Duben
ohodnotit

Magická hlubina

Le Grand bleu

Další název:
The Big Blue; Magická hlbočina (SK); Im Rausch der Tiefe
Rok:
1988
Délka:
114 minut
Premiéra v ČR:
1.5.1991
„O mořských hlubinách a přátelství dvou věčných rivalů.“

Obsah filmu Magická hlubina

 
Potápěč Jakub se v delfináriu, kde pracuje, setká s dávným kamarádem Enzem. Ten je mistrem světa ve volném potápění a vyzve Jakuba k soupeření v nastávajícím světovém šampionátu v Taormině. Tam při soutěži Jakub překoná Enzův rekord a poté se konečně sblíží s přítelkyní Joannou. Soutěž pokračuje a Enzovi se podaří rekord opět překonat. Jakub jej ovšem vzápětí opět porazí. Profesor Lawrence označí jeho výkon za hranici lidských možností a žádá přerušení závodů. Enzo ho však chce překonat i za cenu života.

Zdroj: Nova

 
TIP: Nastavení pořadí obsazení si můžete nastavit zde >>
režie:
Luc BessonLuc Besson  
hraje:
Rosanna ArquetteRosanna Arquette.....Joanna Crossová [28]   
Jean-Marc BarrJean-Marc Barr.....Jacques Mayol [27]   
Jean RenoJean Reno.....Enzo Molinari [39]   
Sergio CastellittoSergio Castellitto.....Novelli [34]   
Jean BouiseJean Bouise.....strýc Louis [58]   
Marc DuretMarc Duret.....Roberto [30]   
Griffin DunneGriffin Dunne.....Duffy [32]   
Andreas VoutsinasAndreas Voutsinas.....Priest [55]   
Valentina VargasValentina Vargas.....Bonita [23]   
Kimberly BeckKimberly Beck.....Sally [32]   
Paul ShenarPaul Shenar.....dr. Laurence [52]   
Patrick FontanaPatrick Fontana.....Alfredo   
Alessandra VazzolerAlessandra Vazzoler.....La Mamma   
Geoffrey CareyGeoffrey Carey.....Supervizor   
Bruce Guerre-BerthelotBruce Guerre-Berthelot.....mladý Jacques   
Marc PlanceonMarc Planceon.....zdravotník   
scénář:
Luc BessonLuc Besson  
Robert GarlandRobert Garland  
Marilyn GoldinMarilyn Goldin  
Jacques MayolJacques Mayol  
Marc PerrierMarc Perrier  
námět:
Luc BessonLuc Besson  
hudba:
Eric SerraEric Serra  
Bill ContiBill Conti  
kamera:
Luc BessonLuc Besson.....podmořské záběry [29]   
Christian PetronChristian Petron.....podmořské záběry   
Carlo VariniCarlo Varini  
střih:
Olivier MauffroyOlivier Mauffroy  
dvd obal  Nahrát trailer k filmu
Distributor v ČR:
Lucernafilm - Beta
 
 
Barevný:
Ano
 
 
Jazyková verze:
francouzská
 
 
Distribuční verze:
česky, dabováno
 
 
Zvuk:
70mm 6-Track
 
 
Přístupno:
od 15 let
 
 
Ohodnoťte
n12345
n678910
Zobrazit všechny herce a tvůrce filmu Magická hlubina >

Řadit dle:  Bodů uživatele  |  Od nejnovějších  |  Podle hodnocení

Nejnovější komentáře k filmu

martin.stusak.9
Hodnocení: 9 / 10
Přidáno: 16.7.2019
Director's cut: 168 min
Příběh o rivalitě dvou kamarádů z dětství,   nyní světově proslulých potápěčů ve snaze   překonat rekord jeden druhého v hloubce   potápění. Snímek vyvolávající fascinaci   moře s kladem magických obrazů v klidné   meditaci o zdánlivě nekonečné rozlehlosti   Tichého oceánu v opojení konce existenčních   rysů, podpořené ikonickým soundtrackem. K   lepšímu diváckému uchopení jsou použity   delfíni, z nichž ta nejcitovější scéna je na   samém konci celého dějství. Luc Besson tímto   zachytil pocit života postav a jejich lásce k   mořskému světu. Jedná se o film, který   vyjadřuje stav mysli v dokonalé symbióze s   časem prostřednictvím šílené snahy o   existenci v hlubinách oceánu na úkor   konvenčního životního smyslu. Je to v   podstatě o psychologii a postavení člověka a   tak záleží jen na divácích, jestli dokáží   soucítit s takovými lidmi. Je to ryzí příběh   charakteru potápěčských nadšenců   interpretující až s odzbrojující   přirozeností, který ve své fascinující   podobě bere dech i dnes.
PROCESOR
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 4.9.2017
PROCESOR!
Závod, fanatismus, arogance, láska,   vítězství-prohra, život-smrt, rekord,   souznění....Těžko se hledají slova, pro mě   neobyčejný filmový zážitek.
red.mann
Hodnocení: 8 / 10
Přidáno: 22.4.2017
Luc Besson natočil parádní kousek. Skvělá   syntetická hudba Erica Serry doprovázená   kvalitnímu hereckými výkony trojice hlavních   hrdinů a to vše zasazeno do parádních   přímořských scenérií. Je to oslava   potápění a krásy moře. Film se neomrzí a   rád se k němu vracím.
m6k
Hodnocení: 6 / 10
Přidáno: 18.4.2017
Cut, Luc, Cut!
Je to vlastně klasicky komediální příběh, o   podivném přátelství dvou soupeřů v souboji o   titul mistra světa v hlubinném, potápění na   nádech, bez použití dýchacího přístroje,   (free-diving). Jeden z nich je potrhlý fanfarón   Enzo Molinari, (Jean Reno), který se bojí jen   toho, že ho jeho maminka přistihne jak jí něco   jiného, než její špagety del mare. Druhým pak   introvertní Jacques Mayol, (Jean-Marc Barr),   kterému v dětství při potápění zahynul   otec. Vysloveně jako „okrasa“ je v příběhu   ještě jeho americká přítelkyně Joana,   (Rosana Arguette). Od lehce bláznivé komedie,   přes prvky melodramatu, film dospěje až k   závěrečné hlubinné mystičnosti.
Ovšem   trvá to velice dlouho. Ve filmu se silná   místa, ať už ta komediální, „podmořsky   přírodopisná“, (ve filmu jsou krásné a   originální filmové záběry, nejenom ty pod   vodou), či ta mystická, střídají s těmi,   která jsou..., která jsou prostě moc dlouhá.   Já jsem ještě navíc viděl tzv. režisérský   sestřih, (director´s cut), který měl 2 hodiny   a 48 minut a na mnoha místech se mi chtělo   vzkřiknout: „Cut, Luc, cut!“. Jsem   přesvědčený, že cca poloviční metráž, by   filmu jedině prospěla. Jinak film zachycuje   fiktivní příběh dvou skutečných freediverů   - Enza Maiorky a Jaquese Mayola.
thejduk
Hodnocení: 8 / 10
Přidáno: 3.6.2014
Že bych byl tak nadšený jako většina   komentujících, to se říci nedá, je to film   zaměřený především na přírodu a na moře,   souboj dvou rivalů o rekord v hloubkovém   potápění mi připadá dost zbytečný, více   hodnotím souboj o ženu, který spolu svádí oba   hlavní hrdinové, a samozřejmě překrásné   přírodní záběry.
Hodnocení: 8 / 10
Přidáno: 3.2.2013
Tak tento film zařadím mezi mé velmi   oblíbené.Když jsem ho viděl poprvé, tak jsem   koukal teda.Líbil se mi hlavně ten nápad -   závod v hloubkovém potápění.Pak také hlavně   Jean Reno.
prvosenka
Hodnocení: 8 / 10
Přidáno: 19.1.2013
MAGICKÁ HLUBINA

Vskutku krásny film. Luc   Besson natočil své mistrovské dílo   především pro sebe a zřejmě ani sám   neočekával takovou diváckou oblibu. Opak je   však pravdou a emoční a myšlenkový rozsah   snímku má i přes zbytečnou délku svou velkou   sílu. Vášnivý potápěč a amatérský   oceánolog udělal radost mnohým divákům. Jeho   film hýří sluncem, rozličnými odstíny   modře, nabízí magickou podívanou do hlubin   oceánu a doslova láká k dovádění s delfíny.  

Samotný děj je plný rivality dvou přátel   z dětství a zároveň nabízí spoustu   hlubokých citů. Je to filmová poezie.   Nádherný příběh o lásce a posedlosti. A   ačkoliv nemá příliš optimistické vyznění,   přesto z něj dýchá úžasná pohoda. Konec   nás zavede na opravdu magické místo. Luc   Besson, jako správný kouzelník, soustředil   všechny síly do strhujícího závěru a vdechl   tomuto filmu svou duši…
Omnibus
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 25.10.2012
V mojí hlavě suchozemské krysy mi ještě   dlouho dozníval film Magická hlubina... Málo   platné, i když v bazénu nebo v moři na dohled   od břehu plavu jako ryba, tak takovéto   potápění je pro mě jiný svět. Svět   nepředstavitelné hlubiny oceánů, tichý a   plný nekonečného tajemna jako sám vesmír. A   hodně temný. A až moc mokrý... Nic pro   suchozemské krysy. A právě pro ně (pro   nás:-) je tu strhující příběh Magická   hlubina, který nám tento modročerný svět   umožní navštívit. A myslím, že na rozdíl   od jiné filmové pecky – horolezeckého Pádu   do ticha, hodnoceného jako TOP hlavně   zasvěcenými – si dobrodružství v hlubinách   užije i divák potápěním nepolíbený.   Povinná četba nejen pro všechny echt kinofily.   Kdo zatím ještě neviděl, neumí si představit   o jak moc se ochuzuje. Tak už neváhejte a   ponořte se do jiného světa, za velice silným a   podmanivým příběhem. Ale nezapomeňte se   vynořit...
cerfik
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 26.6.2012
Tenhle film jako by vůbec nestárnul a možná   pro svůj svěží humor, možná pro to skvělé   herecké obsazení, které sedí každým coulem.   Co ale s tohoto snímku cítím, je hledání   magické hlubiny v člověku, té hloubky v nás   samých, bez které jakákoliv snaha o vnější   naplnění se mění znovu a znovu ve flustraci.   Děkuji Lucu Bessonovi za hluboký mystický   zážitek. 100%
Hodnocení: 3 / 10
Přidáno: 4.10.2011
Aby láska k něčemu byla silnější než láska   k ženě, to mi přijde přehnané, soutěživost   až za hrob taky. Jako divák-"primitiv"   (co nadělám, prostě je to tak) mám z Bessonovy   tvorby radši "zábavu" než   "umění".
 

10 filmů, které komentovali někteří uživatelé co tento film
minih72580minih72580Silent Night, Deadly Night Part 2 (1987) 
Silent Night, Deadly Night Part 2 n
minih165078minih165078Třeba jsi vrah (2018) 
You Might Be the Killer n
minih26673minih26673Na pochode sa vždy nespieva (1960) 
n
minih41569minih41569Silnice (1972) [TV film] 
Silnice n
minih36372minih36372Lovec krokodýlů (2002) 
The Crocodile Hunter: Collision Course n
minih39286minih39286Gentleman z Epsomu (1962) 
Le Gentleman d'Epsom n
minih157084minih157084Mozek v plamenech (2016) 
Brain on Fire n
minih67346minih67346Muž, který nikdy nebyl (1956) 
The Man Who Never Was n
minih123634minih123634Pálí vám to? (2003) [TV pořad] 
Pálí vám to? n
minih55188minih55188Green Lantern (2011) 
The Green Lantern n


Hodnocení:n12345678910
Magická hlubina (1988)Magická hlubina (1988)Magická hlubina (1988)Magická hlubina (1988)
Český lev Oscar

Filmová databáze v číslech

Filmů: 190499
Osobností: 697748
Fotografií: 763807
Plakátů: 376382
Obsahů a biografií: 178212

Poslední komentáře

In Nacht und Eis (1912)

In Nacht und Eis
První filmové   převyprávění   katastrofální události   Titaniku, na kterém se prý   začalo pracovat pouhé dva   měsíce poté, tedy v době, více >

Autor: martin.stusak.9 | Hodnocení: 8 / 10

Město v obkličení (2010)

Město v obkličení
Tentokrát si hongkongská   ikona akčních filmů v   podobě Bennyho Chana vzala na   paškál americké superhrdiny   a superpadouchy s   více >

Autor: martin.stusak.9 | Hodnocení: 6 / 10

Na nože: Glass Onion (2022)

Na nože: Glass Onion
Zajímavý film ala Agáta   Christie. James Bond pomalu   rozmotává klubíčko   vztahů, příležitostí a   motivů až se dostane k   samotnému vrahovi. Hodně   mně to připomíná film Zlo   pod sluncem.

Autor: red.mann | Hodnocení: 7 / 10

Brýle (1969) [TV inscenace]

Brýle
Při patnáctiminutové   stopáži se určitě nedají   čekat velké zázraky a   vodopády humoru a tahle   televizní mikrokomedie není   rozhodně více >

Autor: klasifikátor | Hodnocení: 6 / 10

Na nože (2019)

Na nože
Chyba. Omylem napsaný   komnet.***********************   ******************************   ******************************   ******************************   ************

Autor: red.mann