Duben
ohodnotit

Rok draka

Year of the Dragon

Žánr:
Rok:
1985
Délka:
134 minut
Premiéra v ČR:
2.8.1991
„Tvrdá policajtská historie o čínské mafii, drogách a lásce. Populární Mickey Rourke v hlavní roli.“
Popis / Obsah / Info k filmu Rok draka
Ve válce s čínskou mafií není dobré zůstat sám.
Policejní kapitán Stanley White (Mickey Rourke) patří mezi nejzkušenější a nejspolehlivější newyorské muže zákona. V době, kdy je jmenován policejním velitelem pro Čínskou čtvrť, dojde v Brooklynu k vraždě starosty Čínské čtvrti Wonga. V tamní mafii převezme moc Wongův ambiciózní zeť Joey Tai (John Lone). Ten navenek vystupuje jako lidumilný ochránce chudých čínsko-amerických rodin, avšak ve skutečnosti obchoduje s heroinem. Je to on, kdo dal Wonga odstranit. White, původem Polák, je bývalým vojákem z vietnamské války. Vrátil se z ní s fanatickou snahou o obranu Ameriky a s bezbřehou nenávistí proti všem Asiatům. Zavedení pořádku v Čínské čtvrti se pro něj stává osobní věcí. Navzdory varování svých nadřízených White poruší dohodu mezi newyorskou policií a čínskou mafií. Pustí se do boje nejen s pouličními gangy, ale i se samotným Taiem. Jeho hlavní zbraní je přitom sveřepá zarputilost, se kterou je schopný jít za cílem i přes mrtvoly. A těch v této válce nebude málo...
Česká televize


oficiální text distributora

Popis / Obsah / Info k filmu Rok draka
Kriminální drama zasazené do atraktivního prostředí newyorské Čínské čtvrti (verně postavené v Laurentiisově studiu v Severní Karolině). Hrdinou snímku je policejní kapitán, jenž je až patologickým způsobem poznamenán vietnamským konfliktem. Boj proti čínské mafii se pro něho stává osobní válkou, při níž se neohlíží napravo ani nalevo a s buldočí zarputilostí sleduje stopu svého čínského protivníka až do úplného zničení. Na scénáři s režisérem spolupracoval další známý analytik vietnamského syndromu Oliver Stone.

Autor/Zdroj: /reklamní materiály videodistributora


Policista se rozhodne za cenu nejtěžších osobních ztrát vypátrat a rozbít zavedený a prosperující řetěz překupníků drog v Čínské čtvrti New Yorku.

Autor/Zdroj: /reklamní materiály distributora


Popis / Obsah / Info k filmu Rok draka
Americký režisér italského původu Michael Cimino, který se proslavil dramatem o následcích vietnamské války na život Američanů Lovec jelenů se nám opožděné představuje kriminálním dramatem Rok draka, zasazeným do atraktivního prostředí newyorské Latinské čtvrti (věrně postavené v De Laurentiisově studiu v Severní Karolíně). Jeho tvorbu charakterizuje epická rozmáchlost, absolutní věrnost detailů, záliba v rituálech (svatby, pohřby aj.) a v etnických menšinách, nesporná řemeslná zručnost a nekontrolovatelná touha po grandiózních plátnech. Existují-1i dvě možnosti, Cimino si vždy zvolí tu komplikovanější. S výjimkou už zmíněného Lovce jelenů byly všechny jeho filmy podrobeny tvrdé kritice odborníků a nepřesvědčily ani divácky. Rok draka v jistém smyslu volně navazuje na nejslavnější Ciminův snímek. Jeho hrdina policejní kapitán White v podání Mickeye Rourkeho je až patologickým způsobem poznamenán vietnamským konfliktem. Boj proti čínské mafii se pro něho stává osobní válkou při níž se neohlíží napravo ani nalevo a s buldočí zarputilostí sleduje stopu svého čínského protivníka až do úplného zničení. Na scénáři s režisérem spolupracoval další známý analytik vietnamského syndromu 0liver Stone. Výsledek jejich snažení je však sporný. Scénář postrádá potřebnou sevřenost i promyšlenější stavbu děje a Ciminův okázalý režijní přístup jeho slabiny ještě zvýrazňuje. I když Rok draka ambice svých tvůrců určitě nenaplňuje, svou akčností a barvitostí méně náročného diváka pravděpodobně uspokojí.

Autor/Zdroj: /Filmový přehled


Čínská čtvrt, New York. Svět s vlastními zákony, nemilosrdně ovládaný sítí zločineckých triád, svět nebezpečného ticha džungle. Stanley White přijímá výzvu a vyhlašuje Čínské čtvrti válku.

19. listopadu 1980 byl Michael Cimino odsouzen k umělecké smrti. Katastrofální premiéra filmu Heaven's Gate (Nebeská brána) a jednoznačný soud americké kritiky mohly vést k dojmu, že ve filmové branži Cimino jednou provždy skončil. Neuspěl ani pokus zachránit více než tříhodinový epos o pionýrských dobách Ameriky radikálním zkrácením. Ciminovy další projekty byly ohlášeny, zrušeny, znovu ohlášeny a nakonec zfilmovány jinými režiséry.
Situace se zdála být jednoznačná, a přece - po pěti letech se Ciminovi podařilo natočit další film - Rok draka! Jak? Přijal nabídku producenta Dina De Laurentiise, byť se mu knižní předloha – thriller Roberta Daleyho - příliš nelíbila. Vymínil si proto, že bude mít úplně volné ruce a se scénářem naloží podle svého. Už jen splněním dané podmínky se De Laurentiis zasloužil o to, že umožnil jednomu z nejtalentovanějšfch hollywoodských režisérů comeback.
Když se Peter Bogdanovich jednou zeptal Alfreda Hitchcocka, jak si počíná poté, co natočil propadák, odpověděl mu velký mistr režie asi takto: „Někam se schovám a dělám to, co umím nejlépe." Snad si tehdy také Cimino vzpomněl na svůj velký úspěch, na film The Deer Hunter (Lovec jelenů, 1978), a téma vietnamské války se pro něj stalo oním útočištěm, ve kterém se ve smyslu Hitchcockova výroku ukryl.
V Lovci jelenů nebylo ovšem obtížné se s hlavním hrdinou ztotožnit (Robert De Niro zde hraje dělníka z ocelárny, který odchází do Vietnamu) - šlo mu přece hlavně o to, aby přežil a pomohl přežít svým kamarádům.
Ústřední postava Roku draka ale divákovu přirozenou touhu po sympatiích s hrdinou dosti komplikuje. Stanley White, vietnamský veterán, policejní hvězda New Yorku, je totiž vyhraněný egoista, rasista, až jakýsi Rambo s policejním odznakem. Původem Polák, vystavuje nepřetržitě na obdiv hrdost na americké občanství a vleče s sebou své vietnamské trauma - nejen nenávist ke všem „šikmookým", ale i vnitřní přesvědčení, příkaz, který si dává, musí dávat -„tentokrát neprohraju". Příkaz poraženého Američana.
Čínská čtvrt má tu čest přivítat kapitána Whitea ve chvíli, kdy je zavražděn jeden z velkých bossů čínské mafie, a Stanley je převelen právě sem, aby zločin vyšetřil. Nenapadá jen bandy kriminálního potěru, jeho cesta vede přímo ke zdroji - k mafii, k jejím obchodům s narkotiky.
Stanleyho Whitea všichni uznávají, vysoce si ho cení, ale nikdo ho nemůže mít rád. Svým oddělením se pohybuje jako parní válec, jeho vyšetřovací metody jsou mnohdy problematické, násilnické, ale motiv je poctivý - absolutní láska k zákonu, odhodláni přinést do Čínské čtvrti pořádek - za jakoukoli cenu. Prošedivělý arogantní cynik si sem přišel vybojovat vlastní válku.
Každá válka má své oběti, každá svá malá vítězstí. Sečteno a podtrženo, tato válka byla úspěšná. Stála život Whiteovy ženy, přinesla krev, násilí (ale i novou lásku). Přinesla zákon do čínské čtvrti. Skončila vítězně?
S rolí kapitána Whitea přišel Michae Cimino za Mickeyem Rourkem. Pomineme-li podstatný věkový nesoulad mez prošedivělým čtyřicetiletým policistou a devětadvacetiletým hercem, který ho mě představovat, nebyla to volba špatná.
Rourke se tehdy právě potřeboval vzpamatovat z pracovních i osobních problémů a role kapitána Whitea mu přišla vhod. I když - „nebylo to tak, že bych seděl a lačně čekal, až si konečně budí moct zahrát policajta. Nevěřím, že bych film dělal, kdyby mi scénář nabídl někdo jiný než Cimino”.
Rourkeho skepse vůči nové roli přesně odpovídá jeho postoji člověka, který má problémy s jakoukoli autoritou, zvláště se státní mocí. Postava tvrdého policisty ho přitahovala právě tím, že šlo o svým způsobem zlomeného člověka, který má dosti svévolné představy o právu a pořádku, který pečlivě tají svá traumata, a cit, slabost a nejistotu, jež v něm jsou, překrývá maskou cynismu a arogance.
Více než čtyři měsíce potřeboval Rourke k tomu, aby se dopracoval postavy zběsilého newyorského policisty. Cítil energii, která vychází z tohoto „hrdiny džungle Čínské čtvrti", horečnatou intenzitou člověka, ze všech stran ohrožovaného, jeho pocit životní osamělosti. Takové pocity byly Rourkemu, dítěti ulice, důvěrně známé. „Cimino nehledal představitele, který by dával najevo emoce, hledal někoho, kdo by rolí žil - každý den."
Byl to nakonec autentický policista, který rozhodujícím způsobem ovlivnil Rourkeho pojetí postavy. Herec odjel do Los Angeles a doprovázel legendárního kapitána tamější policie ve službě. Jeho jméno Stanley White pak převzal ze sympatií i do filmu (původní jméno postavy ve scénáři bylo Arthur Powers).
Jako většina Ciminových i Rourkeových filmů, promítal se i Rok draka s větším úspěchem v Evropě než ve Spojených státech.
Americká premiéra byla provázena zuřivými protesty ze strany čínských obyvatel USA, Cimino byl obviňován z rasismu, objevovaly se výzvy k bojkotu filmu.
Ať už se ale film líbí více či méně, bylo by myslím zpozdilé obviňovat ho z vyvolávání rasové nesnášenlivosti. Rok draka je spíše filmem o rasismu, o nenávisti a zločinu, přičemž naprosto není určující, v jakém prostřed( existuje. Je to především řemeslně natočený akční film, který v některých okamžicích s úspěchem překračuje hranice svého žánru.
r/hej Cinema 1991/4/22

Autor/Zdroj: r/hej/Cinema


Nový publicista:
Nelíbí se vám tento obsah? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište


Hodnocení:n12345678910

TV Program

ČT1 - Komisař Moulin (1976) [TV seri...

23:05 - 00:35

58 minut již uběhlo
32 minut zbývá do konce

ČT2 - Zapomenuté příběhy 2. světové ...

23:35 - 00:30

28 minut již uběhlo
27 minut zbývá do konce

NOVA - Kriminálka Miami (2002) [TV se...

23:40 - 00:40

23 minut již uběhlo
37 minut zbývá do konce

Prima - Ano, šéfe! (2009) [TV pořad]

00:00 - 01:05

3 minut již uběhlo
62 minut zbývá do konce

Český lev Oscar

Filmová databáze v číslech

Filmů: 190546
Osobností: 697843
Fotografií: 763968
Plakátů: 376569
Obsahů a biografií: 178275

Poslední komentáře

Santa je úchyl! (2003)

Santa je úchyl!
Tohle opravdu není pro   diváky, kteří nezvládají   drsnější a svéráznější   humor, který se ještě   navíc opírá o vánoční   atmosféru. Období, více >

Autor: Karius | Hodnocení: 8 / 10

Etiketa (2004) [TV seriál]

Etiketa
Opravdu hodně povedený a   hlavně velmi užitečný   dokumentární cyklus o tom,   co by měl vědět každý z   nás, ale většina z nás to   buď neví, více >

Autor: klasifikátor | Hodnocení: 9 / 10

Bitva pohlaví (1998) [TV epizoda...

Bitva pohlaví
Bitva pohlaví je podle mně   spíš "obyčejněší" díl,   ale pár hlášek a scének   zabaví. Nejlepší je závěr   s telefonováním a se stolem   u Formanů:-)

Autor: FLA | Hodnocení: 6 / 10

Nesnáším chlupy (1998) [TV epizo...

Nesnáším chlupy
Blíží se příjezd   prezidenta a každej se na   něj chystá po svém. Někdo   ho chce vřele uvítat, někdo   kuje klukoviny, Bob Pinciotti   s více >

Autor: FLA | Hodnocení: 7 / 10

Příšerná chvíle (1927)

Příšerná chvíle
Jedná se o strhující   filmové dílo, které   obstálo ve zkoušce časem a   i v dnešní době dokáže   přinést mrazivé napětí a   strhující příběh. více >

Autor: martin.stusak.9 | Hodnocení: 10 / 10