Duben
ohodnotit

Člověk bestie

La bête humaine

Další název:
Bestie Mensch
Žánr:
Země:
Rok:
1938
Délka:
93 minut
„Jean Gabin jako zoufalý hrdina románu Emila Zoly.“

Obsah filmu Člověk bestie

 
"Je to příběh Jacquese Lantiera, syna Augusty a Gervaisy. Pociťoval dědičnou zátěž a říkal si, že pyká za otce a dědy, kteří tolik pili, že mu ty generace opilců zkazily krev. Hlava mu pukala hrůzou člověka hnaného k činům, které vykonat nechtěl a jejichž příčinu neznal."
Takto popisuje Emile Zola svého hrdinu strojvůdce Lantiera ze svého románu Člověk bestie. Člověka ztraceného, který se marně snaží překonat bestii, již má v sobě. Když naváže milostný vztah se ženou přednosty stanice, která se chce svého muže zbavit, je jeho osud zpečetěn.
Člověk bestie, filmové zpracování Zolova románu režiséra Jeana Renoira, je dalším dílem poetického...
 
TIP: Nastavení pořadí obsazení si můžete nastavit zde >>
  Nahrát trailer k filmu
Distributor v ČR:
Česká televize
 
 
Jazyková verze:
francouzská
 
 
Distribuční verze:
s titulky
 
 
Zvuk:
mono
 
 
Ohodnoťte
n12345
n678910
Zobrazit všechny herce a tvůrce filmu Člověk bestie >

Řadit dle:  Bodů uživatele  |  Od nejnovějších  |  Podle hodnocení

Nejnovější komentáře k filmu

Misantrop
Hodnocení: 6 / 10
Přidáno: 26.1.2011
Film nikdy nemůže nahradit dobrý román. V   porovnání se Zolovou předlohou Lidské bestie   film notně bledne. Jednak byl děj hodně   zkrácen a značně pozměněn, a za druhé je tu   hlavní postava líčena oproti románu v   příliš dobrém světle, příliš umírněně,   jako v podstatě nešťastná, zlá, leč čestná   bestie, lidská bestie. Původní Zolův román   jej bez obalu líčí mnohem nesmiřitelněji   prostě jako (odborným termínem) parafilika. A   Zolův román je jemu podobnými postavami,   lidskými bestiemi, přímo přeplněn (ostatně   tak jako v životě)! Filmové zpracování je   tedy pouhá nepodařená, mírná, neškodná,   vybledlá napodobenina. Vracím se ke   knížkám.
Jinak byl film až na pár chybiček   docela dobře provedený. Všiml jsem si např.   dobré kvality obrazu i zvuku. České filmy z té   doby rozhodně tak kvalitním materiálem   nedisponují, jsouce jaksi vůbec celé   "ušmudlané", jak se o nich vyjadřoval   Goebbels. Francie byla zřejmě kdysi velmocí i v   umění filmovém.
curil
Hodnocení: 8 / 10
Přidáno: 21.11.2010
Vynikající zpracování románu Émila Zoly se   skvělými výkony herců a s přesným   vystihnutím chmurné atmosféry nádraží.   Ještě k závěru filmu: když druhý den Lantier   zjistí, jaký hrůzný čin provedl, spáchá   sebevraždu - vyskočí z jedoucí lokomotivy.
Frolíček
Hodnocení: 8 / 10
Přidáno: 31.8.2010
Dlouhé záběry utíkající krajiny z pohledu   mašinfíry lokomotivy, šílenství, pesimismus,   hroucení lidských vztahů a úctě k životu -   poetický realismus jako z partesu, doplněno   skvělým herectvím Jeana Gabina.
Snímek, po   kterém divák propadne trudnomyslnosti, nicméně   toto je vysoká filmařina předválečné   kinematografie, kterou je nutno také vidět a   znát.


Hodnocení:n12345678910
Člověk bestie (1938)Člověk bestie (1938)Člověk bestie (1938)Člověk bestie (1938)
Český lev Oscar

Filmová databáze v číslech

Filmů: 190567
Osobností: 697848
Fotografií: 763986
Plakátů: 376597
Obsahů a biografií: 178285

Poslední komentáře

Učitelka tance (1998) [TV epizod...

Učitelka tance
Paní Formanová učí   "Hájda" tančit, protože   parta se chystá na   diskotéku. Výbornej je Blbso   a jeho taneční kreace,   pobavil i Fez. Celkově   zábavnej díl s dobrejma   frkama - 80%.

Autor: FLA | Hodnocení: 8 / 10

Jak chutná smrt (1995)

Jak chutná smrt
Pokus o psychologický   thriller v režii Milana   Cieslara nemohl dopadnout   jinak, než jako řádnej   průser. Bohužel jsem nečetl   předlohu více >

Autor: topipig | Hodnocení: 2 / 10

Mrtví muži nenosí skotskou sukni...

Mrtví muži nenosí skotskou sukni
Na tenhle film se dá dívat   pod různými zornymi úhly a   podle toho ho i hodnotit. Carl   Reiner byl většinou zárukou   docela originální podívané více >

Autor: klasifikátor | Hodnocení: 8 / 10

Body Bags - Historky z márnice (...

Body Bags - Historky z márnice
Proč tak nízký hodnocení   na jiných stránkách? Dyť   je to celkem velká kultovní   klasika devadesátek...

Autor: svitani

Sud (1998) [TV epizoda]

Sud
Spíš nadprůměrnej díl,   ale pobavilo duo Ničitel &   Vraceč určitě   přejmenování Kelso na Blbso   to mě rozbilo! Holt párty se   sudem piva se nakonec vyvinula   drobek jinak.

Autor: FLA | Hodnocení: 7 / 10