagy

Ida KamiňskáObchod na korze (1965)Obchod na korze (1965)Obchod na korze (1965)
Český lev Oscar

Filmová databáze v číslech

Filmů: 190567
Osobností: 697848
Fotografií: 763986
Plakátů: 376597
Obsahů a biografií: 178284

Poslední komentáře

Jak chutná smrt (1995)

Jak chutná smrt
Pokus o psychologický   thriller v režii Milana   Cieslara nemohl dopadnout   jinak, než jako řádnej   průser. Bohužel jsem nečetl   předlohu více >

Autor: topipig | Hodnocení: 2 / 10

Mrtví muži nenosí skotskou sukni...

Mrtví muži nenosí skotskou sukni
Na tenhle film se dá dívat   pod různými zornymi úhly a   podle toho ho i hodnotit. Carl   Reiner byl většinou zárukou   docela originální podívané více >

Autor: klasifikátor | Hodnocení: 8 / 10

Body Bags - Historky z márnice (...

Body Bags - Historky z márnice
Proč tak nízký hodnocení   na jiných stránkách? Dyť   je to celkem velká kultovní   klasika devadesátek...

Autor: svitani

Sud (1998) [TV epizoda]

Sud
Spíš nadprůměrnej díl,   ale pobavilo duo Ničitel &   Vraceč určitě   přejmenování Kelso na Blbso   to mě rozbilo! Holt párty se   sudem piva se nakonec vyvinula   drobek jinak.

Autor: FLA | Hodnocení: 7 / 10

Erikova první práce (1998) [TV e...

Erikova první práce
Díl začne normálně, pak to   jede na plný plyn. Poté co   Eric Forman získá práci ve   Fatso Burger a nemá na nic   čas, nestíhá ani párty   více >

Autor: FLA | Hodnocení: 8 / 10