Jeden svět

Zajímavosti uživatele Ondrus21

Ondrus21

Ondrus21 zprava

Napsat uživateli zprávu

oblíbený

Přidat uživatele do oblíbených

  

Řadit dle:   Názvu filmu   |   Od nejnovějších

Počet zajímavostí k filmům: 143
Akta X (The X Files)
Přidáno: 25.10.2011
V prvním díle první série se ještě neobjevila ona notoricky známá znělka, kterou známe ze seriálu. Důvodem byl fakt, že Mark Snow, který hudbu náhodně složil, tak učinil až po natočení pilotní epizody.
Akta X (The X Files)
Přidáno: 25.10.2011
Interiéry bytů obou hlavních hrdinů jsou ve skutečnosti ve 2 pokojích jednoho bytu, kde se natáčelo.
Akta X (The X Files)
Přidáno: 25.10.2011
Herec David Duchovny se jako Fox Mulder v jednom díle 7. série setkal se svou skutečnou partnerkou Théou Leoni.
Akta X (The X Files)
Přidáno: 25.10.2011
Scénáristé převzali postavu Muže z Pentagonu z filmu Všichni prezidentovi muži (1976).
Akta X (The X Files)
Přidáno: 25.10.2011
Mitch Pileggi, představitel Skinnera, potkal na natáčení svou budoucí manželku Arlene Warren, která nejprve působila jako dublérka Gillian Anderson a po té jako Skinnerova sekretářka. Když se vzali, šel David Duchovny na svatbu Mitche Pileggiho (podle jeho slov svého dobrého přítele) jako jeho svědek.
Akta X (The X Files)
Přidáno: 2.5.2012
Ač je to možná ztěží uvěřitelné, záhady v některých epizodách seriálu, se zakládají na skutečnosti, i když někdy značně přikrášlené. Příkladem toho může být např. epizoda "Field trip" ze 6. série, kdy Mulder se Scullyovou vyšetřují záhadná zmizení lidí a následná objevení jejich kosterních ostatků poblíž hory Brown mountain v Severní Karolíně. Mulder se několikrát zmiňuje o tom, že poblíž hory se objevují záhadná světla, za kterými pravděpodobně stojí mimozemšťané. Tato záhada už přes sto let děsí obyvatele Severní Karoliny a dodnes se jí nepovedlo uspokojivě vysvětlit. Mnoho lidí zastává stejný názor, jako Mulder.
Akta X (The X Files)
Přidáno: 3.6.2012
Herec Chris Owens se v seriálu objevuje celkem ve dvou rolích. Poprvé se v seriálu objeví v 7. epizodě 4. série (Kouřící muž), coby postava mladého Kuřáka. Zhruba od poloviny 5. série hraje roli agenta FBI Jeffreyho Spendera, Kuřákova syna.
Akta X (The X Files)
Přidáno: 3.6.2012
Herec Nicholas Lea hraje v seriálu dvě role. Poprvé se objeví v jednorázové roli mužské oběti v epizodě Opačné pohlaví v 1. sérii. Dále se potom objevuje v seriálu od začátku 2. série, jako Mulderův úhlavní nepřítel agent Alex Krycek.
Atentát
Přidáno: 24.5.2013
Scéna popisující samotný atentát se natáčela přímo na místě skutečného atentátu.
Atentát
Přidáno: 4.9.2016
Když se film v roce 1966 promítal v Helsinkách, přišla se na něj podívat i Lina Manninenová, původně Heydrichová, rozená von Osten. Po premiéře prohlásila v rozhovoru pro jeden časopis, že film je v podstatě pravdivý, ale zdůraznila, že mezi jejím mužem a Canarisem k žádnému boji o moc nedocházelo. Nakonec překvapivě prohlásila, že osud parašutistů ji prý dojímá.
Bitva u Gettysburgu (Gettysburg)
Přidáno: 25.10.2011
Film zatím (2011) nebyl nadabován do češtiny.
Bitva u Gettysburgu (Gettysburg)
Přidáno: 25.10.2011
Film se natáčel v místech, kde během války Severu proti Jihu probíhala skutečná bitva u Gettysburgu. Podle historiků se film maximálně přibližuje skutečnosti.
Black Books
Přidáno: 18.12.2014
Exteriéry knihkupectví se natáčely na Leigh street číslo 12 v Londýně, kde je opravdové knihkupectví. Jeho interiéry jsou ale ve skutečnosti menší než u knihkupectví v seriálu, proto se interiérové scény točily ve studiu.
Sám producent seriálu a režisér Tom Hanks se v seriálu minimálně jednou na krátkou chvíli objevil. Stalo se tak v 5. díle "Křižovatky", kde jako komparzista ve scéně ve stodole ztvárnil jednoho z britských vojáků s červeným baretem na hlavě. V seriálu se objevil i jeho syn Colin, který zahrál poručíka Henryho Jonese ve dvou epizodách.
V hlavní roli nahradil ze zdravotních důvodů Miloše Kopeckého Jiří Sovák.
Čelisti (Jaws)
Přidáno: 11.11.2015
Brodyho pes byl ve skutečnosti Spielbergův.
Čelisti (Jaws)
Přidáno: 11.11.2015
Charleton Heston, který roli Brodyho nakonec nedostal, byl velmi dotčen a když mu byla později nabídnuta role v jiném Spielbergově filmu 1941, tak ji odmítl.
Čelisti (Jaws)
Přidáno: 11.11.2015
Richard Dreyfuss a Robert Shaw měli mezi sebou v průběhu natáčení napjatý vztah, což se jim podařilo přenést do filmu.
Čelisti (Jaws)
Přidáno: 11.11.2015
Richard Dreyfuss původně roli ve filmu odmítl. Prý si ho spíš chtěl vychutnat jako divák. Až po naléhání roli přijal.
Čelisti (Jaws)
Přidáno: 11.11.2015
Roy Scheider dostal při natáčení od Lee Fierro skutečnou facku, protože herečka ji nedokázala dát jen jako. Prý to byla nejbolestivější facka v jeho kariéře.
Četa (Platoon)
Přidáno: 13.11.2011
V jedné scéně jsou zmíněny nalezené samopaly československé výroby.
Jména některých četníků (např. Arazím, Jarý, Šebestík aj.) byla převzata od skutečných četníků, kteří za první republiky sloužili na četnické pátrací stanici v Hradci Králové. Rovněž i jednotlivé kriminální případy (třebaže jsou někdy mírně pozměněné) jsou založeny na skutečnosti.
Pro skutečné četníky, respektive uchazeče o práci u četnictva, platila celá řada přísných kritérií, podle kterých byli přijímáni. Šlo např. o to, že to museli být muži od 21 do 35 let, svobodní nebo vdovci (každopádně bezdětní) s výškou nad 165 cm. Četníci se později směli i ženit a zakládat rodiny, ale pouze s povolením z vyšších míst a až po dosažení věku 30 let. Uchazeči byli dále prověřováni i se svými rodinami, co se týče trestní bezúhonnosti. Ti, kteří bylo trestáni nebo měli v blízkém příbuzenstvu někoho, kdo byl trestán, nevyhovovali kritériím a nemohli být přijati do služby. Bývalí legionáři měli v tomto nařízení výjimku, a dokonce byli přijímáni i ti s nižším vzrůstem.
Postava Antonína Šebestíka je založena na skutečné postavě Aloise Taubera, který byl při zásahu dne 2.8.1931 spolu se svým psem Arcem zastřelen při obléhání statku v Kotrově. Měl těsně před svatbou. Následně byl nahrazen Inocencem Vladimírem Šebestíkem.
Kuchařka na četnické stanici musela být starší 40 let, což ani Anděla ani Klaudie nesplňují. Uvádím to zde však jako zajímavost, a nikoliv jako chybu, protože se o chybu ve skutečnosti nejedná. Tvůrci seriálu si toho byli dobře vědomi a záměrně a pro účely příběhu museli občas udělat výjimku a někde slevit z tehdejších pravidel.
Četník a četnice (Le gendarme et les gendarmettes)
Přidáno: 11.11.2015
Na začátku si velitel četníků Gerber nechá z nového počítače vyjet informace o strážmistru Cruchotovi. Zmiňuje, že se narodil 31. července, což je den narození Cruchotova představitele Louise de Funès.
Četník ze Saint Tropez (Le Gendarme de Saint-Tropez)
Přidáno: 2.11.2015
Interiérové scény se točily ve studiu, avšak jako exteriér posloužila skutečná četnická stanice v Saint-Tropez. Dnes již četnictvo dávno sídlí jinde a budou je už mnoho let prázdná se zavřenými okenicemi, nicméně nápis "GENDARMERIE NATIONALE" na ní můžeme vidět stále. Město plánuje v budově zřídit četnické muzeum.
Četník ze Saint Tropez (Le Gendarme de Saint-Tropez)
Přidáno: 7.11.2018
Nápad natočit četnickou sérii se zrodil v hlavě scénáristy Richarda Balducciho v době, kdy byl v St. Tropez na dovolené. Za vše navíc vděčíme náhodě, protože Balducci zde byl okraden a nápad natočit sérii filmů o četnících dostal v okamžiku, kdy byl na místní četnické stanici podat trestní oznámení.
Dech života (The Living Daylights)
Přidáno: 30.11.2011
Film se natáčel převážně v Rakousku, ve Vídni. Původně se mělo natáčet v Bratislavě, kde se velká část děje odehrává, ale město natáčení Bondovky odmítlo (patrně kvůli politickému nátlaku), přestože mu filmaři za spolupráci nabídli milion dolarů.
Herec Christopher Lee, který si ve filmu zahrál kata Henriho Sansona, se jako 17 letý chlapec stal v roce 1939 svědkem poslední veřejné popravy gilotinou ve Francii. Toho dne 17. 6. 1939 byl popraven před věznicí Saint-Pierre ve Versailles německý vrah Eugene Weidmann.
Český lev Oscar

Filmová databáze v číslech

Filmů: 190269
Osobností: 697369
Fotografií: 762965
Plakátů: 375673
Obsahů a biografií: 177910
foto

Komerční sdělení

Filmová škola

Staňte se hercem, herečkou.

foto

Poslední komentáře

The Boondocks (2005) [TV seriál]

Ja nepráskam

The Boondocks
Je to úplne iný seriál,   aké poznáme a jeden z   najzvláštnejších. Ťažko   ho uchopiť, lebo je to aj   sociálna kritika, aj   komédia, aj více >

Autor: volam.sa.pistik | Hodnocení: 8 / 10

Amazing Spider-Man (2012)

Za mě lepší net ten první

Amazing Spider-Man
Já mám prostě tohohle   Spider-mana raději než toho   původního od Raimiho. To   jméno píšu skoro určitě   špatně, tak se omlouvám,   nechce se více >

Autor: majkronyk | Hodnocení: 8 / 10

Bylo to o nacistech (2008) [TV e...

Bylo to o nacistech
Solidní díl, s dobrejma   vtípkama a scénkama, ale   hlavně tam je můj oblíbenec   Herb a ten to svejma   hláškama zvedá vejš:-)

Autor: FLA | Hodnocení: 8 / 10

Jack Rozparovač (1988) [TV film]

Jack Rozparovač
Z mého pohledu je tahle více   než tříhodinová televizní   koprodukce opravdu   vynikající. Režisér a   scenárista v jedné osobě   David Wickes více >

Autor: klasifikátor | Hodnocení: 8 / 10

Na místě činu: Zmizení v hotelu ...

Na místě činu: Zmizení v hotelu Cecil
Dokument plný otázek,   podezřelých a také lidí,   kteří se snaží přijít na   to, co se vlastně Elise   stalo. Případ, ze kterého   mrazí!

Autor: veverka-zrzka | Hodnocení: 7 / 10