Duben
ohodnotit

Muži, kteří nenávidí ženy

Män som hatar kvinnor

Další název:
Verblendung; Mænd som hader kvinder; Menn som hater kvinner; The Girl with the Dragon Tattoo; Muži, ktorí nenávidia ženy
Žánr:
Rok:
2009
Délka:
152 minut
Premiéra v ČR:
1.7.2010
„Film podle jedné z nejčtenějších knih současnosti.“

Obsah filmu Muži, kteří nenávidí ženy

 
Fenomén skandinávské krimi se sice v literárním i filmovém světě objevil již v 60. letech v souvislosti s Maj Sjöwallovou a Perem Wahllööem, k jeho recidivě ovšem došlo až relativně nedávno a na počátku bylo tehdy nejen milénium, ale i Millenium.

Krimi thriller Muži, kteří nenávidí ženy tvoří první část trilogie švédského spisovatele a novináře Stiega Larssona, která se stala globálním fenoménem. Ve světě se jí prodalo více než 40 milionů výtisků, přeložena byla do 34 světových jazyků. Stieg Larsson se své slávy nedožil, zemřel na infarkt v roce 2004, rok před vydáním prvního dílu Millenia. Masivní popularita napínavých thrillerů ovšem...
 
Související odkaz
 
RECENZE: Švédská verze Larssona ctí žánr, i když občas sklouzne k Šifře mistra Leonarda

Film podle knihy Muži, kteří nenávidí ženy, první části Larssonova třídílného bestselleru Milénium, se může čtenářům jevit jinak než dosud "nepolíbeným" divákům. Ale pořád je to velmi slušná detektivka.
číst dál

Hodnocení: 70 %

 
 
TIP: Nastavení pořadí obsazení si můžete nastavit zde >>
režie:
Niels Arden OplevNiels Arden Oplev  
hraje:
Michael NyqvistMichael Nyqvist.....Mikael Blomkvist [48]   
Noomi RapaceNoomi Rapace.....Lisbeth Salanderová [29]   
Lena EndreLena Endre.....Erika Bergerová [53]   
Peter HaberPeter Haber.....Martin Vanger [56]   
Peter AnderssonPeter Andersson.....advokát Nils Bjurman [56]   
Ingvar HirdwallIngvar Hirdwall.....Dirch Frode [74]   
Marika LagercrantzMarika Lagercrantz.....Cecilia Vangerová [54]   
Björn GranathBjörn Granath.....Gustav Morell [63]   
Michalis KoutsogiannakisMichalis Koutsogiannakis.....Dragan Armanskij [49]   
Annika HallinAnnika Hallin.....Annika Gianniniová [41]   
Sofia LedarpSofia Ledarp.....Malin Eriksonová [35]   
David DencikDavid Dencik.....Janne Dahlman [34]   
Stefan SaukStefan Sauk.....Hans-Erik Wennerström [53]   
Fredrik OhlssonFredrik Ohlsson.....Gunnar Brännlund [77]   
Jacob ErickssonJacob Ericksson.....Christer Malm [42]   
Gunnel LindblomGunnel Lindblom.....Isabella Vangerová [77]   
scénář:
Nikolaj ArcelNikolaj Arcel  
Rasmus HeisterbergRasmus Heisterberg  
námět:
Stieg LarssonStieg Larsson.....stejnojmenný román (2004, česky Host, Brno 2009)   
hudba:
Jacob GrothJacob Groth  
kamera:
Eric KressEric Kress  
Jens FischerJens Fischer.....dodatečné záběry   
střih:
Anne ØsterudAnne Østerud  
Janus Billeskov JansenJanus Billeskov Jansen  
Kirk BaxterKirk Baxter  
dvd obal trailer
Oficiální stránka:
www.millenium-lefilm.f...
 
 
Distributor v ČR:
Bontonfilm Česká republika
 
 
Barevný:
Ano
 
 
Jazykové verze:
švédská, anglická
 
 
Distribuční verze:
česky, dabováno, s titulky
 
 
Zvuk:
Dolby Digital Datasat
 
 
Přístupno:
od 15 let
 
 
Ohodnoťte
n12345
n678910
Zobrazit všechny herce a tvůrce filmu Muži, kteří nenávidí ženy >

Řadit dle:  Bodů uživatele  |  Od nejnovějších  |  Podle hodnocení

Nejnovější komentáře k filmu

red.mann
Hodnocení: 8 / 10
Přidáno: 9.1.2019
Pátrání po čtyřicet let ztracené dívce nám   v drsném severském dramatu přináší   nečekané odhalení a zvraty. Poutavý příběh,   kvalitní herecké výkony, dobrý scénář a   mysteriozní atmosféra je devízou tohoto filmu.
collen
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 3.9.2017
Od prvního okamžiku až do samého konce nabitý   děj a klobouk dolů, před filmovým   zpracováním tohoto drsného thrilleru.Příběh,   u kterého mrazí jak při četbě, tak při   sledování filmu.Celý snímek odpovídal mým   původním čtenářským představám a to se   často nestává.
FLA
Hodnocení: 6 / 10
Přidáno: 2.7.2016
Slušný krimi / thriller by to byl, samotný   případ má napětí, silné momenty, práce ze   strachem funguje, zvyšuje se temná atmosféra   atd. ale jako u předělávky od D. Finchera,   zabíjí to dle mého nerozumná délka snímku!
movie-freak
Hodnocení: 8 / 10
Přidáno: 1.2.2015
Musím se přiznat, že mé hodnocení filmu je   silně ovlivněno tím, že jsem si nejprve   přečetl knihu. Chápu nutnost osekat ve   scénáři tu omáčku okolo ( která mimochodem   dělá z románu tak skvělý čtenářský   zážitek ). Jinak by film trval 4 hodiny. Avšak   kořen příběhu byl zachován. I přes znalost   zápletky mně režisér dokázal udržet v   napětí. Skvělé herecké výkony hlavních   představitelů a hudební doprovod dostatečně   splnil moje očekávání.
bobo336
Hodnocení: 7 / 10
Přidáno: 2.11.2014
Muži,ktorý nenávidia ženy
Ja osobne som bol spokojný s týmto kriminálnym   thrillerom.Dusivá atmosféra a skvelý dej,ktorý   je doplnený skvelou hudbou a slušnými hercami.
MARi0
Hodnocení: 8 / 10
Přidáno: 20.4.2014
Muži, kteří nenávidí ženy
I když knížka nepatří mezi mé   nejoblíbenější, stejnak jsem jí přečetl   jedním dechem. A když jsem zaslechl, že se   nějaký blázen pokusil tuhle šest set   stránkovou bichly přenést na filmové plátno,   nemohl jsem jen tak čekat a nevidět   to.
Samozřejmě že každý čtenář je vždy   zklamán a má miliony výhrad. Stejně jako já,   ale i přes tuto skepsi musí potvrdit, že se   jedná asi o nejlépe zfilmovanou knihu, jakou   jsem kdy viděl. Navíc švédská produkce, to   byla fakt bomba. Narozdíl od Hollywoodu tu   nehrají pouze překrásní lidé (vlastně   většina z hlavních postav jsou celkem   oškliví), interiéry a exteriéry vypadají tak   - reálně. Žádné spešl barevné filtry,   prostě barvy, které známe ze svého života. A   kvalitní akce bez miliony střihů za sekundu?   Až do teď jsem si myslel, že to není   možné.
Jestli Vám Lisbeth někoho   připomíná, tak věřte že by to měla být   "Pipi Dlouhá punčocha" (také   švédská postava, tak se nedivte) v dospělosti.   Aspoň Larssen si představuje, že se z ní   vyklubala takováhle pošahaná dívčina...
martin.stusak.9
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 25.10.2013
Drsný detektivní příběh, jaký tu do uvedení   dlouho nebyl. I přes neobvyklou stopáž si   snímek drží svoji temnou atmosféru a   jedinkrát nevybočuje do absurdity. Tempo je   poklidné, což kvalitě hodně napomohlo.   Poněkud neznámá Noomi Rapace předvedla až   neuvěřitelný výkon, jejíž postava je po   psychologické stránce až čítanková. Ze   Švédska moc filmů nepřichází, ale když už,   tak to vždy stálo za to. A platí to i pro   tentokrát.
volam.sa.pistik
Hodnocení: 5 / 10
Přidáno: 8.4.2013
Ženy, ktoré nenávidia mužov
No jo no. Švédsko ako ho nepoznáme. Samá   vražda, sám uchylak, všade sám nacista a   všade plno kostlivcov po skriniach. Asi bola   chyba, že som skôr pozeral americkú verziu,   ktorá mi príde lepšia ako táto švédska. Ono   je to tým, že asi fakt som to mal spraviť   opačne a zas či chcete alebo nie, za viac   dolárov, viac muziky a teda aj lepšie urobená   verzia. Ale je fakt, že dosť kopírovali. Na   druhej strane, dnes je taká tá móda, že čo je   z americkej produkcie, je to slaboduché, čo z   Európy a nedajbože zo Škandinávie, tak to   musí byť zákonite pecka. No nemusí byť vždy   tak. Slabší dej, ale celkom dobrá hlavná   postava Mikaela, i keď Craig mi prišiel lepší   ako Nyqvist, ale aj on má niečo do seba.   Lisbeth, klasika, casting sa podaril a máme tu   solídnu príšerku, uff. Koniec troška iný, ale   v konečnom dôsledku, klasická detektívka, kde   sa mi americký bráško viac páčil, pre taká   temnejšiu, alebo skôr dusnejšiu atmosféru,   ktorú umocňovala skvelá muzika. Aj tú ta   muzička bola ok, ale...
RENDYspt
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 1.4.2013
Top
musim dat 10 !!!! ze zacatku sem mel obavi ze je   to neak utahany ale stalo zato to videt !!! jeden   z tech lepsich filmu urcite doporucuju se nato   podivat ma to neco dosebe §§
beneva
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 15.1.2013
Zdráhám se napsat "výborné",   protože brutalita mě nepřitahuje ani v životě   ani ve filmu. Ale tento film výborný je. Ve   srovnání s filmem téhož jména z roku 2011 s   Danielem Craigem je toto dřívější   zpracování mnohem propracovanější. Ve stejné   časové stopáži jsou události a souvislosti   vyjádřeny zřetelněji a spojitěji než v   pozdějším zpracování. Tím nechci říct, že   americko švédská verze není dobrá. Je to jen   trochu jiné, měkčí pojetí. Režisér Niels   Arden Oplev to zkrátka "vosolil".   Brutalitou vskutku nešetří, ale má-li být   příběh vyvážený, jinak to nelze. Lisbeth   vyznává zásadu "Žít a nechat   žít", ale taky "Oko za oko, zub za   zub", když někdo nenechá žít ji. Skoro   by se zdálo, že sever oplývá muži natolik   drsnými, že žádná žena by neměla paralyzér   odkládat ani doma v kuchyni... Velmi napínavý   příběh o zločinu a trestu v mnoha podobách.   Kde se v lidech bere sklon k úchylnosti? A lze   vůbec někdy ten prokletý řetězec přetnout?   Spravedlnost ve vlastních rukách , radikální   řešení, pochopení a odpuštění, slitování,   odplata. To jsou témata, na která film může   dát částečnou odpověď. Konečný úsudek si   jako vždy udělá každý sám. Noomi Rapace je v   roli Lisbeth velmi přesvědčivá, řekla bych,   že jí to sedlo mnohem víc než později madamme   Simsa v duhém díle Sherlocka Holmese. Zde   nedostal tolik prostoru její temperament. Už se   těším na Dívku, která si hrála s ohněm...
 

10 filmů, které komentovali někteří uživatelé co tento film
minih28705minih28705Pán prstenů: Společenstvo prstenu (2001) 
The Lord of the Rings: The Fellowship of the Ring n
minih41052minih41052Principálka (1986) [TV film] 
Principálka n
minih133936minih133936Marvel One-Shot: Item 47 (2012) 
Marvel One-Shot: Item 47 n
minih7231minih7231Ecce homo Homolka (1969) 
Ecce homo Homolka n
minih157845minih157845Jsem božská (2018) 
I Feel Pretty n
minih45841minih45841Skřivánek (1964) 
Žavoronok n
minih9308minih9308Jak vytrhnout velrybě stoličku (1977) [TV film] 
Jak vytrhnout velrybě stoličku n
minih53954minih53954O místo na slunci (1959) 
O místo na slunci n
minih10318minih10318Kmotr III (1990) 
The Godfather: Part III n
minih91499minih91499Šakalové (1967) 
The Jackals n


Hodnocení:n12345678910

Podobné filmy

Dívka, která kopla do vosího hnízda (2009)

 Dívka, která kopla do vosího hnízda (2009)
Dívka, která kopla do vosího hnízda n
Luftslottet som sprängdes
Žánr: thriller / krimi / drama / adaptace
Země: Švédsko / Dánsko / Spolková republika Německo
Režie: Daniel Alfredson

(pokračování)

Dívka, která si hrála s ohněm (2009)

 Dívka, která si hrála s ohněm (2009)
Dívka, která si hrála s ohněm n
Flickan som lekte med elden
Žánr: akční / thriller / adaptace
Země: Švédsko / Dánsko / Spolková republika Německo
Režie: Daniel Alfredson

(pokračování)

Muži, kteří nenávidí ženy (2009)Muži, kteří nenávidí ženy (2009)Muži, kteří nenávidí ženy (2009)Muži, kteří nenávidí ženy (2009)
Český lev Oscar

Filmová databáze v číslech

Filmů: 190567
Osobností: 697848
Fotografií: 763986
Plakátů: 376597
Obsahů a biografií: 178284

Poslední komentáře

Jak chutná smrt (1995)

Jak chutná smrt
Pokus o psychologický   thriller v režii Milana   Cieslara nemohl dopadnout   jinak, než jako řádnej   průser. Bohužel jsem nečetl   předlohu více >

Autor: topipig | Hodnocení: 2 / 10

Mrtví muži nenosí skotskou sukni...

Mrtví muži nenosí skotskou sukni
Na tenhle film se dá dívat   pod různými zornymi úhly a   podle toho ho i hodnotit. Carl   Reiner byl většinou zárukou   docela originální podívané více >

Autor: klasifikátor | Hodnocení: 8 / 10

Body Bags - Historky z márnice (...

Body Bags - Historky z márnice
Proč tak nízký hodnocení   na jiných stránkách? Dyť   je to celkem velká kultovní   klasika devadesátek...

Autor: svitani

Sud (1998) [TV epizoda]

Sud
Spíš nadprůměrnej díl,   ale pobavilo duo Ničitel &   Vraceč určitě   přejmenování Kelso na Blbso   to mě rozbilo! Holt párty se   sudem piva se nakonec vyvinula   drobek jinak.

Autor: FLA | Hodnocení: 7 / 10

Erikova první práce (1998) [TV e...

Erikova první práce
Díl začne normálně, pak to   jede na plný plyn. Poté co   Eric Forman získá práci ve   Fatso Burger a nemá na nic   čas, nestíhá ani párty   více >

Autor: FLA | Hodnocení: 8 / 10