Duben
ohodnotit

Mafiáni

Goodfellas

Další název:
Gangsteři
Rok:
1990
Délka:
139 minut
Premiéra v ČR:
10.1.1992
„Epická sága z prostředí newyorské mafie s Robertem De Nirem v hlavní roli.“

Obsah filmu Mafiáni

 
Brooklyn 1955. Školák Henry Hill sní o tom, že se stane gangsterem. vykonává drobné služby pro místní mafiány a když je zadržen policií kvůli pašování cigaret, odmítá vypovídat, což mu vynese přízeň kmotra Paula Cicera, který ho přijme do svých služeb. 1963. Henry spolu s Jimmym Conwayem a Tommym DeVitem provede úspěšnou loupež na letišti. Protřelý Jimmy se stává mladíkovým přítelem a mentorem. Henry se ožení se středoškolskou židovskou dívkou Karen a navenek žije poklidným a usedlým životem. Jeho žena po svatbě zjistí skutečný pramen Henryho příjmů a přijme to jako nezvratitelný fakt. 1970. Henry opustí svoji ženu po žárlivé scéně, kterou...
 
Související odkaz
 
Recenze: Mafiáni

Robert De Niro oslavil v srpnu 2023 osmdesátiny, takže si ho připomeneme v této slavné gangsterce z roku 1990, která... číst dál

 
 
TIP: Nastavení pořadí obsazení si můžete nastavit zde >>
režie:
Martin ScorseseMartin Scorsese  
hraje:
Robert De NiroRobert De Niro.....Jimmy Conway [46]   
Ray LiottaRay Liotta.....Henry Hill [34]   
Joe PesciJoe Pesci.....Tommy DeVito [47]   
Lorraine BraccoLorraine Bracco.....Karen [34]   
Paul SorvinoPaul Sorvino.....Paul Cicero [51]   
Frank SiveroFrank Sivero.....Frankie Carbone [38]   
Tony DarrowTony Darrow.....Sonny [51]   
Frank VincentFrank Vincent.....Billy Batts [50]   
Chuck LowChuck Low.....Maurice "Morrie" Kessler [52]   
Frank DiLeoFrank DiLeo.....Tuddy [42]   
Gina MastrogiacomoGina Mastrogiacomo.....Janice [28]   
Catherine ScorseseCatherine Scorsese.....Tommyho matka [78]   
Charles ScorseseCharles Scorsese.....Vinnie [76]   
Suzanne ShepherdSuzanne Shepherd.....Karenina matka   
Debi MazarDebi Mazar.....Sandy [25]   
Frank SerroneFrank Serrone.....mladý Henry   
scénář:
Nicholas PileggiNicholas Pileggi  
Martin ScorseseMartin Scorsese  
námět:
Nicholas PileggiNicholas Pileggi.....kniha Wiseguy (Gangster) [57]   
hudba:
Hy ZaretHy Zaret  
kamera:
Michael BallhausMichael Ballhaus  
střih:
Thelma SchoonmakerThelma Schoonmaker  
James KweiJames Kwei  
dvd obal trailer
Distributor v ČR:
Interama
 
 
Barevný:
Ano
 
 
Jazyková verze:
anglická
 
 
Zvuk:
Dolby Stereo
 
 
Přístupno:
od 18 let
 
 
Ohodnoťte
n12345
n678910
Zobrazit všechny herce a tvůrce filmu Mafiáni >

Řadit dle:  Bodů uživatele  |  Od nejnovějších  |  Podle hodnocení

Nejnovější komentáře k filmu

klasifikátor
Hodnocení: 8 / 10
Přidáno: 8.8.2020
Vynikající gangsterka (myslím, že jedna z   nejlepších co jsem kdy viděl) a podle mě jeden   z nejlepších filmů Martina Scorseseho. Ač jde   o dlouhou, více než dvouhodinovou stopáž film   dokáže hned na počátku vtáhnout do děje a   už nepustí, protože má tempo, napětí i   správnou atmosféru. Robert De Niro i Ray Liotta   jsou opravdu hodně nadprůměrní a i další   herci odvádějí vesměs velmi dobrou práci.   Tomuhle filmu zkrátka nechybí prakticky nic!!!!
sokeres777
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 31.8.2019
"Je to jeden z nás - je to goodfella."
Klasická Scorseseho gangsterka, která vás   naprosto pohltí už od samého začátku.   Výborně natočený film o životě jednoho   gangstera, který to zkrátka neměl nikdy   jednoduché. Film se dnes už pomalu ale jistě   stává kultovní klasikou světové   kinematografie a není se čemu divit, tomuto   filmu zkrátka nic nechybí. Martin Scorsese   zkrátka natočil mistrovské dílo, které si   prostě musíte zamilovat, i když gangsterky   třeba úplně nemusíte. Skvělé herecké   výkony, jak ze strany legendárního Roberta   DeNira, tak ze strany všech ostatních tváří,   které se ve filmu objeví, zůstanou zaručeně   nezapomenuté a ani tento kultovní snímek nebude   v budoucnu nijak opomínán a svou kvalitu si bude   udržovat i nadále. To je asi všechno co byl k   tomuto filmu chtěl napsat a stačí už jen   dodat, že pokud jste tento film neviděli,   koukejte to hodně rychle napravit, protože to   opravdu stojí za to.
Barney94
Hodnocení: 5 / 10
Přidáno: 14.5.2019
Podobně jako u Casina mě tento film tolik   neoslovil. Zdlouhavý a kromě některých scén   docela nudný. Z postav mě bavil snad jen Tommy   DeVito.
martin.stusak.9
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 21.11.2018
Snímek ´Mafiáni´a režisér Martin Scorsese.   Tak k tomu není co dodat. Kvalit staršího   Kmotra od Francise Forda Coppoli sice nedosahuje,   ale třetímu dílu, který vznikl ve stejném   roce, šlape na paty velmi hbitě. Robert de Niro,   Ray Liotta, Joe Pesci a další plejáda   hereckých osobností se sešla v tomto filmovém   počinu ukázat, v čem tkví jejich herecká   síla. Co osobnost, to charakter a celkově   vytvářejí fascinující podívanou, kde si   nikdo a ničím není jistý, byť si zarputile   myslí opak. Snímek natočený na základě   bestselleru Nicholase Pileggiho přináší   ucelený obraz co všechno je součástí   organizovaného zločinu. Údajně je to sepsáno   na základě skutečných faktů a událostí a   pojednává vzestup mladíka v mafiánském   systému plného vydírání, únosů, krádeží   a vražd. Příběh ukazuje světlé i stinné   stránky takovýchto počínání, i když   větší důraz je kladen hlavně na pohodlnost a   přitažlivost gangsterského života. Ale i tak   je vidět takovýto život plný násilí a klamu.   I přes svou délku není hluchého místa.   Vyprávění podpořené skvostnými hereckými   výkony má patřičný švih a atraktivitu.   Spousta zapamatovatelných scén a hlášek   dávají snímku ohromnou sílu v   konkurenceschopnosti s výše zmiňovaným   Kmotrem. Tady bylo viditelně skutečně uděláno   kus práce.
Hodnocení: 8 / 10
Přidáno: 11.5.2016
Několik let mně tato gangsterka unikala ( sám   nevím proč ) a to patří do žebříčku deseti   nejlépe natočených gangsterek všech   dob.
M.Scorsese vsadil na své herecké favority   a udělal dobře. Díky takovému hereckému   obsazení ( J.Pesci mě tu zaujal )vzniklo dílo,   které si skutečně zaslouží být v té první   desítce.
Byl jsem spokojen. A že to bylo podle   skut. událostí, je pro diváka ještě lepší.
johnnyboy
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 12.3.2014
Moje filmova konverze
Od shlednuti GoodFellas je pro me (filmovy) svet   jiny nez driv. Diky Marty! Kdyz Henry s Karen   vstupuji do restaurace - to je scena (spolecne s   doprovodnou pisni), kterou zboznuju.
enejčel
Hodnocení: 8 / 10
Přidáno: 6.6.2013
Film se mi líbil. Má děj a výborné herecké   obsazení. Film, který vám bude připomínat   známou českou hru Mafii II, protože hra je   tímto filmem hodně inspirovaná.
Film vám   ukáže, jaký je život mafiánů, že i   největší přátelé se můžou podrazit a   hlavně život takového mafiána. Snímek se mi   líbil a určitě se na něj budu chtít dívat i   vícekrát. Martin Scorsese je vynikající   režisér, který je na tuto práci opravdu   talent. Moc pěkný snímek.
Naki
Hodnocení: 7 / 10
Přidáno: 21.1.2013
Tak bohužel, gangsterské snímky mne v poslední   době velmi ohromily. Abych byl přesnější, tak   konkrétně filmy Kmotr a Tenkrát v Americe.   Tento film, sice podle skutečné události, s   velmi obsáhlým dějem a mafianským nádechem   mne ukojil pouze v začátku a a na jejím   samotném konci. Střih, kamera a hudba byla dá   se říct dokonalá, ale celkové neomalený děj   mě nijak zvlášť neoslnil. Robert De Niro   musím říct má na daleko lepší role než na   chvilkového vyskytujícího se obávaného   mafiána, který neměl takřka žádný prostor.   V tomto filmu dle mého názoru Joe Pesci   nejlepší herecký výkon. Ukecaný psychopat,   který si nebral servítky a bezmyšlenkovitě   jednal, prostě bourák. Je pravda, že mi   chvilkami nabíhala husina z těch   chladnokrevných vražd... ;)
sakro
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 28.11.2010
radosti a strasti života jednoho mafiána
Když pominu Kmotra, kterého považuji za   kultovní film mimo jakékoliv zařazení, pak   jsou Mafiáni jednoznačně nejlepším   gangsterským filmem. Tohle je prostě Scorseseho   vrcholné dílo, kterému nemám co vytknout.   Paráda. Film nemá jedinou zbytečnou scénu,   jediné slabé místo, vše je dotaženo až k   naprosté dokonalosti. Herecké výkony všech bez   výjimky jsou famózní. Dobrovolná volba života   uprostřed krutosti, bez jakékoliv vidiny   budoucnosti, neboť každý den, každý okamžik,   může být tím posledním v životě. Ne však,   jako v Kmotrovi, vykresleno na mafiánských   pohlavárech, kteří jen tahají za nitky a   zpovzdálí ovlivňují a mění životy lidí   kolem sebe, ale na těch vykonavatelích, kteří   jsou sice sami přesvědčeni o své velikosti,   ale ve skutečnosti jsou jen jediným kolečkem   obrovského soukolí. Kolečkem, které lze   kdykoliv a bez následků vyměnit. Tento snímek   je hodně, a jistě po zásluze, srovnáván s   neméně skvělým Casinem. Je však nutno si   uvědomit, že to vzniklo o pět let později. V   životě je to jen krátký časový úsek, ovšem   v neskutečně dynamickém rozletu filmografie je   to víc než hodně. Nové techniky, nové   možnosti. A i přesto je pro mě Casino trošku   chladnější a méně osobité. Za pochvalu v   Mafiánech stojí i vynikající hudba, skvělá   kamera a fantastická práce střihu. Zařazuji k   legendám, klasice a k Top filmům všech dob bez   omezení žánru. Deset dávám jen proto, že   víc dát nelze. Koho tento film ještě minul,   neváhejte.
gerja
Hodnocení: 9 / 10
Přidáno: 17.2.2010
Fakt dobrý, pro mne jako pro ženu i dost drsný   film. Drsný proto, jak lehce a zbytečně   můžeme v tomto světě skončit. Dále se mi   film líbil, že mne navádí k zamyšlení nad   smyslem života. Každý si můžeme vybrat.   Doporučuji ke shlédnutí ostatním
 

10 filmů, které komentovali někteří uživatelé co tento film
minih161273minih161273Klér (2018) 
Kler n
minih82156minih82156Krásná Galathea (1963) [TV inscenace] 
Krásná Galathea n
minih43615minih43615Božský Evan (2007) 
Evan Almighty n
minih24750minih24750Trasa (1978) 
Trasa n
minih75708minih75708Genghis Khan: The Story of a Lifetime (2010) 
Genghis Khan: The Story of a Lifetime n
minih47668minih47668Rallye smrti (2008) 
Death Race n
minih97020minih97020Útok na Bílý dům (2013) 
White House Down n
minih43058minih43058Čerte, drž se svého kopyta ! (1998) [TV film] 
n
minih73241minih73241Bez úniku (2008) 
Breathing Room n
minih61351minih61351Proces s vrahy Martynové (1988) [TV inscenace] 
Proces s vrahy Martynové n


Hodnocení:n12345678910
Mafiáni (1990)Mafiáni (1990)Mafiáni (1990)Mafiáni (1990)
Český lev Oscar

Filmová databáze v číslech

Filmů: 190499
Osobností: 697752
Fotografií: 763812
Plakátů: 376392
Obsahů a biografií: 178214

Poslední komentáře

Jízda králů (1989) [TV inscenace...

Jízda králů
Jako rodáka z jižní Moravy   mě tady pár věcí   potěšilo, ale obecně vzato   si myslím, že tenhle   televizní kousek potěší   asi víc milovníky více >

Autor: klasifikátor | Hodnocení: 5 / 10

In Nacht und Eis (1912)

In Nacht und Eis
První filmové   převyprávění   katastrofální události   Titaniku, na kterém se prý   začalo pracovat pouhé dva   měsíce poté, tedy v době, více >

Autor: martin.stusak.9 | Hodnocení: 8 / 10

Město v obkličení (2010)

Město v obkličení
Tentokrát si hongkongská   ikona akčních filmů v   podobě Bennyho Chana vzala na   paškál americké superhrdiny   a superpadouchy s   více >

Autor: martin.stusak.9 | Hodnocení: 6 / 10

Na nože: Glass Onion (2022)

Na nože: Glass Onion
Zajímavý film ala Agáta   Christie. James Bond pomalu   rozmotává klubíčko   vztahů, příležitostí a   motivů až se dostane k   samotnému vrahovi. Hodně   mně to připomíná film Zlo   pod sluncem.

Autor: red.mann | Hodnocení: 7 / 10

Brýle (1969) [TV inscenace]

Brýle
Při patnáctiminutové   stopáži se určitě nedají   čekat velké zázraky a   vodopády humoru a tahle   televizní mikrokomedie není   rozhodně více >

Autor: klasifikátor | Hodnocení: 6 / 10